„Karalius mirė, tegyvuoja karalius!“: Jungtinės Karalystės sostą perima Charlesas Taps karaliumi Charlesu III-uoju

Eidama 97-tuosius metus mirė Jungtinės Karalystės karalienė Elizabeth II. Jungtinės Karalystės monarcho titulas atiteko jos 73 metų sūnui Charlesui.

Eidama 97-tuosius metus mirė Jungtinės Karalystės karalienė Elizabeth II. Monarchės sūnus princas Charlesas iš karto tapo karaliumi po savo motinos mirties.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Eidama 97-tuosius metus mirė Jungtinės Karalystės karalienė Elizabeth II. Monarchės sūnus princas Charlesas iš karto tapo karaliumi po savo motinos mirties.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-08 21:00, atnaujinta 2022-09-09 18:15

Velso Charlesas buvo įpėdiniu nuo trejų metų, jis yra ilgiausiai pareigas einantis sosto įpėdinis Jungtinės Karalystės istorijoje.

Tapęs valdovu, Charlesas turi galimybę pasirinkti bet kokį vardą, kurį naudos savo karaliavimui.

Pavyzdžiui, tikrasis karaliaus Jurgio VI vardas iš tikrųjų buvo Albertas. Du ankstesni monarchai buvo vadinami Charlesais.

Šiais metais Charlesas jau buvo perėmęs dalį karalienės įsipareigojimų, nes jos sveikata buvo gerokai pablogėjusi ir ji buvo priversta atsisakyti kai kurių įsipareigojimų, įskaitant valstybinį parlamento atidarymą.

Charlesas ir princas Williamas veikė kaip valstybės patarėjai, kuomet karalienė deleguodavo savo suverenias galias konkretiems tikslams.

Naujasis įpėdinis

Nuo pat gimimo 1982 m. princas Williamas buvo antrasis eilėje į sostą, t. y. per du žingsnius nuo sosto.

Dabar jo tėvas yra karalius, ir princas tapo pirmuoju įpėdiniu. Princas Williamas automatiškai netampa Velso princu, nes šį titulą dovanoja monarchas, tačiau dabar jis yra Kornvalio hercogas, o jo žmona Catherine – Kornvalio hercogienė.

Priešingai nei karalienė, princas Williamas visą gyvenimą žinojo, kad vieną dieną taps sosto įpėdiniu. Už jo pagal paveldėjimo liniją yra jo vyriausias vaikas, princas George'as. Devynmetis dabar yra antrasis eilėje į sostą.

Mirus karalienei, sostas iš karto ir be jokių ceremonijų atiteko įpėdiniui Charlesui, buvusiam Velso princui.

Tačiau, norėdamas būti karūnuotas karaliumi, jis turi atlikti keletą praktinių ir tradicinių žingsnių.

Kaip jis bus vadinamas?

Vienas iš pirmųjų jo veiksmų – nuspręsti, ar jis valdys kaip karalius Karolis III, ar pasivadins kitu vardu.

Pavyzdžiui, jo senelio Jurgio VI vardas buvo Albertas, bet jis karaliavo naudodamas vieną iš savo antrųjų vardų. Karolis galėjo pasirinkti bet kurį iš keturių vardų – Charlesas Philipas Arthuras George'as.

Jis nėra vienintelis, kuris susidurs su titulo kaita.

Nors jis irgi yra sosto įpėdinis, princas Williamas automatiškai netaps Velso princu. Tačiau jis iš karto paveldės kitą tėvo titulą – taps Kornvalio hercogu. Jo žmona Catherine bus vadinama Kornvalio hercogiene.

Naujas titulas bus suteiktas ir Charleso žmonai, kurios pilnas titulas bus karalienė konsortė – konsortas yra terminas, kuriuo vadinamas monarcho sutuoktinis.

Oficialios ceremonijos

Maždaug per pirmąsias 24 valandas po motinos mirties Charlesas bus oficialiai paskelbtas karaliumi. Tai įvyks Švento Jokūbo rūmuose Londone, dalyvaujant iškilmingai institucijai, vadinamai Stojimo taryba.

Ją sudaro Slaptosios tarybos nariai – grupė buvusių ir esamų aukšto rango parlamento narių bei valstybės tarnautojų, Sandraugos aukštųjų komisarų ir Londono lordas meras.

