Geležinis kumštis, lojalumas bet kokia kaina ir asmenybės kultas: kaip Xi Jinpingas tapo nepajudinamu Kinijos lyderiu

Nedaug kas numatė, kad Xi Jinpingas taps ryžtingiausiu Kinijos vadovu per pastaruosius dešimtmečius, tačiau šiandien šalies komunistų partijos suvažiavime jis užsitikrino istorinę trečiąją kadenciją.  Kaip jam pavyko tapti nekvestionuojamu labiausiai apgyvendintos valstybės pasaulyje lyderiu?

Žmonės stebi lauko ekraną, kuriame tiesiogiai transliuojama Kinijos prezidento Xi Jinpingo kalba per 20-ojo Kinijos komunistų partijos (KKP) suvažiavimo atidarymo sesiją Hangdžou mieste, Kinijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Žmonės stebi lauko ekraną, kuriame tiesiogiai transliuojama Kinijos prezidento Xi Jinpingo kalba per 20-ojo Kinijos komunistų partijos (KKP) suvažiavimo atidarymo sesiją Hangdžou mieste, Kinijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kinijos komunistų partijos (KKP) 20-asis nacionalinis suvažiavimas Kinijos sostinėje Pekine, Didžiojoje liaudies salėje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Kinijos komunistų partijos (KKP) 20-asis nacionalinis suvažiavimas Kinijos sostinėje Pekine, Didžiojoje liaudies salėje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 22, 2022, 6:57 PM

Prieš dešimtmetį apie Xi Jinpingą buvo žinoma nedaug, išskyrus tai, kad jis yra „princas“, nes jo tėvas buvo vienas iš šalies revoliucinių lyderių.

Jo kilmė padėjo jam užsitikrinti partijos vyresniųjų paramą, kuri buvo labai svarbi siekiant valdžios Kinijos komunistų partijoje (KKP), turint omenyje, jog šie pareigūnai dažnai turi politinės įtakos net ir išėję į pensiją.

„Prieš iškilimą Xi Jinpingas buvo laikomas žmogumi, galinčiu su visais eiti į kompromisus“, – sakė Bostono universiteto Kinijos politikos ekspertas Josephas Fewsmithas.

Tačiau praėjus dešimčiai metų jo autoritetas atrodo neginčijamas, o jo galia – neprilygstama. Kaip tai įvyko?

Ginklo vamzdis

Komunistinės Kinijos įkūrėjas Mao Dzedongas kartą pasakė: „Politinė galia išauga iš ginklo vamzdžio“.

1949 m. įkūrus Kinijos Liaudies Respubliką, Mao Dzedongas užtikrino, kad Liaudies išlaisvinimo armiją (LIA) kontroliuotų partija, o ne valstybė. Nuo tada KKP lyderis taip pat buvo Centrinės karinės komisijos (CKM) pirmininkas.

Xi Jinpingui pasisekė labiau nei jo pirmtakui Hu Jintao, nes atėjęs į valdžią jis iš karto tapo CKM pirmininku ir negaišo laiko, kad išnaikintų savo opoziciją ginkluotosiose pajėgose.

Labiausiai sukrečiantis epizodas įvyko 2014 ir 2015 m., kai buvęs CKM pirmininko pavaduotojas Xu Caihou ir buvęs LIA generolas Guo Boxiongas buvo apkaltinti korupcija.

„Jie jau buvo išėję į pensiją, kai krito kirvis, tačiau Xi gebėjimas nukreipti juos į save sumažino buvusio Kinijos lyderio Jiang Zemino išliekančią įtaką Liaudies išlaisvinimo armijoje“, – sakė Pentagono finansuojamo Nacionalinio gynybos universiteto vyresnysis mokslinis darbuotojas Joelis Wuthnowas.

„Tai taip pat pasiuntė stiprų signalą šiuo metu tarnaujantiems karininkams, kad niekas, kas priešinasi Xi kontrolei, nėra apsaugotas nuo žalos“, – pridūrė jis.

2015 m. Xi Jinpingas taip pat pertvarkė kariuomenės struktūrą. Jis panaikino keturis karinius štabus – štabo, politikos, logistikos ir ginkluotės – ir pakeitė juos 15 mažesnių karinių agentūrų.

Naujoji struktūra leidžia CKM tiesiogiai duoti įsakymus įvairioms kariuomenės grandims – net finansų auditoriams, kurie dabar turi tiesiogiai atsiskaityti CKM, pridūrė J.Wuthnowas.

Daugiau už viską iš karininkų reikalaujama absoliučios ištikimybės Xi Jinpingui – ir tai yra be perstojo kartojama.

Praėjusį mėnesį Liaudies išlaisvinimo armijos (LIA) dienraštyje „People's Liberation Army Daily“, oficialiame šalies kariniame laikraštyje, buvo paskelbtas straipsnis, kuriame pabrėžiama, kad CKM vadovauja visiems.

„Ši žinia padeda ugdyti lojalumą vyresniesiems LIA lyderiams, ir neutralizuoti bet kokią tendenciją, kuri gali pasireikšti kariuomenėje tarp karininkų, kurie kada nors galėtų pasipriešinti Xi Jinpingui“, – sakė JAV analitinio centro „RAND corporation“ vyresnysis tarptautinės gynybos tyrėjas Timothy Heathas.

„Lojalumas partijai reiškia, kad iš LIA tikimasi, jog ji vykdys visus įsakymus, kad partija ir ypač Xi Jinpingas išliktų valdžioje“, – pridūrė jis.

Lojalumas svarbiausia

Po to, kai ginklo vamzdis nutaikomas tinkama linkme, nemažiau svarbu – išsitraukti peilį ir užtikrinti visišką vidaus saugumo aparato kontrolę, rašo BBC.

