Darbą Italijos vyriausybėje baigiantis M. Draghi paragino ES lyderius išlikti vieningus

Darbą baigiantis Italijos premjeras Mario Draghi penktadienį sakydamas savo paskutiniąją kalbą Briuselyje kaip šios šalies vyriausybės vadovas, įspėjo Europos Sąjungos šalių lyderius ir savo būsimąją įpėdinę iš kraštutinių dešiniųjų partijos, kad vieninga Europa turėtų išlikti jų „kelrodė žvaigždė“.

​Darbą baigiantis Italijos premjeras Mario Draghi penktadienį sakydamas savo paskutiniąją kalbą Briuselyje kaip šios šalies vyriausybės vadovas, įspėjo Europos Sąjungos šalių lyderius ir savo būsimąją įpėdinę iš kraštutinių dešiniųjų partijos, kad vieninga Europa turėtų išlikti jų „kelrodė žvaigždė“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Darbą baigiantis Italijos premjeras Mario Draghi penktadienį sakydamas savo paskutiniąją kalbą Briuselyje kaip šios šalies vyriausybės vadovas, įspėjo Europos Sąjungos šalių lyderius ir savo būsimąją įpėdinę iš kraštutinių dešiniųjų partijos, kad vieninga Europa turėtų išlikti jų „kelrodė žvaigždė“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2022, 5:32 PM

Europos lyderiai paskutinę Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikimo dieną aplodismentais atsisveikino su M. Draghi, kuris anksčiau kone dešimtmetį vadovavo Europos Centriniam Bankui (ECB).

75-erių ekonomistą penktadienį Italijos premjero poste turėtų pakeisti neofašistines šaknis turinčios partijos „Italijos broliai“ (it. Fratelli d'Italia, FdI) lyderė Giorgia Meloni. Ji taps pirmąja moterimi šalies ministrės pirmininkės poste.

2011 metų lapkritį M. Draghi buvo paskirtas vadovauti ECB. Tuomet Italija buvo atsidūrusi prie bankroto slenksčio ir galėjo sužlugdyti visą euro zoną.

Po metų M. Draghi pakeitė istoriją pažadėdamas padaryti „visa, ko prireiks eurui išsaugoti“.

„Ir patikėkit manim, to pakaks“, – tuomet pridūrė jis.

Jis padėjo išsaugoti bendrą valiutą, bet tai buvo pasiekta tik su didelėmis finansinėmis injekcijomis ir istoriškai mažomis palūkanų normomis. Konservatoriai, ypač Vokietijoje, nebuvo patenkinti.

Žmonės, matę „Super Mario“ dirbantį ECB, sako, kad jis buvo sumanus derybininkas, puikiai jausdavęs politines bangas ir galėdavęs imtis „blogo faro“ vaidmens, kad savo naudai palenktų sprendimus, naujienų agentūrai AFP sakė vienas buvęs padėjėjas.

M. Draghi yra žmogus, nesutinkantis su „nevykusiais kompromisais“ dėl konsensuso palaikymo, sakė padėjėjas.

2019-aisiais išėjęs iš ECB M. Draghi gyveno ramiai ir beveik visą Italijos uždarymo dėl pandemijos periodą praleido savo užmiesčio name centrinėje Umbrijoje.

Vadovauti Italijai jį pakvietė prezidentas Sergio Mattarella, 2021-ųjų sausį dėl vidaus kovų žlugus ankstesnei Giuseppe Conte vyriausybei.

EVT pirmininkas Charles'is Michelis prie susitikimo stalo pagerbė M. Draghi bei padėkojo už jo darbą bei už „gyvybingumą, dailias frazes ir glaustą, trumpą ir paveikų [vadovavimo] stilių“.

Europos šalių lyderiams buvo parodytas trumpas vaizdo įrašas, skirtas pagerbti darbą baigiantį premjerą. Taip pat, vieno ES pareigūno teigimu, M. Draghi prieš pasakydamas kalbą ES lyderiams sulaukė ilgų plojimų.

„Dalis vaizdo įrašo pareiškimo teigia, kad Europos Sąjunga yra pagrindinė visų mūsų šalių koncepcija“, – sakė M. Draghi.

„Jos visos į ES žiūri kaip į saugumo, stabilumo ir taikos šaltinį. Turime turėti tai omenyje kaip ateities kelrodę žvaigždę, ypač tokiais neramiais laikais kaip dabar“, – sakė jis.

Manoma, kad žinutė apie tai, kad Europa privalo išlikti „kelrodė žvaigždė“ galėjo būti skirta G. Meloni ir kai kuriems Europos šalių lyderiams, dalyvavusiems susitikime Briuselyje.

M. Draghi į viršūnių susitikimą atvyko supykęs dėl pasipriešinimo dujų importo kainų viršutinei ribai, kaltindamas turtingas šalis, pavyzdžiui, Vokietiją, kad jos, siekdamos apsaugoti savo piliečius nuo sukrėtimų, išleidžia daugiau nei mažesnės šalys partnerės.

Atstovas spaudai sakė, kad M. Draghi perspėjo dėl neigiamo poveikio Europos vienybei, jei šalys, turinčios daugiau fiskalinės galios, imsis savarankiškų veiksmų, ir paragino sukurti „bendrą išlaidų pajėgumą“, kad būtų sušvelninta vartotojų padėtis.

Tam aršiai priešinosi taupesnės ES šalys su Vokietija ir Nyderlandais priešakyje, kurios tvirtina, kad blokas jau turi pakankamai pinigų, kad padėtų vyriausybėms įveikti krizę.

Po kelias valandas trukusių diskusijų kruopščiai suformuluotame viršūnių susitikimo pareiškime atsispindėjo sudėtingas kompromisas, kuriame pabrėžiama „glaudaus koordinavimo ir, esant poreikiui, bendrų sprendimų Europos lygmeniu svarba“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.