Teoriškai gali dalyvauti daugiau nei 700 žmonių, tačiau dėl trumpo pranešimo apie renginį tikrasis jų skaičius greičiausiai bus gerokai mažesnis. Paskutiniame Stojimo tarybos posėdyje 1952 m. dalyvavo apie 200 žmonių.

Karalius tradiciškai nedalyvauja

Posėdyje apie karalienės Elizabeth II mirtį paskelbs Slaptosios tarybos lordas pirmininkas (šiuo metu – parlamento narė Penny Mordaunt) ir bus garsiai perskaityta proklamacija.

Paskelbimo formuluotė gali keistis, tačiau tradiciškai tai būna keletas maldų ir pasižadėjimų, kuriais pagerbiamas ankstesnis monarchas ir pažadama parama naujajam.

Šią proklamaciją pasirašo keli aukšto rango asmenys, įskaitant ministrą pirmininką, Kenterberio arkivyskupą ir lordą kanclerį.

Kaip ir visų šių ceremonijų metu, bus atkreiptas dėmesys į tai, kas galėjo būti pakeista, papildyta ar atnaujinta kaip naujosios eros ženklas.

Pirmoji karaliaus deklaracija

Stojimo į valdžią taryba susirenka dar kartą – paprastai praėjus vienai dienai – ir šį kartą joje dalyvaus karalius bei Slaptoji taryba.

Didžiosios Britanijos monarcho valdymo pradžioje nėra „prisaikdinimo“, kaip tai daroma kai kurių kitų valstybių vadovų, pavyzdžiui, JAV prezidento, atveju. Tačiau naujasis karalius paskelbia deklaraciją ir pagal XVIII a. pradžioje susiklosčiusią tradiciją prisiekia puoselėti Škotijos Bažnyčią.

Po trimitininkų fanfarų bus paskelbta vieša deklaracija, kurioje Charlesas bus paskelbtas naujuoju karaliumi. Švento Jokūbo rūmuose iš balkono virš vienuolyno rūmų tai padarys pareigūnas, vadinamas Ginklų karaliumi.

Jis kreipsis: „Pirmą kartą nuo 1952 m., kai skambės nacionalinis himnas, jo žodžiai bus „Dieve, saugok karalių“.

Hyde parke, Londono Taueryje ir iš karinių jūrų pajėgų laivų bus iššautos šautuvų salvės, o Edinburge, Kardifo ir Belfasto miestuose bus perskaityta proklamacija, paskelbianti Charlesą karaliumi.

Karūnavimo iškilmės

Simbolinis įžengimo į valdžią taškas bus karūnavimas, kai Charlesas bus oficialiai karūnuotas. Dėl būtino pasiruošimo karūnacija greičiausiai įvyks ne iš karto po Charleso įžengimo į sostą – karalienė Elizabeth II sostą perėmė 1952 m. vasarį, bet buvo karūnuota tik 1953 m. birželį.

Pastaruosius 900 metų karūnavimas vyko Vestminsterio abatijoje – Williamas Užkariautojas buvo pirmasis čia karūnuotas monarchas, o Charlesas bus 40-asis.

Tai anglikonų religinės apeigos, kurias atlieka Kenterberio arkivyskupas. Ceremonijos kulminacijoje jis uždės Charlesui ant galvos Šventojo Edvardo karūną – 1661 m. pagamintą aukso karūną.

Tai pagrindinė Londono Tauerio karūnos brangenybių dalis, kurią monarchas dėvi tik per pačią karūnaciją (jau vien dėl to, kad ji sveria net 2,23 kg).

Kitaip nei karališkosios vestuvės, karūnavimas yra valstybinė šventė – už ją sumoka vyriausybė, kuri ir sudaro svečių sąrašą.

Skambės muzika, bus skaitomi skaitiniai ir vyks naujojo monarcho patepimo apelsinų, rožių, cinamono, muskuso ir ambros aliejais ritualas.

Naujasis karalius duos karūnavimo priesaiką stebint visam pasauliui. Per šią sudėtingą ceremoniją jis gaus rutulį ir skeptrą, simbolizuojančius jo naująjį vaidmenį, o Kenterberio arkivyskupas uždės jam ant galvos tvirtą aukso karūną.

