V. Putino šeimos gyvenimas užsienyje: korupcija, baletas ir specialiųjų tarnybų apsaugininkų armija

Rusijos leidinys „Važnyje istorii“ ir Vokietijos žurnalas „Der Spiegel“ paskelbė tyrimą apie tariamos jauniausios Rusijos prezidento Vladimiro Putino dukters Katerinos Tichonovos keliones po Europą. Šių kelionių metu ją lydėjo dešimtys Rusijos prezidento apsaugos tarnybos (SBP) apsaugininkų.

Vladimiras Putinas (kairėje) ir Katerina Tihonova (dešinėje).<br>Lrytas.lt koliažas.
Vladimiras Putinas (kairėje) ir Katerina Tihonova (dešinėje).<br>Lrytas.lt koliažas.
V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Katerina Tihonova.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Katerina Tihonova.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 3, 2022, 10:54 PM

2018 metų balandžio viduryje į Miuncheno oro uostą iš Maskvos skrido grupė Rusijos prezidento saugumo tarnybos (SBP) darbuotojų. Į Bavarijos sostinę jie atvyko su ypatinga užduotimi.

Iš oro uosto prezidento sargybiniai nuvyko į viešbutį miesto pakraštyje. Jie ten išbuvo tik vieną dieną. Kitą dieną grupė persikėlė į viešbutį arčiau centro. Pragyvenę jame kiek daugiau nei savaitę, jie vėl pakeitė buvimo vietą. Taigi SBP darbuotojai mėnesį blaškėsi po Miuncheno viešbučius: kambariuose įsikūrė po du, stengdamiesi per daug nepritraukti į save dėmesio.

Iš viso „Miuncheno specialiojoje operacijoje“ dalyvavo 12 Rusijos specialiųjų tarnybų pareigūnų. Gegužės viduryje, atlikę specialiąją misiją, jie išskrido atgal į Rusiją.

Tai nebuvo pirma tokia kelionė. Per beveik penkerius metus, nuo 2016 iki 2020 m., Rusijos prezidento apsaugininkai į Miuncheną skrido dešimtis kartų, kartais su kelių dienų pertrauka ir, kaip taisyklė, didelėmis grupėmis nuo septynių iki dešimties žmonių.

Kokia buvo ypatinga užduotis, kuri taip dažnai atveždavo Rusijos specialiųjų tarnybų darbuotojus į Bavarijos sostinę? Sunku patikėti, bet atsakymas – meilė ir baletas.

Daugybę vizitų Miunchene metu SBP darbuotojai dažniausiai apsistodavo viešbutyje „Hotel an Der Oper“. Viešbutis gavo savo pavadinimą pagal Bavarijos valstybinę operą, kuri yra kitoje gatvėje. Ten taip pat yra Bavarijos baletas.

Šešerius metus, nuo 2016 iki 2022 m., baletui vadovavo rusų šokėjas Igoris Zelenskis. Jis yra vienas sėkmingiausių ir žinomiausių Rusijos baleto šokėjų.

Dar šių metų gegužę „Važnyje istorii“ ir vokiečių leidinys „Der Spiegel“ išsiaiškino, kad Igoris Zelenskis yra Vladimiro Putino žentas. Daug metų šokėjas palaiko ryšius su jauniausia prezidento dukra Katerina Tichonova. 2017 metų pabaigoje pora susilaukė dukters.

Speciali užduotis, su kuria 2018 metų balandį iš Maskvos į Miuncheną skrido dešimt prezidento apsaugininkų, buvo surengti K.Tichonovos ir I.Zelenskio susitikimą.

Pagrindinė Rusijos paslaptis

Daugiau nei 20 metų, kai Vladimiras Putinas valdė Rusiją, jis atsisakė įvardinti savo dukterų vardus, motyvuodamas saugumu ir tuo, kad jo vaikai gyvena kuklų asmeninį gyvenimą.

„Niekada nediskutuoju su šeima susijusių klausimų. Jie nedalyvauja versle ir politikoje“, – 2015 metais į Rusijos žiniasklaidos klausimą apie savo dukras atsakė Vladimiras Putinas. Nuo to laiko prezidento vaikams pavyko „atsirasti“ ir versle ir politikoje, tačiau Kremlius ir toliau saugo jų paslaptį.

