J. Borrellis: ES negali priskirti Kinijos ir Rusijos tai pačiai kategorijai

Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos įgaliotinis Josepas Borrellis penktadienį pareiškė, kad bloko šalys turi mažinti savo priklausomybę nuo Kinijos, tačiau negali priskirti šios šalies tai pačiai kategorijai, kaip Rusija.

J. Borrellis.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
J. Borrellis.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-04 12:43

Kaip praneša „Reuters“, J. Borrellis tokius komentarus išsakė antrą Didžiojo septyneto (G7) užsienio reikalų ministrų susitikimo Vokietijos Miunsterio mieste dieną. Šis susitikimas sutapo su Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo vizitu Pekine, kuris yra pirmasis toks kurios nors G7 šalies lyderiui nuo tada, kai Kinijos prezidentas Xi Jinpingas buvo patvirtintai trečiai kadencijai šiame poste.

Yra manančių, kad šis O. Scholzo apsilankymas kai kuriems gali pasirodyti kaip palankumo Xi Jinpingui gestas bei ženklas, kad Vokietija ateityje teiks pirmenybę savo ekonominiams santykiams su Pekinu, o ne su saugumu susijusiems klausimams.

„Akivaizdu, kad Kinija tampa vis ryžtingesnė ir savarankiškesnė“, – žurnalistams teigė J. Borrellis. Pasak jo, ES šalys turi sumažinti savo priklausomybę nuo šios šalies, užglaistyti savo silpnąsias vietas ir stiprinti savo atsparumą.

Tačiau, J. Borrellio tvirtinimu, „šiuo metu daugelis šalių narių su Kinija palaiko stiprius ekonominius ryšius“, tad Kinija esą neturėtų būti grupuojama kartu su Rusija.

G7 šalių diplomatijos vadovai savo susitikime taip pat turėtų kalbėti apie protestus Irane, santykius su Vidurio Azijos šalimis ir Afrikoje patiriamus iššūkius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.