Per įtariamą Kenijos policijos šaudymą žuvo Pakistano žurnalistas

Garsus Pakistano žinių vedėjas buvo nušautas Kenijoje, įtariama, policijos, praėjus vos keliems mėnesiams po to, kai jis pabėgo iš gimtosios šalies, kad išvengtų kaltinimų antivyriausybine veikla.

 Per įtariamą Kenijos policijos šaudymą žuvo Pakistano žurnalistas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Per įtariamą Kenijos policijos šaudymą žuvo Pakistano žurnalistas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2022, 11:09 PM

Arshadas Sharifas dažnai kritikavo galingąjį Pakistano karinį isteblišmentą ir rėmė buvusį ministrą pirmininką Imraną Khaną, kuris balandžio mėnesį buvo nušalintas per parlamento balsavimą dėl nepasitikėjimo.

„Įtariama, kad policija nužudė Pakistano pilietį“, – pirmadienį žurnalistams sakė Nepriklausomos policijos priežiūros tarnybos Nairobyje vadovė Ann Makori.

„Mūsų greitojo reagavimo grupė jau išsiųsta tirti žurnalisto nužudymo“, – teigė ji.

Remiantis policijos pranešimu, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, į automobilį, kuriame buvo A. Sharifas ir dar vienas vyras, sekmadienio vakarą buvo paleisti maždaug devyni šūviai, jam kertant laikiną kelio užtvarą atokioje vietovėje, esančioje maždaug už 40 km nuo Kenijos sostinės Nairobio.

Pranešime nenurodoma, kas šaudė į automobilį, tačiau teigiama, kad dviese jie toliau važiavo į kito Pakistano piliečio namus.

Ten A. Sharifas buvo rastas negyvas „su šautine žaizda galvos nugarinėje pusėje“.

Pranešime teigiama, kad policija tuo metu ieškojo pavogto automobilio ir pagrobto asmens. Jame nenurodoma, kaip tai galėjo būti susiję su A. Sharifo mirtimi.

Rugpjūčio mėnesį A. Sharifas televizijoje kalbino aukšto rango opozicijos politiką Shahbazą Gillą, kuris sakė, kad Pakistano ginkluotųjų pajėgų jaunesnieji karininkai neturėtų vykdyti įsakymų, prieštaraujančių „daugumos valiai“.

Dėl šio komentaro naujienų kanalas buvo trumpam išjungtas iš eterio, o A. Sharifui, kuris pabėgo iš šalies, buvo išduotas arešto orderis.

Vėliau kanalas ARY pareiškė, kad „nutraukė ryšius“ su juo.

Po apklausos S. Gillas buvo sulaikytas, o I. Khanas, sukritikavęs teismų sistemą dėl šio sulaikymo, pats stojo prieš teismą.

75 metų istoriją skaičiuojantį Pakistaną kelis dešimtmečius valdė kariuomenė, o kritika saugumo isteblišmentui ilgą laiką buvo laikoma neperžengtina raudona linija.

„Šiandien praradau draugą, vyrą ir mėgstamiausią žurnalistą; policijos duomenimis, jis buvo nušautas Kenijoje“, – pirmadienį platformoje „Twitter“ parašė A. Sharifo žmona Javeria Siddique.

Pakistano užsienio reikalų ministerija patvirtino mirties faktą.

Žiniasklaidos teisių grupės „Žurnalistai be sienų“ (RSF) sudarytame spaudos laisvės indekse Pakistanas tarp 180 šalių užima 157 vietą. Žurnalistai šioje valstybėje susiduria su cenzūra ir grasinimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.