„Greenpeace“ protestuotojos sutrikdė JK premjerės L. Truss kalbą

Protestuotojos, laikančios „Greenpeace“ transparantą su užrašu „kas už tai balsavo?“, trečiadienį įsibrovė į Konservatorių partijos konferenciją Jungtinės Karalystės ministrei pirmininkei Liz Truss sakant kalbą.

„Greenpeace“ protestuotojos sutrikdė JK premjerės L. Truss kalbą. Ant plakato nuotraukoje rašoma: „Kas už tai balsavo?“<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Greenpeace“ protestuotojos sutrikdė JK premjerės L. Truss kalbą. Ant plakato nuotraukoje rašoma: „Kas už tai balsavo?“<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-05 16:45

Aplinkosaugos organizacija teigė, kad už šio plakato iškėlimą atsakingos yra jos viešųjų ryšių vadovė ir politikos pareigūnė.

Demonstrantės Rebecca Newsom ir Ami McCarthy iš renginio buvo išvarytos aidint delegatų šūksniams ir plojimams.

Vėliau R. Newsom pareiškė, kad L. Truss nesilaiko daugelio savo pažadų.

„Žmonės balsavo už ryžtingus veiksmus, klimato srityje, hidraulinio ardymo stabdymą, pasaulyje pirmaujančią aplinkos apsaugą ir kovą su skurdu bei nelygybe, – aiškino ji. – Vietoj to jie gauna besitęsiantį hidraulinį ardymą, galimą (laukinės) gamtos apsaugos taisyklių naikinimą, o dabar – išmokų mažinimo perspektyvą.“

L. Truss, vos prieš mėnesį prie vyriausybės vairo pakeitusi Borisą Johnsoną, nori prikelti JK ekonomiką ir kovoti su sparčiai augančia infliacija mažindama mokesčius, ir sėdama nerimą dėl valstybės skolos.

Jos atnaujinta klimato politika ypač supykdė aplinkosaugos institucijas, susirūpinusias dėl intensyvėjančių naftos ir dujų paieškų Šiaurės jūroje bei hidraulinio ardymo technikos atgaivinimo.

Naudojant hidraulinio ardymo metodą į uolienas, dirbtinai sukėlus didelį slėgį, įspaudžiamas vandens, smėlio ar dirbtinių kietų dalelių ir cheminių medžiagų mišinys, taip smarkiai padidinant uolienų storymės produktyvumą. Ši technologija egzistavo ne vieną dešimtmetį, bet masiškai buvo pradėta naudoti tik praėjusio amžiaus pabaigoje.

Pasipiktinimas šiuo metodu kyla dėl nuodingo vandens, kuris užsilieka po hidraulinio ardymo proceso, todėl kai kurios valstybės technologijai įvedė apribojimus bei draudimus.

„Greenpeace“ kartu su kitais paragino vyriausybę įvesti staigų mokestį energetikos bendrovėms, kurių pelnas išaugo padidėjus naftos ir dujų kainoms.

Pati L. Truss, buvusi „Shell“ darbuotoja, išreiškė nepritarimą tokiam žingsniui ir apkaltino protestuotojas bei savo kritikus pasipriešinimu šalies augimui.

„Jie labiau mėgsta protestuoti, o ne daryti, – konferencijoje sakė ji. – Mieliau kalba „Twitter“ (platformoje), o ne priima sunkius sprendimus.“

Antradienį vidaus reikalų sekretorė Suella Braverman pažadėjo palengvinti pareigūnų darbą suteikiant jiems daugiau galių tramdant vyriausybės veiklą trikdančius protestus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.