Naujo karaliaus era: ko pasaulis gali tikėtis iš Charleso III?

Mirus motinai Elizabeth II, Charlesas po daugiau nei 70 metų buvimo įpėdiniu užėmė Jungtinės Karalystės karališkąjį sostą.

​Mirus motinai Elizabeth II, Charlesas po daugiau nei 70 metų buvimo įpėdiniu atsisėdo į Jungtinės Karalystės karališkąjį sostą.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Mirus motinai Elizabeth II, Charlesas po daugiau nei 70 metų buvimo įpėdiniu atsisėdo į Jungtinės Karalystės karališkąjį sostą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Eidama 97-tuosius metus mirė Jungtinės Karalystės karalienė Elizabeth II. Monarchės sūnus princas Charlesas i<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Eidama 97-tuosius metus mirė Jungtinės Karalystės karalienė Elizabeth II. Monarchės sūnus princas Charlesas i<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 9, 2022, 12:02 PM, atnaujinta Sep 9, 2022, 1:09 PM

Netrukus po oficialaus pranešimo apie karalienės mirtį paskelbtame pareiškime Charlesas savo „mylimos“ motinos mirtį apibūdino kaip „didžiausio liūdesio akimirką man ir visiems mano šeimos nariams“. Artimiausiomis dienomis Charlesas užims naujas pareigas bei gedės dėl didelės asmeninės netekties.

Visą gyvenimą praleidęs viešumoje, jis daugeliui Jungtinėje Karalystėje ir visame pasaulyje yra gerai pažįstama asmenybė. Tačiau niekas dar nežino, kokiu monarchu taps karalius Charlesas III – šį titulą jis priėmė, užbaigdamas daugelį metų trukusias spekuliacijas.

CNN karališkasis korespondentas pasidalijo įžvalgomis apie naująjį karalių.

2018 m. prieš jo 70-ąjį gimtadienį su grupe kitų žurnalistų buvau pakviestas į Dumfries House, jo didingus namus netoli Glazgo Škotijoje. Ten praleidau dvi dienas ir turėjau neįprastą galimybę bendrauti su Charlesu ir daugeliu jo artimiausių žmonių. Man buvo surengtos ekskursijos po dvarą, ruošiama arbata, vakarienė ir įspūdingas dūdmaišių pasirodymas prie rusenančios atviros ugnies.

Tai vieta, kurioje naujasis karalius sutalpina visas savo didžiausias aistras ir siekius – nuo muzikos iki retų veislių išsaugojimo, palankių sąlygų neturinčio jaunimo mokymosi ir ekologinio ūkininkavimo. Visa valda šurmuliuoja nuo veiklos, ir aš mačiau, kokį malonumą jam kėlė vaikščiojimas ir klausimų uždavinėjimas darbuotojams.

Kiekvieną penktadienio vakarą, kad ir kur jis būtų pasaulyje, Charlesui išsiunčiama didžiulė ataskaita, kurioje pateikiama naujausia informacija apie dvaro darbą, ir jis iš pat ryto šeštadienį ją grąžina su pastabomis. Jo žmona Camilla teigia, kad jis kiekvieną naktį iki vėlumos skaito, rašo ir atsakinėja į prašymus suteikti paramą ir patarimus.

Kai daugelis jo pirmtakų Velso princo vaidmenį laikė bilietu į playboy gyvenimo būdą ir garantuotas pajamas, Charlesas jį profesionalizavo ir pavertė savitu. Jis norėjo palikimo, bet nenorėjo laukti, kol taps karaliumi. Iš savo patirties žinau, kad jis nekantrus ir užsispyręs, ir neįtikėtinai nusivilia, jei kuris nors jo projektas nepasiteisina ar neduoda vaisių.

„Ženklų buvo nuo pat jaunystės, – sakė man Kenetas Dunsmuiras per apsilankymą Dumfriso namuose. K.Dunsmuiras vadovauja Princo fondui – Charleso įsteigtai švietimo labdaros organizacijai, kuri padeda mokyti tradicinių menų ir įgūdžių.

„Jam rūpėjo socialiniai bendruomenės ir ekologiniai klausimai, o viskas, kas nutiko, yra tai, kad jis vis labiau įsitraukė ir turėjo tam laiko.“ – pridūrė jis.

K.Dunsmuiro pastebėjimas atkreipia dėmesį į kitą priežastį, dėl kurios Charlesas tiek daug pasiekė per savo valdymo laikotarpį: jis buvo ilgiausiai išbuvęs Velso princas, nes jo motina valdė ilgiausiai. Pasak jo, K.Dunsmuiras mano, kad Dumfriso namai yra „fantastiškas fizinis šio darbo palikimas, kuris visada bus čia ir išliks amžinai“.

Charlesas dažnai stengdavosi suvaldyti savo aistrą darbui, per daugelį metų sakydamas kalbas išsakydavo savo viltis ir baimes bei dažnai skambėdavo labiau kaip rinkimų kampanijos dalyvis, o ne kaip konstitucinis monarchas, laukiantis savo sosto. Dėl to kilo kaltinimų, kad jis kelia grėsmę monarchijos nepriklausomybei ir nešališkumui. Pavyzdžiui, klimato kaita, apie kurią jis kalba nuo 1968 m. Nuo to laiko tai tapo pagrindine politine problema. Charlesas buvo ryškus 2015 m. Paryžiaus klimato susitarimo rėmėjas ir 2019 m. gruodį šią temą aptarė su Donaldu Trumpu prie arbatos puodelio, kai tuometinis prezidentas ruošėsi išvesti Jungtines Amerikos Valstijas iš šio susitarimo.