Tačiau, kaip pranešė BBC, vyriausioji prezidento dukra Marija Voroncova dalyvauja statant vieną didžiausių privačių medicinos kompleksų Rusijoje Leningrado srityje. Ji tapo „Nomeko“ bendrasavininke 2019 m. Apskaičiuota, kad projekto kaina yra 40 milijardų rublių. Ją finansuoja draudimo grupė „Sogaz“, priklausanti ir valdoma Vladimiro Putino draugų ir giminaičių.

Jauniausia prezidento dukra Katerina Tichonova šių metų liepą buvo paskirta Rusijos pramonininkų ir verslininkų sąjungos (RSPP) tarybos pirmininke.

Vladimiro Putino šeima savo padėtimi naudojosi ne tik versle ir politikoje. Kaip parodė bendras „Važnyje istorii“ ir vokiečių leidinio „Der Spiegel“ tyrimas, jauniausia Rusijos prezidento dukra Katerina Tikhonova naudojosi valstybės ištekliais asmeniniame gyvenime – nesvarbu, ar tai buvo pasimatymai su I.Zelenskiu, kelionės į SPA viešbutį ar Alpių kurortus.

Žurnalistai susipažino su dokumentų archyvu, kuriame yra vieno iš SBP darbuotojų Aleksejaus Skripčako, kuris, pasak „Važnyje istorii“, buvo „priskirtas“ K.Tichonovai, elektroninio pašto laiškų archyvas. Archyvą perdavė tas pats anoniminis šaltinis, kuris 2020 m. leidiniui perdavė buvusio K.Tichonovos vyro Kirilo Šamalovo susirašinėjimą. Leidinys nežino šio šaltinio vardo ir motyvų, tačiau nusprendė paskelbti jo pateiktus duomenis, nes jie yra svarbūs visuomenei.

Tapo žinoma, kad Vokietija, kurioje dirbo Igoris Zelenskis, tapo pagrindine V. Putino dukters ir jos asmens sargybinių kelionių kryptimi. Kelerius metus K.Tichonova ir SBP darbuotojai ten skrisdavo beveik kas mėnesį, kartais su kelių dienų pertrauka tarp kelionių. Miunchenas tapo antraisiais Vladimiro Putino šeimos namais.

Toks sargybinių skaičius, matyt, turėjo garantuoti prezidento dukters saugumą. Bet išėjo atvirkščiai. Tokios dažnos jaunų rusų, turinčių diplomatinius pasus, kelionės į Vokietiją anksčiau ar vėliau pritraukdavo Vokietijos slaptųjų tarnybų dėmesį.

Vos per penkerius metus – nuo ​​2016 metų sausio iki 2021 metų – asmens sargybinis A.Skripchakas beveik 100 kartų užsakė viešbutį K.Tichonovą aptarnaujantiems apsaugos darbuotojams. Tik trečdalis užsakymų buvo Rusijoje, daugiau nei 40 – Vokietijoje. Austrija ir Italija buvo kitos populiarios kelionių kryptys.

Rusijoje prezidento šeimos nariai turi teisę į valstybės apsaugą tik tuo atveju, jei gyvena su juo arba lydi jį į keliones. Akivaizdu, kad Katerinos Tichonovos privačios kelionės neatitinka šių įstatymo reikalavimų.

Nuolatinės K.Tichonovos kelionės buvo itin brangios. Viešbučių užsakymas 2018 metų balandžio mėnesį Miunchene kainavo beveik du milijonus rublių. Tokių kelionių buvo dešimtys. Rusijos leidinio „Važnyje istorii“ nuomone, „akivaizdu“, kad SBP darbuotojų komandiruotės buvo apmokėtos iš biudžeto.

Verslo lėktuvų, kuriais skraidė V.Putinų šeima, valandos nuomos kaina siekia apie septynis–dešimt tūkstančių eurų. Taigi tik vienas skrydis į Miuncheną ir atgal galėtų kainuoti apie 40 tūkstančių eurų.

„Išlaidos asmens sargybiniams, kurie lydi pareigūno dukrą į SPA, yra visiškai neetiškas biudžeto lėšų panaudojimas. Galiu pasakyti, kad, pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose toks elgesys 99% būtų laikomas netinkamu, o pareigūnas turėtų palikti savo pareigas“, – situacija pakomentavo Kush Amin, Transparency International advokatas.

Eksperto teigimu, K.Tichonovo gvardijos ir valstybinės įmonės verslo lėktuvo panaudojimas asmeniniais tikslais yra „korupcinio elgesio pavyzdys“.

Parengta pagal „Važnyje istorii“ ir „Der Spiegel“ inf. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.