Sandraugos vadovas

Charlesas tapo Sandraugos – 56 nepriklausomų šalių ir 2,4 mlrd. žmonių asociacijos – vadovu. Keturiolikoje iš šių šalių, taip pat Jungtinėje Karalystėje, karalius yra valstybės vadovas.

Šalys, vadinamos Sandraugos karalystėmis, yra šios: Australija, Antigva ir Barbuda, Bahamų salos, Belizas, Grenada, Jamaika, Kanada, Papua Naujoji Gvinėja, Sent Kristoferis ir Nevis, Sent Lusija, Sent Vinsentas ir Grenadinai, Naujoji Zelandija, Saliamono salos, Tuvalu.

Tikimasi, kad Charlesas jau šiandieną susitiks su naująja Jungtinės Karalystės premjere Liz Truss. Formali paraiška dėl karūnavimo bus pateikta tą pačią akimirką, kai tai bus bus įmanoma padaryti.

Bus sukviesti slaptosios tarybos, kuri pataria monarchams šalies valdymo klausimais, nariai. Tradiciškai tarp pakviestųjų būna Lordų rūmų atstovai, seniūnaičiai ir kiti aukščiausio rango Londono miesto piliečiai.

Jungtinė Karalystė ir kitos šalys, kurių karaliene buvo Elizabeth II pradės 10 dienų trunkantį gedulą.

Pasak monarchų, karalienės Elizabeth II laidotuvių detalės ir planai bus skelbiami tuomet, kai dokumentus pasirašys karalius.

Tradicija diktuoja, kad įrėmintas formalus paskelbimas apie karalienės mirtį būtų pritaisytas prie Bakingamo rūmų vartų turėklų.

Visuomenei atviros karališkosios rezidencijos bus uždarytos. Kaip pagarbos ženklas aidės šūviai.

Anksčiau „The Guardian“ publikavo straipsnį, kuriame nurodė karalienės ar karaliaus mirties paskelbimo detales.

Rašoma, kad pagal oficialias taisykles Charlesas tapo karaliumi tapo tą akimirką, kai buvo užmerktos karalienės Elizabeth II akys.

Jos artimieji turi susirinkti ir pabučiuoti jos rankas.

Pirmasis atstovas, kuriam paskiriami specialūs reikalai, susiję su mirtimi – seras Christopheris Geidtas. Tai – asmeninis Elizabeth II sekretorius, buvęs diplomatas, kuris 2014 metais buvo antrą kartą įšventintas į riterius.

Ch.Geidtas iškart turėjo susisiekti su premjere. Paskutinis britų monarchas mirė prieš 65 metus. Apie George VI mirtį buvo pranešta kodiniais žodžiais „Haid Parko kampas“. Taip buvo stengiamasi apsaugoti informaciją, kad operatorės nesuprastų, kas įvyko.

Pasak „The Guardian“, Elizabeth II mirties atveju buvo ištariamas žodžiai „Londono tiltas“. Jeigu premjerė dar nebūtų atsibudusi – kas šiuo atveju mažai tikėtina – ji būtų greitai prikelta.

Jai saugiomis linijomis pasakoma frazė „Londono tiltas nusileido“.

Vėliau informacija pagal planą keliauja į šalis, kurių oficialia karaliene buvo Elizabeth II, tuomet tas, kur karalienė buvo labiau simboliu.

Naujasis karalius bus vadinamas Charlesu III

Oficialiai patvirtinta, kad naujasis karalius oficialiai bus vadinamas karaliumi Charlesu III.

Tai buvo pirmasis naujojo karaliaus sprendimas.

Naujojo karaliaus pareiškimas dėl motinos mirties

Karališkoji šeima ką tik paskelbė pareiškimą naujojo karaliaus Charleso vardu.

„Mano mylimos mamos, Jos Didenybės karalienės mirtis yra didžiausio liūdesio akimirka man ir mano šeimos nariams, – teigiama pranešime. – Gedime brangios monarchės ir labai mylimos mamos mirties.“

„Šiuo gedulo ir permainų laikotarpiu mano šeimą ir mane paguos žinojimas, kad karalienė buvo plačiai gerbiama ir mylima“, – priduriama pranešime.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.