Šveicarijos teismas skyrė devynerių metų įkalinimo bausmę išpuolį surengusiai IS pasekėjai

Šveicarijos teismas pirmadienį skyrė devynerių metų laisvės atėmimo bausmę ir psichiatrinį gydymą moteriai, kaltintai tuo, kad veikdama džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) vardu prabangioje parduotuvėje peiliu sužalojo du žmones.

Nuotraukoje matyti kurdų valdoma al-Hol stovykla, kurioje laikomi įtariamų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų giminaičiai šiaurės rytinėje Hasakės gubernijoje.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Nuotraukoje matyti kurdų valdoma al-Hol stovykla, kurioje laikomi įtariamų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų giminaičiai šiaurės rytinėje Hasakės gubernijoje.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-19 13:23

Teisėjai pripažino šią moterį, kurios pavardė dėl teisinių priežasčių neskelbiama, kalta dėl pasikėsinimo nužudyti ir įstatymų, draudžiančių palaikyti ryšius su „al Qaeda“, IS ir su jomis susijusiomis islamistų grupuotėmis, pažeidimu.

Prokurorai prašė teismo kaltinamajai už „terorizmą“ skirti 14 metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant. Jie prašė uždaryti kaltinamąją į uždarą gydymo įstaigą, kurioje ji būtų laikoma, kol būtų nuspręsta, kad ji nebekelia grėsmės.

Bylą nagrinėja Šveicarijos federalinis baudžiamasis teismas Belinconoje, esančioje italakalbiame Tičino kantone, kur buvo įvykdytas išpuolis. Teismo proceso metu daugiausiai dėmesio buvo skirta 29 metų kaltinamosios psichinei būklei.

Išpuolis, per kurį niekas nežuvo, buvo įvykdytas 2020 metų lapkričio 24 dieną prabangioje universalinėje parduotuvėje „Manor“ Lugano mieste pietų Šveicarijoje.

Generalinės prokuratūros kaltinamajame akte teigiama, kad kaltinamoji „veikė apgalvotai ir itin žiauriai“, kelis kartus sušuko „Allahu akbar“ (arab. „Dievas visų didesnis“) ir „Aš atkeršysiu už pranašą Mohammedą (Mohamedą)“, taip pat paskelbė: „Aš esu čia dėl IS.“

Bylos nagrinėjimo metu paaiškėjo, kad moteris nuo vaikystės bendravo su psichologais ir psichiatrais, o du ekspertai paliudijo, kad ji turi įvairių psichikos sutrikimų.

Moters advokatai tvirtina, kad dėl kaltinamosios psichinių sutrikimų išpuolis negali būti laikomas „teroristiniu aktu“, nes ji gyvena fantazijų pasaulyje.

Apklausiama teisme moteris nerodė atgailos ir sakė: „Jei galėčiau sugrįžti atgal, padaryčiau tai geriau.“

Viena iš dviejų nukentėjusiųjų patyrė sunkų kaklo sužalojimą. Ji dalyvauja teismo posėdžiuose ir yra civilinė ieškovė byloje – moteris reikalauja 440 tūkst. Šveicarijos frankų (456 tūkst. eurų) kompensacijos.

Antrai nukentėjusiai moteriai buvo sužalota ranka. Ji kartu su kitais pirkėjais sugebėjo sutramdyti užpuolikę, kol atvyko policija.

Moteris taip pat kaltinta tuo, kad 2017–2020 metais neteisėtai vertėsi prostitucija.

Šveicaro ir serbės šeimoje gimusi kaltinamoji paauglystėje sirgo anoreksija ir nelankė vidurinės mokyklos.

Sulaukusi 19-os ji ištekėjo už afganų kilmės vyro ir atsivertė į islamą. Praėjusiais metais pora išsiskyrė.

2017 metais moteris socialiniuose tinkluose susipažino su džihadistu iš Sirijos ir jį įsimylėjo. Ji išvyko su juo susitikti, tačiau buvo sustabdyta Turkijos pareigūnų prie Sirijos sienos ir išsiųsta atgal į Šveicariją, kur buvo paguldyta į psichiatrijos kliniką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.