Tuniso referendume pritarta naujajai konstitucijai, išplečiančiai prezidento galias

Tunise patvirtinta nauja konstitucija, suteikianti praktiškai neribotus įgaliojimus prezidentui, po vangiai vykusio referendumo paskelbė rinkimų komisija.

Tuniso referendumas dėl naujos konstitucijos, liepos 26 d.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Tuniso referendumas dėl naujos konstitucijos, liepos 26 d.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 27, 2022, 9:10 AM

Prezidento Kaiso Saiedo varžovai apkaltino jo kontroliuojamą rinkimų komisiją sukčiavimu ir sakė, kad pirmadienį surengtas referendumas žlugo.

Antradienį vakare rinkimų komisijos pirmininkas Faroukas Bouaskeras sakė, kad remdamasi preliminariais referendumo rezultatais komisija „skelbia naujos konstitucijos Tuniso Respublikai projekto priėmimą“.

Pranešta, kad rinkėjų aktyvumas buvo 30,5 proc. ir kad 94,6 proc. galiojančių biuletenių buvo balsai „už“.

Referendumas vyko praėjus lygiai metams po to, kai K. Saiedas atleido vyriausybę ir sustabdė parlamento darbą, sudavęs lemiamą smūgį jaunai ir dažnai chaotiškai šalies demokratijai – vienintelei, iškilusiai po 2011 metų Arabų pavasario sukilimų.

Varžovai pavadino tai perversmu, o kai kurie tunisiečiai ėmė baimintis galimo sugrįžimo prie autokratijos. Tačiau kiti tunisiečiai, pavargę nuo didžiulės infliacijos, nedarbo ir politinių neramumų, palankiai vertino K. Saiedo veiksmus prieš politinę sistemą, susiformavusią po ilgamečio diktatoriaus Zine'o El Abidine'o Ben Ali nuvertimo per 2011-ųjų sukilimą, nes manė, kad ši sistema menkai pagerino jų gyvenimą.

Mažai kas abejojo, kad referendumą laimės prezidento šalininkų stovykla. Prognozes patvirtino ir instituto „Sigma Conseil“ atlikta balsavusiųjų apklausa.

Dauguma K. Saiedo varžovų ragino boikotuoti referendumą, ir nors rinkėjų aktyvumas buvo mažas, jis vis tiek buvo didesnis nei daug kas tikėjosi.

Tunisas įžengė į naują etapą“, – pasibaigus balsavimui džiūgaujantiems šalininkams sakė prezidentas.

„Tai, ką padarė Tuniso žmonės... yra tokio masto pamoka pasauliui ir istorijai, kokiu matuojamos istorijos pamokos“, – sakė jis.

Tačiau JAV Valstybės departamentas antradienį atkreipė dėmesį į „susirūpinimą, kad naujojoje konstitucijoje įstatymų leidžiamosios, vykdomosios valdžios ir teismo savitarpio priklausomybės principas yra silpnesnis, o tai galėtų sukelti pavojų žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugai“.

Tuniso opozicinis aljansas „Nacionalinis gelbėjimo frontas“ apkaltino rinkimų komisiją suklastojus duomenis dėl rinkėjų aktyvumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.