Kambodžos teismas paliko nuosprendį dėl genocido ir bausmę raudonųjų khmerų lyderiui

Jungtinių Tautų remiamas Kambodžos raudonųjų khmerų karo nusikaltimų tribunolas paskelbė galutinį sprendimą, kuriuo patvirtino nuosprendį dėl genocido buvusiam valstybės vadovui Khieu Samphanui – paskutiniam dar gyvam režimo lyderiui – ir jam skirtą laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę.

Buvęs valstybės vadovas Khieu Samphan po nuosprendžio.<br>AP/Scanpix nuotr.
Buvęs valstybės vadovas Khieu Samphan po nuosprendžio.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 22, 2022, 8:59 AM

Teismas nurodė, kad 91-erių vyras taip pat kaltas dėl daugybės nusikaltimų žmoniškumui dėl savo vaidmens ultramaoistų režime, valdžiusiame 1975–1979 metais.

Per ketverius metus trukusį teroru paženklintą šio brutalaus režimo valdymą Kambodžoje mirė 2 mln. žmonių.

Tai paskutinis nuosprendis, kurį paskelbė tribunolas, atsiėjęs daugiau kaip 330 mln. dolerių (335,7 mln. eurų) ir patraukęs baudžiamojon atsakomybėn tik penkis raudonųjų khmerų lyderius. Iš jų du mirė bylos nagrinėjimo metu.

„Aukščiausiojo Teismo kolegija mano, kad Khieu Samphano argumentai dėl genocido yra nepagrįsti, ir juos atmeta“, – ilgame sprendime teigė vyriausiasis teisėjas Kongas Srimas.

Teismas taip pat paliko galioti 2018 metų apkaltinamuosius nuosprendžius Khieu Samphanui dėl daugybės nusikaltimų žmoniškumui, įskaitant žmogžudystes, kankinimus ir pavergimą, remdamasis „bendros nusikalstamos veiklos“ principu, net jei jis asmeniškai nedalyvavo visuose nusikaltimuose.

Tačiau teismas panaikino nuosprendžius dėl kelių konkrečių kaltinimų nužudymu ir persekiojimu.

Tribunolas, kuriame dirba tiek Kambodžos, tiek užsieniečiai teisėjai, buvo įsteigtas siekiant teisti ultramaoistinio režimo vyresniuosius lyderius.

Režimo vadas Pol Potas, vadinamas „broliu Nr. 1“, niekada nebuvo teisiamas, nes mirė 1998 metais, dar prieš įsteigiant teismą.

Apkaltinamasis nuosprendis dėl genocido susijęs su etninei mažumai priskirtų vietnamiečių, kuriuos raudonieji khmerai laikė klastingais vidaus priešais, persekiojimu.

Vyriausiasis teisėjas teigė, kad kaltinimai susiję su „baisiausiais įvykiais“ raudonųjų khmerų kruvino valdymo laikotarpiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.