JT vadovas priekaištauja Indijai dėl žmogaus teisių

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas trečiadienį lankydamasis Indijoje priekaištavo šiai šaliai dėl žmogaus teisių padėties, kritikų teigimu, pablogėjusios valdant hinduistų nacionalistų premjerui Narendrai Modi.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2022, 12:38 PM

N. Modi 2014-aisiais atėjus į valdžią, Indijoje, kur gyvena 1,4 mlrd. žmonių, daugiausia hinduistų, suintensyvėjo religinių mažumų persekiojimas ir neapykantos kalba jų atžvilgiu, sako kritikai. Jie pirmiausiai atkreipia dėmesį į Indijos 200 mln. musulmonų mažumą.

Aktyvistų teigimu, šiuo požiūriu ypač išsiskiria Indijos administruojamas Kašmyras, kur N. Modi vyriausybė 2019 metais įvedė tiesioginį valdymą. Šiame neramiame regione, kur gyvena daugiausia musulmonai, taip pat yra dislokuota pusė milijono karių.

Šalyje taip pat didėja spaudimas vyriausybės kritikams ir žurnalistams, ypač moterims. Kai kurioms iš reporterių internete skiriamos negailestingos įžeidinėjimų ir grasinimų išžaginti ar nužudyti kampanijos.

„Kaip išrinktai Žmogaus teisių tarybos narei, Indijai tenka atsakomybė formuoti pasaulines žmogaus teises, ginti ir skatinti visų individų, įskaitant mažumų narius, teises“, – pabrėžė A. Guterresas, sakydamas kalbą Mumbajuje.

Nors gyrė Indijos pasiekimus per 75 nepriklausomybės metus, JT vadovas taip pat akcentavo, jog suvokimas, kad „įvairovė praturtina,.. nėra garantija“.

„Tai reikia puoselėti, stiprinti ir atnaujinti kiekvieną dieną“, – sakė jis.

Paminėdamas nepriklausomybės didvyrį Mahatmą Gandhi ir Indijos pirmąjį ministrą pirmininką Jawaharlalą Nehru, kurie abu dabar kelia neapykantos jausmą kai kuriems N. Modi partijos „Bharatiya Janata“ (BJP) nariams, A. Guterresas sakė, kad jų vertybes reikia sergėti „nedviprasmiškai pasmerkiant neapykantos kalbą“.

Indija privalo tai padaryti „gindama žurnalistų, žmogaus teisių aktyvistų, studentų ir mokslininkų teises bei laisves, užtikrindama tolesnį Indijos teismų sistemos nepriklausomumą“, sakė jis.

„Indijos balsas pasaulinėje scenoje tik įgytų daugiau svorio ir patikimumo dėl tvirto įsipareigojimo [puoselėti] įtrauktį ir pagarbą žmogaus teisėms šalies viduje“, – kalbėjo JT generalinis sekretorius.

Pasak jo, „daug daugiau reikia padaryti dėl lyčių lygybės ir moterų teisių“.

„Raginu indus būti budrius ir daugiau investuoti į įtraukias, pliuralistines, įvairiapuses bendruomenes ir visuomenes“, – pridūrė A. Guterresas.

Vasario mėnesį JT teisių ekspertai paragino nutraukti „mizoginiškus ir sektantiškus“ išpuolius internete prieš vieną žurnalistę musulmonę, įnirtingai kritikuodavusią N. Modi.

Anksčiau šiais metais organizacijos „Žurnalistai be sienų“ (RSF) paskelbtame metiniame žiniasklaidos laisvės indekse Indija tarp 180 šalių užėmė 142 vietą. Organizacija nurodė, kad valdant N. Modi Indijoje „didėja spaudimas žiniasklaidai tiksliai laikytis hinduistų nacionalistų vyriausybės linijos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.