Prisikalbėjęs apie Ukrainą, E. Muskas nestabdo: pateikė pasiūlymą Kinijai ir Taivanui

Milijardierius Elonas Muskas, praėjus kelioms dienoms po to, kai pasiūlė galimą susitarimą, kuriuo būtų užbaigtas karas tarp Rusijos ir Ukrainos, sulaukusį visuotinio pasmerkimo, pasiūlė, kad įtampą tarp Kinijos ir Taivano būtų galima išspręsti perduodant dalį Taivano kontrolės Pekinui.

E.Muskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
E.Muskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 8, 2022, 9:12 PM, atnaujinta Oct 9, 2022, 10:22 AM

„Mano rekomendacija būtų sugalvoti Taivanui specialią administracinę zoną, kuri būtų pakankamai priimtina, bet tikriausiai ne visiems patiktų“, – penktadienį paskelbtame interviu laikraščiui „Financial Times“ sakė turtingiausias pasaulio žmogus.

E. Muskas komentavo situaciją šiame regione, kur jo elektromobilių bendrovė „Tesla“ turi didelę gamyklą Šanchajuje, Kinijoje. 

Pekinas, kuris teigia, kad demokratiškai valdomas Taivanas yra viena iš jo provincijų, jau seniai žada perimti Taivano kontrolę ir neatmeta galimybės tam panaudoti jėgą. Taivano vyriausybė griežtai prieštarauja Kinijos pretenzijoms į suverenitetą ir teigia, kad 23 mln. salos gyventojai gali tik patys nuspręsti jos ateitį.

„Manau, kad jie galėtų sudaryti susitarimą, kuris būtų švelnesnis nei Honkongas“, – laikraštis citavo E. Musko žodžius.

Kinija siūlė Taivanui „vienos šalies, dviejų sistemų“ autonomijos modelį, panašų į tą, kurį turi Honkongas, tačiau jį atmetė visos pagrindinės Taivano politinės partijos ir jis neturi visuomenės palaikymo, ypač po to, kai 2020 m. Pekinas mieste įvedė griežtą Nacionalinio saugumo įstatymą.

Taivano užsienio reikalų ministerija šeštadienį atsisakė komentuoti E. Musko pasisakymus.

Taivano valdančiosios Demokratinės pažangos partijos vyresnysis įstatymų leidėjas Wangas Ting-yu, priklausantis parlamento užsienio reikalų ir gynybos komitetui, savo „Facebook“ puslapyje užsipuolė E.Muską.

„Atskiros nepriklausomos bendrovės negali savo nuosavybės laikyti pokštu, – sakė Wangas. – Tad kodėl jos turėtų atsitiktinai paminti 23 mln. taivaniečių demokratines laisves, suverenitetą ir gyvenimo būdą? Tai nepriimtina Ukrainai, ir Taivanas tikrai to neleis“.

Vienas aukšto rango Taivano pareigūnas, susipažinęs su saugumo planais regione, agentūrai „Reuters“ sakė, kad „Maskvai reikia rasti blaiviai mąstantį politinį patarėją“.

„Pasaulis aiškiai matė, kas nutiko Honkongui, – su anonimiškumo sąlyga sakė pareigūnas, nes nebuvo įgaliotas kalbėti su žiniasklaida. – Honkongo ekonominis ir socialinis gyvybingumas staiga baigėsi Pekino totalitarinio valdymo laikais“.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Mao Ning, paklaustas apie E.Musko pastabas, atsakė, kad Taivanas yra salos „vidaus reikalas“, ir pridūrė, kad Pekinas ir toliau laikysis taikaus susivienijimo principo, kartu „ryžtingai sutriuškindamas“ Taivano separatizmą.

Praėjusiais metais Šanchajaus gamykloje buvo pagaminta maždaug pusė viso „Tesla“ pasaulinio tiekimo. E. Muskas sakė, kad Kinija prašė garantijų, jog jis ten nesiūlys savo raketų bendrovės „SpaceX“ interneto paslaugos „Starlink“.

E. Muskas sakė manantis, kad konfliktas dėl Taivano yra neišvengiamas, ir įspėjo apie galimą jo poveikį ne tik „Tesla“, bet ir „iPhone“ gamintojai „Apple Inc“ bei visai ekonomikai. Interviu šios pastabos nebuvo detalizuotos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.