Irano prezidentas reikalauja JAV „garantijų“ dėl branduolinio susitarimo

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi pareikalavo, kad JAV suteiktų „garantijų“, kad jos vėl nepasitrauks iš branduolinio susitarimo, jei šis istorinis paktas bus atkurtas.

Vienas JAV pareigūnas antradienį parei<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vienas JAV pareigūnas antradienį parei<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 19, 2022, 10:16 AM

Vakarų šalyje blėstant viltims, kad pavyks atgaivinti 2015 metais Teherano ir pasaulių galingųjų valstybių susitarimą, E. Raisi, griežtosios linijos dvasininkas, sekmadienį parodytame interviu amerikiečių televizijai sakė, kad jis vis tiek palaikytų „gerą ir sąžiningą susitarimą“.

Tačiau prezidentas pabrėžė: „Jis [susitarimas] turi būti ilgalaikis. Turi būti suteikta garantijų.“

„Negalime pasitikėti amerikiečiais dėl elgesio, kurį jau matėme iš jų pusės. Jei nėra garantijų, nėra ir pasitikėjimo“, – sakė jis televizijos CBS žinių laidai „60 Minutes“.

Bendras visapusiškas veiksmų planas (JCPOA), kuriuo Teheranas įsipareigojo gerokai apriboti savo branduolinę veiklą mainais į švelnesnes tarptautines sankcijas, buvo sudarytas derybose dalyvaujant tuomečiam JAV prezidentui Barackui Obamai.

Jo įpėdinis Donaldas Trumpas išvedė Jungtines Valstijas iš šio susitarimo ir grąžino skaudžias sankcijas Iranui. Dabartinis JAV prezidentas Joe Bidenas pasisako už grįžimą prie sandorio, tačiau Teherano reikalavimas suteikti minėtų garantijų tapo didžiule kliūtimi derybininkams – demokratų administracija teigia, kad neįmanoma nuspėti, ką darys būsimi prezidentai, atsižvelgiant į Amerikos politinės sistemos ypatumus.

E. Raisi teigimu, D. Trumpo sprendimas trauktis iš sutarties parodė, jog JAV pažadai yra „beprasmiai“.

JCPOA signatarės, tarp kurių taip pat yra Jungtinė Karalystė, Kinija, Prancūzija, Vokietija ir Rusija, laikė šį dokumentą geriausia priemone neleisti teokratinei valstybei pasigaminti atominės bombos. Pats Iranas visuomet neigė siekiantis tokio tikslo.

E. Raisi pernai pakeitė nuosaikesnių pažiūrų Hassaną Rouhani, kuris su B. Obama kalbėjosi telefonu, kai lankėsi Jungtinių Tautų būstinėje Niujorke.

Praėjusią savaitę ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis naujienų agentūrai AFP sakė, kad derybos dėl Irano grįžimo į susitarimą atsidūrė aklavietėje, nors anksčiau šalys „artėjo“ prie konsensuso.

Rugpjūčio pradžioje vienas aukšto rango Europos Sąjungos pareigūnas pareiškė, kad padaryta pažangos šalinant kliūtis, įskaitant garantijas, kad Vašingtonas vėl netorpeduos susitarimo.

Po trijų dienų J. Borrellis pateikė „galutinį“ susitarimo tekstą.

JT branduolinės energetikos priežiūros tarnyba anksčiau šį mėnesį paskelbtoje ataskaitoje negalėjo patvirtinti, kad Irano branduolinė programa „išimtinai taiki“. Ši aplinkybė apsunkino diplomatų pastangas atgaivinti paktą.

Teheranas laikosi griežtos pozicijos, kad norint atgaivinti JCPOA Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) iš pradžių turi užbaigti tyrimą, pradėtą, kai inspektoriai trijuose nedeklaruotuose Irano objektuose aptiko branduolinės medžiagos pėdsakų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.