Kazachstane – nauji prezidento rinkimai

Pirmalaikiai Kazachstano prezidento rinkimai vyks šių metų rudenį, kadangi šalies vadovui reikia naujo žmonių pasitikėjimo mandato.

Kazachstano prezidentas Kasymas Žomartas Tokajevas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kazachstano prezidentas Kasymas Žomartas Tokajevas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2022, 2:49 PM

Tai savo kalboje šalies visuomenei paskelbė dabartinis Kazachstano prezidentas Kasymas-Žomartas Tokajevas, toliau mėginantis stabilizuoti padėtį šalyje, neseniai sukrėstoje didžiulio masto protestų prieš buvusio prezidento Nursultano Nazarbajevo valdžią.

K. Ž. Tokajevas taip pat pasiūlė apriboti prezidento kadenciją iki vienos septynerių metų kadencijos. Vėliau tas pats asmuo negalėtų būti perrinktas prezidentu. Šiuos pakeitimus turi apsvarstyti ir dėl jų balsuoti parlamentas po prezidento rinkimų.

Dabartinis prezidentas taip pat ragino 2023 m. pirmoje pusėje surengti rinkimus į Mažilisą, žemuosius parlamento rūmus, ir Maslichatą, vietos valdžios institucijas, tačiau tik su sąlyga, jei iki 2022 m. pabaigos bus priimti visi atitinkami įstatymai, kurie bus grindžiami konstitucijos pataisomis, patvirtintomis birželio 5 d. vyksiančiame visos šalies referendume.

„Mes radikaliai pakeisime santykius tarp piliečių – verslo – valstybės. Visų pirma, valstybė suteikia lygias galimybes ir užtikrina teisingumą visiems“, – taip pat šalies visuomenei žadėjo K. Ž. Tokajevas.

Jis paskelbė „Naująjį ekonominį kursą“, kuris esą bus paremtas „privataus verslo iniciatyvos skatinimu, atsitraukimu nuo valstybinio kapitalizmo ir per didelio valstybės kišimosi į ekonomiką, konkurencijos plėtra, lygių galimybių visiems užtikrinimu, teisingu nacionalinių pajamų paskirstymu“.

Prezidentas taip pat žadėjo padidinti minimalų atlyginimą nuo 124 iki 145 eurų, didinti paramą vaikams, palaipsniui mažinti valdžios kišimąsi į kainodarą, supaprastinti vizų aukštos kvalifikacijos užsieniečiams ir stambiems investuotojams išdavimą.

K. Ž. Tokajevas skelbė, jog reikia „atvirai ir greitai“ paskirstyti žemę privatiems asmenims, taip pat uždaryti visus „neteisėtus“ automobilių importo į šalį kanalus.

Kazachstano lyderis žadėjo skaidrinti teismų sistemą, daryti ją vis mažiau priklausomą nuo „administracinio ir vyriausybinio spaudimo“.

Prezidentas paskelbė vienkartinę amnestiją tiems, kurie buvo nuteisti už „dalyvavimą smurtiniuose veiksmuose ir nusikaltimuose per sausio mėnesio įvykius“.

„Sausio įvykiais“ pavadinti šių metų sausį kilę didžiuliai protestai ir riaušės, kurie buvo žiauriai numalšinti.

Tačiau amnestija nepaskelbta „organizatoriams ir tiems, kurie kaltinami išdavyste, terorizmu, ekstremizmu ir kankinimais“. Šie ypač sunkūs nusikaltimai ir toliau bus nagrinėjami teismuose.

Prezidentas taip pat paskelbė, kad piniginė kompensacija bus išmokėta skurstančioms žuvusiųjų per sausio mėnesio riaušes šeimoms.

K. Ž. Tokajevas, apžvalgininkų ir ekspertų nuomone, mėgina nustumti N. Nazarbajevo aplinkos žmones ir klaną nuo valdžios, įtvirtinti savo įtaką ir neleisti šalyje įsigalėti Rusijai.

Siekdamas įgyti svorio ir autoritetą visuomenėje, taip pat apsidrausti nuo socialinės įtampos, ekonominių problemų bei naujų neramumų, jis išties mėgins bent iš dalies modernizuoti ir skaidrinti ekonomiką bei valdžios sistemą.

Taigi, savo kalboje visuomenei – jau antrojoje nuo šių metų kovo – jis žadėjo decentralizuoti valdžios sistemą, švietimo bei mokesčių reformas bei įvesti „prabangos mokesčius“, socialiai teisingesnį lėšų paskirstymą iš specialiųjų nacionalinių fondų, paversti šalį „pasauliniu transporto ir tranzito mazgu“, visiškai atnaujinti šalies kelių sistemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.