2022 m. Nobelio taikos premija atiteko žmogaus teisių gynėjui ir dviem organizacijoms

Penktadienio popietę vykusioje ceremonijoje Norvegijos Nobelio komitetas paskelbė šių metų taikos premijos laureatus – apdovanojimu pagerbtas žmogaus teisių gynėjas Alesis Bialiackis iš Baltarusijos, Rusijos žmogaus teisių organizacija „Memorial“ ir Ukrainos žmogaus teisių organizacija „Pilietinių laisvių centras“.

 Penktadienio popietę vykusioje ceremonijoje Norvegijos Nobelio komitetas paskelbė šių metų taikos premijos laureatą.<br> 123rf iliustr.
 Penktadienio popietę vykusioje ceremonijoje Norvegijos Nobelio komitetas paskelbė šių metų taikos premijos laureatą.<br> 123rf iliustr.
Žmogaus teisių gynėjas Alesis Bialiackis iš Baltarusijos.<br> Wikimedia Commons.
Žmogaus teisių gynėjas Alesis Bialiackis iš Baltarusijos.<br> Wikimedia Commons.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-10-07 12:04, atnaujinta 2022-10-07 14:28

Visi laureatai atstovauja savo šalių pilietinei visuomenei. Jie jau daugelį metų propaguoja teisę kritikuoti valdžią ir gina pagrindines piliečių teises.

Laureatai įdėjo daug pastangų, kad užfiksuotų karo nusikaltimus, žmogaus teisių pažeidimus ir piktnaudžiavimą valdžia. Visi kartu jie įrodo pilietinės visuomenės svarbą taikai ir demokratijai.

Alesis Bialiackis buvo vienas iš demokratinio judėjimo, kilusio Baltarusijoje aštuntojo dešimtmečio viduryje, iniciatorių. Savo gyvenimą jis paskyrė demokratijos ir taikaus vystymosi skatinimui gimtojoje šalyje.

1996 m. jis įkūrė organizaciją „Viasna“ („Pavasaris“). „Viasna“ tapo plataus masto žmogaus teisių organizacija, kuri dokumentavo ir protestavo prieš valdžios institucijų taikomus kankinimus politiniams kaliniams.

Žmogaus teisių organizaciją „Memorial“ 1987 m. įkūrė buvusios Sovietų Sąjungos žmogaus teisių aktyvistai, kurie norėjo užtikrinti, kad komunistinio režimo priespaudos aukos niekada nebūtų pamirštos.

Pilietinių laisvių centras buvo įkurtas siekiant plėtoti žmogaus teises ir demokratiją Ukrainoje. Centras ėmėsi stiprinti Ukrainos pilietinę visuomenę ir daryti spaudimą valdžios institucijoms, kad Ukraina taptų visaverte demokratija.

Taikos premija – vienas iš šešių apdovanojimų, kuriuos 1895 m. įsteigė švedų chemikas ir dinamito išradėjas Alfredas Nobelis. Pasak jo, taikos premija turi būti skiriama „asmeniui, kuris atliko didžiausią ar geriausią darbą vardan tautų broliškumo, už armijų panaikinimą ar sumažinimą ir už taikos suvažiavimų palaikymą“.

Prestižinę Nobelio premiją sudaro aukso medalis, diplomas ir 10 mln. Švedijos kronų (985 tūkst. eurų).

Praėjusiais metais Nobelio taikos premija atiteko tiriamosios žurnalistikos tinklalapio „Rappler“ įkūrėjai Mariai Ressai ir Rusijos nepriklausomo laikraščio „Novaja gazeta“ vienam iš įkūrėjų Dmitrijui Muratovui.

EK vadovė pasveikino Nobelio taikos premijos laureatus už „išskirtinę drąsą“

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen penktadienį išreiškė pagarbą šiais metais Nobelio taikos premija apdovanotų Ukrainos, Rusijos ir Baltarusijos teisių gynėjų „drąsai“.

„Nobelio premijos komitetas pripažino išskirtinę moterų ir vyrų, besipriešinančių autokratijai, drąsą. Jie rodo tikrąją pilietinės visuomenės galią kovojant už demokratiją“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė U. von der Leyen.

Nobelio komitetas ragina V. Putiną liautis vykdžius represijas prieš teisių aktyvistus

Norvegijos Nobelio komitetas, penktadienį paskelbęs šių metų taikos premijos laureatus, pareiškė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas užgniaužia žmogaus teises.

Nors komitetas teigė, kad šių metų premija nėra tiesioginė žinia V. Putinui, jis pavadino jo vyriausybę autoritarine valdžia, kuri vykdo represijas prieš žmogaus teisių gynėjus.

Norvegijos Nobelio komiteto vadovė Berit Reiss-Andersen pridūrė, kad siekta, jog premija atkreiptų dėmesį į tai, „kaip gniuždoma pilietinė visuomenė ir žmogaus teisių gynėjai“.

Šių metų Nobelio taikos premija atiteko baltarusių žmogaus teisių gynėjui Alesiui Bialiackiui, Rusijos žmogaus teisių organizacijai „Memorial“ ir Ukrainos žmogaus teisių organizacijai „Pilietinių laisvių centras“, penktadienį paskelbė Norvegijos Nobelio komitetas.

E. Macronas pasveikino Nobelio premiją gavusius „nepalaužiamus žmogaus teisių gynėjus“

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas penktadienį pasveikino šių metų Nobelio taikos premijos laureatus iš Baltarusijos, Ukrainos ir Rusijos kaip „nepalaužiamus žmogaus teisių gynėjus Europoje“.

„Alesius Bialiackis, Rusijos žmogaus teisių organizacija „Memorial“ ir Ukrainos žmogaus teisių organizacija „Pilietinių laisvių centras“: Nobelio taikos premija pagerbti nepalaužiami žmogaus teisių gynėjai Europoje. Kaip taikdariai, jie gali tikėtis Prancūzijos paramos“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė E. Macronas.

Nobelio taikos premiją laimėjusi Ukrainos žmogaus teisių grupė sako esanti laiminga

Ukrainos žmogaus teisių organizacijos „Pilietinių laisvių centras“ vykdomoji direktorė Oleksandra Romancova penktadienį sakė, kad grupė yra „laiminga“ po to, kai jai buvo suteikta 2022 metų Nobelio taikos premija.

„Mes esame laimingi“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė O. Romancova bei pridūrė, kad „mes turime dar daug ką nuveikti, kad laimėtume“.

Šių metų Nobelio taikos premija atiteko baltarusių žmogaus teisių gynėjui Alesiui Bialiackiui, Rusijos žmogaus teisių organizacijai „Memorial“ ir Ukrainos žmogaus teisių organizacijai „Pilietinių laisvių centras“, penktadienį paskelbė Norvegijos Nobelio komitetas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.