Praėjus dvejiems metams po to, kai Xi Jinpingas atėjo į valdžią, valdžios institucijos patvirtino „tigro“, buvusio vidaus saugumo vadovo Zhou Yongkango, areštą dėl korupcijos. Jis buvo glaudžiai susijęs su Bo Xilai, kitu „princu“, kuris buvo Xi Jinpingo konkurentas.

Tyrimas sukėlė politinį šoką, nes sugriovė neišsakytą taisyklę, kad Politbiuro nuolatinio komiteto, galingiausio sprendimus priimančio organo, nariams negali būti taikomos baudžiamosios priemonės.

„Xi Jinpingas pasirodė esąs negailestingai puikus politikas, kantriai kilęs per sistemą, kol pasinaudojo savo valdymo momentu“, – sakė „Eurasia Group“ vyresnysis Kinijos analitikas Neilas Thomas.

„Komunistų partijos vyresniuosius, kurie palaikė Xi Jinpingo iškilimą, tikriausiai nustebino jo valdžios užgrobimo greitis ir mastas“, – pridūrė jis.

Stebėtojai sako, kad Xi Jinpingo garsioji antikorupcinė kampanija taip pat naudojama jo politiniams varžovams ir kitoms partijos frakcijoms šalinti.

Per pastarąjį dešimtmetį kovos su korupcija institucijos Kinijoje tyrė daugiau kaip 4,7 mln. žmonių.

„Per pastaruosius dvejus metus Xi dar labiau apvalė sistemą netgi nuo tų, saugumo pareigūnų, karjeristų, kurie iš pradžių rėmė jo atėjimą į valdžią“, – teigė Kalifornijos universiteto San Diege politologas Victoras Shihas.

„Dabar saugumo agentūroms vadovauja beveik vien tik pareigūnai, kuriuos su Xi Jinpingu sieja bendra istorija ir kuriais jis labiausiai pasitiki“, – paaiškino ekspertas.

Xi Jinpingas taip pat paskyrė savo lojalistus į svarbius regioninius postus, pavyzdžiui, svarbiausių miestų, tokių kaip Pekinas, Šanchajus ir Čongčingas, partijos sekretorius.

Šios pareigybės yra svarbios, nes jos atsakingos už „centrinių direktyvų aiškinimą ir įgyvendinimą vietovėse, kuriose gyvena milijonai žmonių“, – teigė N.Thomas.

Bent 24 iš 31 provincijos lygmens partijos sekretorių yra Xi Jinpingo politiniai bendražygiai, anksčiau pažinoję jo šeimą, kartu su juo studijavę, dirbę pas jį arba dirbę vienam iš jo artimų sąjungininkų, pridūrė jis.

Tuo tarpu, remiantis duomenimis, kuriuos surinko politikos profesorius iš Viktorijos universiteto Kanadoje Wu Guoguangas, beveik visi iš 281 nuolatinio komiteto nario provincijų nuolatiniuose komitetuose buvo iškelti Xi Jinpingo.

Asmeninio prekės ženklo kūrimas

2018 m. Xi Jinpingo koncepcija „Socializmas su kinų savybėmis naujajai erai“ buvo įtvirtinta Kinijos konstitucijoje.

Iš pradžių tai gali pasirodyti kaip skambūs žodžiai ir nieko daugiau, tačiau tai, kad jo vardu buvo pavadinta ideologija, kuria remiantis lemta gyvneti Kinijos piliečiams, įtvirtino Xi Jinpingo palikimą.

Prieš Xi Jinpingą tai padaryti pavyko tik žiauriajam komunistinės Kinijos lyderiui Mao Dzedongui. Net Deng Xiaopingas, žinomas kaip Kinijos modernizacijos architektas, po savo vardu turėjo tik „teoriją“, o tiesioginiai Xi Jinpingo pirmtakai Jiang Zeminas ir Hu Jintao po savo vardais neturėjo jokių išskirtinių idėjų, teorijų ar ideologijų.

Diskutuotina, ką tiksliai reiškia Xi Jinpingo koncepcija, tačiau, pasak analitikų, ne tai svarbu – tai yra galios žingsnis.

„Xi koncepcija pirmiausia siekiama sustiprinti paties Xi Jinpingo legitimumą ir galią virš visų kitų Kinijos komunistų partijos narių ir šalies gyventojų. Tai dalis naujo asmenybės kulto, kuris Xi Jinpingą sieja ne tik su Mao Dzedongu, bet ir su šlovingiausiais ir sėkmingiausiais praėjusių laikų Kinijos imperatoriais“, – pažymėjo Honkongo baptistų universiteto politikos mokslų profesorius emeritas Jeanas-Pierre'as Cabestanas.

Honkongo laikraščio „Ming Pao“ duomenimis, dešimtys universitetų ir institucijų, įskaitant prestižinius Pekino universitetą ir Tsinghua universitetą, įsteigė tyrimų centrus, pavadintus Xi Jinpingo vardu.

Rugpjūtį Kinijos švietimo ministerija taip pat pristatė planą propaguoti Xi Jinpingo koncepciją nacionalinėje mokymo programoje.

Be to, 2019 m. buvo sukurta ir pradėta naudoti mobilioji programėlė „Xuexi Qiangguo“ – pažodžiui išvertus „Mokykis iš Xi, stiprink šalį“ – kurioje pateikiami Xi Jinpingo koncepcijos testai.

„Xi Jinpingas tiki, kad jis turi teisingą ideologiją, ir visi turi ją priimti“, – sakė Kolumbijos universiteto politikos mokslų profesorius Andrew Nathanas.

„Kai Mao Dzedongas užimdavo kokią nors politinę poziciją, visi kiti turėdavo paklusti. Tai pasakytina ir apie Xi Jinpingą“, – pridūrė jis.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio