Iškreipta Kremliaus realybė: dėl V. Putino žabangų šauktiniams Rusijoje – įspėjimai

Plačios šypsenos, tvirtai spaudžiamos rankos ir aukščiausio lygio karinė ekipuotė – tokį tobulą paveikslėlį pateikė Kremlius, kai netoli Maskvos esančiame Riazanės poligone apsilankė Vladimiras Putinas.

V.Putinas Riazanės poligone. Iškreipta Kremliaus realybė.<br>AP/Scanpix nuotr.
V.Putinas Riazanės poligone. Iškreipta Kremliaus realybė.<br>AP/Scanpix nuotr.
V.Putinas Riazanės poligone. Iškreipta Kremliaus realybė.<br>AP/Scanpix nuotr.
V.Putinas Riazanės poligone. Iškreipta Kremliaus realybė.<br>AP/Scanpix nuotr.
V.Putinas Riazanės poligone. Iškreipta Kremliaus realybė.<br>AP/Scanpix nuotr.
V.Putinas Riazanės poligone. Iškreipta Kremliaus realybė.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 1, 2022, 1:40 PM

Mobilizuoti rusų kariai čia atrodė išskirtinai – švariausios ir naujausios uniformos, visi kovai būtini ginklai, šalmai, neperšaunamos liemenės ir specialūs miegmaišiai.

Kai V.Putinas paklausė, ar jie susiduria su kokiomis nors problemomis, visi sutartinai tikino, kad ne.

Žinoma, tai – dar viena Kremliaus dūmų uždanga, bandant parodyti, kad Rusijos armija savo karą Ukrainoje vykdo sėkmingai, o pašauktų kariauti laukia aukščiausio lygio sąlygos.

Bet V.Putino propagandiniai šou praranda savo magiją.

Apie tai, kad Rusijos armiją krečia siaubingos sąlygos Vakarų pasaulis kalbėjo jau gerokai anksčiau – daugybė ženklų rodė, kad trūksta ne tik ginklų, kai kurios amunicijos, bet ir maisto, vandens, o kone svarbiausia – psichologinio tvirtumo.

Rusų pajėgos išgyvena didelį moralės ir drausmės nuosmukį. Tai patvirtino ir naujienų agentūros „Reuters“ atliktas tyrimas – žurnalistai gavo tūkstančius dokumentų lapų iš apleistos Rusijos pajėgų vadavietės Balaklijoje. Ten aiškiai užfiksuota, su kokiu trūkumu susidūrė rusai ir kaip smarkiai silpnėjo jų būriai.

Žinios apie blogas sąlygas ir negebėjimą užtikrinti kareivių paruošimą vis garsiau prasimuša ne tik Rusijos informacinėje erdvėje.

Kai V.Putinas rugsėjo 21 dieną paskelbė dalinę mobilizaciją, netruko paaiškėti, kad Kremlius neturi aiškaus veiksmų plano – mobilizacija vyko paskubomis, chaotiškai, tiesiog stengiamasi surinkti kuo daugiau vyrų ir kuo greičiau juos išvežti į fronto liniją, nepaisant nei jų įgūdžių, treniruočių ar įrangos.

Rusijos socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašai, kuriuose šauktiniai skundžiasi perpildytomis ir nutręštomis kareivinėmis. Jie rodė šiukšlių užkimštus tualetus, kalbėjo, kad trūksta ir maisto, ir medicininių priemonių.

Pasirodė ir vaizdai, kuriuos šauktiniai laiko surūdijusius ginklus.

Viename vaizdo įrašų – laukuose esanti šauktinių grupė, kurie tikina, kad yra palikti be maisto ar pastogės. Kituose įrašuose užfiksuota, kaip šauktiniai verčiami miegoti ant suolų arba susigrūdę ant žemės.

„Mes jūsų neieškojome – jūs mus pakvietėt. Pažiūrėkit į tai! Kiek laiko tai gali tęstis?“, – girdisi balsas viename ir įrašų.

