Libijoje grupuočių susirėmimų aukų padaugėjo iki 32, dar 159 žmonės yra sužeisti

Libijoje konkuruojančių vyriausybių šalininkų susirėmimų aukų padaugėjo iki mažiausiai 32, sekmadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Libijoje per susirėmimus tarp konkuruojančių šalies vyriausybių rėmėjų žuvo mažiausiai 32 žmonės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Libijoje per susirėmimus tarp konkuruojančių šalies vyriausybių rėmėjų žuvo mažiausiai 32 žmonės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 28, 2022, 1:36 PM, atnaujinta Aug 28, 2022, 1:51 PM

Sostinėje Tripolyje nuo vėlyvo penktadienio aidėjo šūviai, tačiau iki šeštadienio vakaro įsivyravo trapi ramybė, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Per ginkluotų grupuočių susirėmimus, pakursčiusius nuogąstavimus, kad šalį apėmusi politinė krizė gali virsti nauju plataus masto konfliktu, taip pat buvo sužeisti mažiausiai 159 žmonės, nurodė ministerija.

Pranešama, kad per didžiausią smurto protrūkį Libijoje nuo istorinių paliaubų įsigaliojimo 2020 metais buvo apgadintos kelios ligoninės ir užsidegė kažkiek pastatų.

Kautynės įsiplieskė po kelis mėnesius augusios įtampos tarp Abdulhamido Dbeibah ir Fathi Bashagha administracijų šalininkų. Abi stovyklos grumiasi dėl šios nestabilios Šiaurės Afrikos šalies kontrolės.

Buvęs vidaus reikalų ministras A. Bashagha iš pradžių atmesdavo galimybę griebtis smurto, kad perimtų valdžią Tripolyje, bet vėliau užsiminė, kad gali panaudoti jėgą.

Libijoje chaosas tvyro nuo 2011 metų, kai per Vakarų šalių remtą sukilimą buvo nuverstas ir nužudytas diktatorius Muamaras Kadhafis. Atsiradusį valdžios vakuumą nuo to laiko mėgina užpildyti daugybė ginkluotų grupuočių ir jas remiančios užsienio jėgos.

Kai kurios grupuotės, laikomos neutraliomis naujausios krizės atžvilgiu, šį savaitgalį padėjo F. Dbeibahai ištikimoms pajėgoms atremti antrąjį A. Bashaghos lojalistų bandymą patekti į sostinę.

Abi pusės šeštadienį apsikeitė kaltinimais, o pasaulio galingosios valstybės paragino laikytis ramybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.