V. Zelenskis: Ukrainos vyriausybė gali leisti civilinę partnerystę tos pačios lyties poroms

Antradienį prezidentas Volodymyras Zelenskis, atsakydamas į piliečių peticiją, kurioje raginama įteisinti tos pačios lyties asmenų santuokas Ukrainoje, iškėlė „civilinės partnerystės“ galimybes, tačiau taip pat teigė, jog Konstitucijoje įtvirtintas santuokos, kaip vieno vyro ir vienos moters sąjungos, apibrėžimas negali būti keičiamas karo metu.

Ukraina nepripažįsta tos pačios lyties asmenų porų teisės į santuoką ir nėra priėmusi įstatymo, leidžiančio jiems sudaryti civilines sąjungas. Raginimai suteikti šioms poroms lygias teises išaugo iš dalies dėl žuvusių LGBTQ karių, padedančių šaliai kovoti su žiauria Rusijos invazija.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Ukraina nepripažįsta tos pačios lyties asmenų porų teisės į santuoką ir nėra priėmusi įstatymo, leidžiančio jiems sudaryti civilines sąjungas. Raginimai suteikti šioms poroms lygias teises išaugo iš dalies dėl žuvusių LGBTQ karių, padedančių šaliai kovoti su žiauria Rusijos invazija.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Volodymyras Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Volodymyras Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-08-03 17:27

V.Zelenskis sureagavo po to, kai peticiją palaikė daugiau nei 25tūkst. ukrainiečių. Ukraina nepripažįsta tos pačios lyties asmenų porų teisės į santuoką ir nėra priėmusi įstatymo, leidžiančio jiems sudaryti civilines sąjungas. Raginimai suteikti šioms poroms lygias teises išaugo iš dalies dėl žuvusių LGBTQ karių, padedančių šaliai kovoti su žiauria Rusijos invazija.

Pagal Ukrainos gynybos ministerijos nuostatus kariuomenė privalo informuoti žuvusio kario tėvus ir sutuoktinį ar kitus artimus giminaičius. Tačiau šios taisyklės netaikomos tos pačios lyties poroms, kurios negali teisėtai susituokti.

Ukrainoje tos pačios lyties poros neturi teisės lankyti ligoninėje gulintį partnerį, dalytis turto nuosavybe, rūpintis mirusio partnerio vaikais, reikalauti kare žuvusio partnerio kūno ar gauti iš valstybės išmokas mirties atveju.

Peticiją, kurioje V.Zelenskis raginamas pritarti tos pačios lyties asmenų porų santuokos teisėms, inicijavo 24 metų Anastasija Sovenko, anglų kalbos mokytoja iš Zaporožės, kuri save identifikuoja kaip biseksualę.

Ji teigė, kad perskaičiusi straipsnį apie heteroseksualius karius, kurie prieš išvykdami į karą skuba susituokti su savo partneriais, liūdėjo, pyko ir buvo nusivylusi, kad LGBTQ kariai neturi tokios galimybės.

Savo komentare apie tai V.Zelenskis rašė, kad demokratinė visuomenė iš dalies vertinama pagal tai, kaip ji gina visų piliečių lygias teises ir kad „kiekvienas pilietis yra nedaloma pilietinės visuomenės dalis, kuriai galioja visos Ukrainos Konstitucijoje įtvirtintos teisės ir laisvės“.

„Visi žmonės yra laisvi ir lygūs savo orumu ir teisėmis“, – rašė jis.

Tačiau V.Zelenskis pažymėjo, jog Ukrainos Konstitucijoje nurodyta, kad „santuoka grindžiama laisvu moters ir vyro sutikimu“, ir teigė, kad šis dokumentas negali būti pakeistas karo padėties metu, kurią jis paskelbė vasario mėnesį, Rusijai įsiveržus į šalį.

Tuo pat metu, rašė V.Zelenskis, vyriausybė „parengė sprendimo variantus dėl registruotos civilinės partnerystės įteisinimo Ukrainoje, remdamasi žmogaus teisių ir laisvių patvirtinimo bei apsaugos darbu“.

Jis pridūrė, jog taip pat paprašė Ukrainos ministro pirmininko Deniso Šmyhalo peržiūrėti peticijoje iškeltą klausimą ir pateikti savo išvadas.

„Atsakymas yra labiau teigiamas, nei galėjome tikėtis“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė Inna Sovsun, opozicijos įstatymų leidėja, priklausanti LGBTQ teises palaikančiai liberaliajai partijai „Holos“.

„Tačiau kartu – jis nepakankamai aiškus.“ – pridūrė ji.

Kadangi Konstitucijos pataisos dabar neįmanomos, aiškino ji, civilinė partnerystė būtų „priimtina laikina alternatyva“.

„Tačiau kur yra tie sprendimo variantai, apie kurios kalba prezidentas?“ rašė I.Sovsun. – Kodėl jie nepateikiami diskusijai ir neperduodami Parlamentui svarstyti?“

A.Sovenko, peticijos autorė, sakė, kad džiaugiasi, jog V.Zelenskis paminėjo tos pačios lyties porų civilinę partnerystę.

„Tai pradžia“, – rašė ji elektroniniame laiške. Ji sakė esanti kupina vilties, kad po karo vyriausybė suteiks galimybę tos pačios lyties poroms susituokti.

„Didžiuojuosi, kad reakcija nebuvo griežtai neigiama, – sakė ji, – ir tikrai džiaugiuosi, kad tai įvyko“.

Siekis sudaryti tos pačios lyties asmenų santuokas susiduria su dideliu pasipriešinimu šalyje, kurioje Rytų ortodoksų religija ir tradiciniai seksualiniai papročiai yra giliai įsišakniję socialiniame gyvenime. Tarp oponentų yra ir kai kurie konservatyvūs paties V.Zelenskio partijos nariai, kurie ragino priimti įstatymą, baudžiantį už „homoseksualumo propagandą“.

Tačiau gėjų teisių gynėjai Ukrainoje tikisi, kad V.Zelenskis galiausiai pritars tos pačios lyties asmenų santuokų teisei ir padės šaliai sustiprinti savo liberalias pozicijas, kol ji siekia įstoti į Europos Sąjungą ir suartėti su Vakarais.

Parengta pagal „The New York Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.