Sujudo paskelbus mobilizaciją

V.Putino įsakymas pradėti mobilizaciją neturi kriterijų šauktiniams ir nenurodo, kiek iš viso jų turėtų būti pašaukta.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu tikino, kad mobilizacija palies apie 300 tūkstančių rezervo karių, kurie turi patirties kare ar tarnaujant armijoje.

Bet įvykiai rodo, kad Kremlius eilinį kartą melavo.

Pasirodžius įvairiems vaizdo įrašams Kremlius galiausiai užgesino šauktinių protestus. Dešimtys tūkstančių rusų pabėgo iš savo namų į aplinkines šalis.

Praėjus savaitei po paskelbtos mobilizacijos jauni vyrai apšaudė vieno šaukimo punktų Sibire karininką.

Spalio 15 dieną Belgorode esančiame poligone įvyko šaudynės, per kurias, anot Rusijos, žuvo 11 žmonių ir 15 buvo sužeisti.

Pasirodė žinių apie padegtus šaukimo punktus.

„Maskva ilgina savo agoniją“

Jau visam pasauliui aišku, kad Rusijoje, kur beveik visi vyrai iki 65-erių yra įregistruoti kaip rezervo dalis, mobilizacijos procesas nebuvo rengiamas kruopščiai.

Daugybė pranešimų patvirtino, kad į karą siunčiami visiškai jokios karinės patirties neturintys žmonės. Tam, kad surinktų šauktinių amžiaus vyrus policija juos gaudė Maskvos ir kitų miestų gatvėse, atliko reidus viešbučiuose ar nakvynės namuose.

Per patikras dažnai neatliekama net ir medicininė patikra.

Karybos analitikas Pavelas Lužinas pabrėžė, kad tokie paskubomis vykdomi veiksmai Rusijai neduos jokios naudos, nebent šiek tiek pristabdys Ukrainos pajėgų judėjimą į priekį.

Kviestinis Masačiusetso valstijos (JAV) Tuftso universiteto Fletcherio mokyklos mokslininkas viską įvardijo gana paprastai.

P.Lužinas sako, kad Maskva paprasčiausiai „ilgina savo agoniją Ukrainoje“.

Etnines mažumas griebia nesirinkdami

Žmogaus teisių aktyvistai užfiksavo ir daugiau nerimą keliančių ženklų – skelbiama, kad kai kuriuose regionuose į karą šaukiama neproporcingai daug etninių mažumų.

Pasirodė ir vaizdo įrašai iš Dagestano regiono, kur dauguma žmonių – musulmonai. Jie skundžiasi, kad būtent iš čia į karą išvežama daugiau žmonių nei bet kur kitur.

„Laisvosios Buriatijos fondo“ atstovas Vladimiras Budajevas naujienų agentūrai „Associated Press“ pasakojo, kad tolimojoje Rusijos Šiaurėje esančiuose kaimuose čiabuviai buvo tiesiog suvaryti į krūvas.

Tolimuosiuose Buriatijos ir Sachos regionuose šauktinių ieškantys pareigūnai tiesiog šukavo taigas. Pasak V.Budajevo, šaukimas į armiją buvo įteikiamas visiems sutiktiems žmonėms.

Pasak Rusijos azijiečių fondo savanorės ir etninės buriatės Jekaterinos Morland, Buriatijoje mobilizacijos skaičiai yra 6 kartus didesni nei Rusijos europinės dalies regionuose.

Vėliau Rusijoje pasirodė pranešimai, kad šimtai vyrų grįžta namo, nors neva ir atitinka reikalavimus.

Tuomet net ir V.Putinas neva pripažino, kad procese pridaryta klaidų ir reikalavo jį tobulinti.

Karinė patirtis – sniego valymas

Tačiau pastarieji veiksmai – tik bandymas prigesinti visuomenės pyktį. Tiesa ta, kad net ir armijoje tarnavę rusai nebūtinai turėjo reikiamų karybos įgūdžių. Daug rusų šauktinių per tarnybą negaudavo reikiamų mokymų, o atlikdavo paprastus sunkius darbus.