Kitą mėnesį Davose, Šveicarijoje vykusiame 2020 m. Pasaulio ekonomikos forume Charlesas pasakė įtaigią kalbą, kurioje klausė: „Ar norime įeiti į istoriją kaip žmonės, kurie nieko nepadarė, kad pasaulis laiku atsitrauktų nuo kritinės ribos ir atstatytų pusiausvyrą, nors galėjome tai padaryti? Aš to nenoriu.“

Tą pačią dieną susėdau su Charlesu pokalbiui ir jis tvirtino, kad Paryžiaus susitarimą vis dar įmanoma pasiekti.

„Taip tęstis nebegali, kai kiekvieną mėnesį sumušamas vis kitas temperatūros rekordas. Jei nekreipsime į tai dėmesio per ilgai, o mes tai jau darome, vien tik auginti augalus taps sudėtinga“, – sakė jis.

Nepaisant kritikos, o kartais ir pašaipų, dėl jo kovos už karališkąjį ekologiškumą, Charlesas pastaraisiais metais ir toliau buvo žaliųjų klausimų pionierius.

Charlesas buvo savo stichijoje 2021 m. lapkritį Glazge vykusiame COP26 aukščiausiojo lygio susitikime, kur jis ragino šalis bendradarbiauti su pramonės šakomis, kad būtų rasti klimato kaitos sprendimai.

„Mes žinome, kad tam prireiks ne milijardų, o trilijonų dolerių“, – tuomet sakė jis. Klimato kaita ir biologinės įvairovės nykimas kelia didžiulę grėsmę, todėl pasaulis turi imtis realių veiksmų, kad su jais kovotų, pridūrė jis.

JAV prezidentas Joe Bidenas renginyje pakomentavo Charleso dešimtmečio pastangas ir pasakė jam didžiausią komplimentą, teigdamas, kad jis „visą tai pradėjo“ ir „taip viskas prasidėjo“.

Charlesas atvirai pasisakė įvairiais opiais klausimais – nuo genetiškai modifikuotų pasėlių iki homeopatinių vaistų ir architektūros. Dėl to jis tapo labiau prieštaringa asmenybe nei jo motina, kuri per savo valdymo laikotarpį beveik nesiskųsdavo, o ką jau kalbėti apie nuomonės reiškimą. Legendinis Elizabeth II gebėjimas neįžeisti ir nesusipriešinti buvo strategiškai svarbesnis, nei daugelis mano, tačiau Charlesas visada tvirtino, kad ketina sekti jos pavyzdžiu ir nustoti kištis, kai tik užims sostą.

2018 m. Charlesas BBC pareiškė: „Mintis, kad kažkaip ketinu veikti lygiai taip pat, jei man teks perimti sostą, yra visiška nesąmonė, nes šios dvi aplinkybės yra visiškai skirtingos.“ Konkrečiai paklaustas, ar tęs savo kampaniją, jis atsakė: „Ne, netęsiu. Aš nesu toks kvailas.“

Per visus pokalbius su šeimos nariais ir jų padėjėjais niekada nebuvo kalbama ir apie tai, kad populiaresnis princas Williamas galėtų „peršokti“ savo tėvą į sostą.

Charlesas visą gyvenimą ruošėsi būti valdovu ir neabejotinai įrodė, kad nevengia darbo. Tuo tarpu Williamas niekada neskubėjo perimti karūnos, o mieliau nuosekliai kūrė savo karališkąjį portfelį ir tuo pat metu rūpinosi savo jauna šeima bei puoselėjo savo pomėgius ir sumanymus.

Charlesas ir Williamas suartėjo asmeniškai ir profesiškai, kai 2020 m. princas Harry atsisakė karališkųjų pareigų, todėl likusi vyresnioji karališkoji šeima tapo daug kompaktiškesnė. Naujojo karaliaus ir jo įpėdinio santykiai dabar bus labai svarbūs būsimam monarchijos stabilumui, kaip ir naujojo karaliaus bei jo žmonos dinamika.

Mačiau, koks paramos bokštas Charlesui visada buvo Camilla. Mačiau, koks jis gali būti susierzinęs ir nusivylęs, kai susiduria su kliūtimi darbe, o ji turi unikalų talentą išsklaidyti bet kokią įtampą su humoro jausmu ir charizma, kurios per kamerą nepamatysi.

2015 m. su Charlesu susitikome kitoje jo rezidencijoje Škotijoje – Birkhale. Tai buvo poros dešimtųjų vestuvių metinių minėjimas prieš kelionę po JAV.

Jis man sakė: „Visada nuostabu turėti žmogų, kuris, žinote, supranta ir nori padrąsinti. Nors ji, be abejo, juokauja, jei į viską žiūriu pernelyg rimtai. Ir visa tai padeda.“

Po interviu kartu su juo nuėjau į saloną, kur prie mūsų prisijungė Camilla ir laukė, kol kameros pasiruoš padaryti keletą kadrų. Camilla klausinėjo, kaip sekėsi bei juokavo apie mūsų aprangą, o jam tai padėjo atsipalaiduoti.

Camilla tvirtai stovi šalia jo, todėl Charlesas dabar uždės savo antspaudą monarchijai. Po dešimtmečių laukimo jis taps ne tik Jungtinės Karalystės, bet ir 14 kitų valstybių, įskaitant Kanadą ir Australiją, valstybės vadovu. Pasaulio akys krypsta į jį, kai jis prisiima karaliaus mantiją.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.