O. Scholzas ragina siekti ES reformos ir plėtros

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas dar kartą ragina siekti Europos Sąjungos reformos ir plėtros, praneša naujienų agentūra dpa.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.<br>dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr.
Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.<br>dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 15, 2022, 5:05 PM

Europos socialistų partijos (PES) suvažiavimo metu Berlyne jis pareiškė, kad užsienio ir mokesčių politikoje ES ilgainiui reiktų atsisakyti vienbalsiškumo principo, bet pripažino, kad tam reikės daug įtikinėjimo.

„Tačiau aš taip pat aiškiai sakau – jeigu mūsų tikslas geopolitinė Europa, tuomet sprendimai, kuriems pritaria dauguma, yra suverenumo stiprinimas, o ne praradimas“, – sakė O. Scholzas.

Kancleris teigė, kad ES išpildys savo pažadą valstybėms gavusioms kandidatės statusą: kelioms Balkanų šalims, Ukrainai ir Moldovai.

Anot jo, vieninga Europos Sąjunga su 30 ar 36 narėmis ir daugiau nei 500 mln. laisvų ir lygių piliečių turėtų dar daugiau įtakos pasaulyje. O. Scholzas taip pat pabrėžė, kad negalima neatsižvelgti į mažesnių valstybių narių nuomonę.

„Ir ateityje kiekvienos valstybės susirūpinimas privalo būti išgirstas, kitaip Europos idėja būtų išduota“, – sakė politikas.

Savo kalboje Vokietijos kancleris pabrėžė norįs matyti stipresnę ES, įskaitant ir gynybos srityje. Todėl jis siūlė įgyvendinti bendrus ginklų į įrangos pirkimus, iki 2025 m. sukurti ES greitojo reagavimo pajėgas ir įkurti ES karinių pajėgų vadavietę.

„Privalome užtikrintai siekti bendros Europos gynybos politikos“, – sakė O. Scholzas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.