Su „Associated Press“ kalbėjusi moteris, norėjusi likti anonime, kad nepakenktų šeimai, sakė, kad jos 31 metų vyras prieš 6 metus buvo armijoje ir ten nė karto nedalyvavo ne tik mokymuose šaudykloje, bet ir jokiose kitose pratybose.

Pasak jos, vyras ginklą rankose laikė vieną kartą, kai buvo mokomi išardyti ir sudėti automatą. Kaip sakė moteris, dažniausiai vyrai valydavo sniegą.

Rusijoje internete jau veikia ir fondai, kuriuose prašoma aukoti pinigus, už kuriuos šauktiniams perkama ekipuotė ar būtiniausi produktai.

Rusijos žiniasklaidoje pasirodė ne vienas pranešima apie rezervo karių žūtis Ukrainoje, o jų artimieji pasakojo, kad į karą šie išsiųsti po labai trumpų pratybų.

Šią situaciją viešai per Kremliaus surengtą spaudos konferenciją palietė ir V.Putinas. Paklaustas, kodėl Ukrainoje žuvę kariai ten atsidūrė praėjus vos 3 savaitėms nuo šaukimo į armiją gavimo, V.Putinas tikino, kad pratybos gali trukti nuo 10 iki 25 dienų.

Bet P.Lužinas pabrėžia, kad čia situacija yra gana aiški.

„Rusijos armija nebuvo pasiruošusi mobilizacijai. Jie jos niekada tam neparuošė“, – sakė jis.

Įspėja dėl Kremliaus gudrybės

Ukrainai atsiimant vis daugiau savo teritorijos, o Rusijos pajėgoms patiriant skaudžius pralaimėjimus, V.Putinas visuomenei pažadėjo, kad mobilizacija baigsis lapkritį, kai prasidės įprasti šaukimai. Šį pažadą jis tęsėjo. 

Bet rusų informacinėje erdvėje pasirodė karybos ekspertų ir žmogaus teisių aktyvistų pranešimų, kad verbavimo punktai ir pratybų stovyklos paprasčiausiai negali vienu metu aptarnauti ir mobilizuotų šauktinių ir kasmet į armiją šaukiamų vyrų.

Jie įspėja, kad po kelių mėnesių mobilizacija vėl gali būti sugrąžinta.

Šią savaitę Rusijos parlamentas priėmė sprendimą panaikinti draudimą mobilizuoti už labai sunkius nusikaltimus baustus vyrus, kurie jau paleisti iš kalėjimų, bet įrašai apie nusikaltimus – neišnykę.

Iš Rusijos jau nebebėga didžiuliai kiekiai vyrų, Kremlius užgniaužė protestus gatvėse, tačiau vis dar yra žmonių, kurie priešinasi.

Nepriklausomi Rusijos žiniasklaidos leidiniai išplatino instrukcijas, kaip legaliai išvengti šaukimo į armiją. Žmogaus teisių grupės ragina vyrus nepasirašyti ant šaukimų lapelių, ko būtinai reikia, kad šis būtų laikomas teisėtai įteiktu bei nesiartinti prie šaukimų punktų.

Kai kurie bando išsireikalauti alternatyvios civilinės tarnybos. Teisininkai sako, kad tai – garantuota Konstitucijos, tačiau realybė rodo ką kitą.

27 metų Kirillas Berezinas atsakė į šaukimą – kvietimas buvo pakištas po jo durimis Sankt Peterburge. K.Berezinas nuėjo į biurą, kur nurodė, kad nori atlikti alternatyvią civilinę tarnybą.

Vyras buvo nuvežtas į karinį būrį. Tai „Associated Press“ patvirtino K.Berezino draugė Marina Cyganova.

Parengta pagal lrytas.lt, „Associated Press“ ir understandingwar.org informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.