J. Bidenas ir D. Trumpas rinkimų kampanijos spurte mėgins mobilizuoti rinkėjus

Likus dienai iki vidurio kadencijos rinkimų Jungtinėse Valstijose, demokratai ir respublikonai paskutiniuosiuose rinkimų kampanijos renginiuose mėgins mobilizuoti šalininkus atiduoti savo balsą. JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienio vakarą (23.00 val. Vidurio Europos laiku) dalyvaus rinkimų mitinge Marilando valstijoje, o jo pirmtakas Donaldas Trumpas į savo šalininkus (antradienį 03.00 val. Vidurio Europos laiku) kreipsis Senato rinkimams labai svarbioje Ohajo valstijoje.

J. Bidenas ir D. Trumpas.<br>AP/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
J. Bidenas ir D. Trumpas.<br>AP/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2022, 3:33 PM

Antradienį vyksiančių rinkimų baigtis taip pat gali nulemti, ar dešinysis populistas D. Trumas 2024 metais dar kartą mėgins siekti aukščiausio valstybės posto.

Vidurio kadencijos rinkimuose bus renkami visi 435 Atstovų Rūmų nariai bei trečdalis Senato, kurį sudaro 100 senatorių. Abiejuose Kongreso rūmuose demokratai iki šiol turi nežymią daugumą.

Rinkimuose į Senatą ypač atkakli kova prognozuojama Pensilvanijoje, Nevadoje, Viskonsine, Džordžijoje, Naujajame Hampšyre ir Ohajuje. Rezultatai kiekvienoje šių valstijų gali pakeisti jėgų santykį.

Rinkimų kampanijoje demokratai rėmėsi ne tik prezidentu J. Bidenu, bet ir buvusiais prezidentais Baracku Obama bei Billu Clintonu. Remiantis apklausomis, J. Bideno populiarumas siekia tik 42 proc. Jis daugiausiai vengė valstijų, kuriose laukiama nuožmios kovos tarp kandidatų.

Respublikonai kliovėsi J. Bideno pirmtaku D. Trumpu, kuris vis užsimindavo apie galimą savo kandidatavimą 2024 metų prezidento rinkimuose.

Naujausia „NBC News“ apklausa rodo, kad 48 proc. rinkėjų yra už demokratų vyraujamą Kongresą, 47 proc. – už respublikonų daugumą.

Lemiamą vaidmenį gali suvaidinti tai, kaip abiem partijoms pavyks mobilizuoti savo šalininkus. Remiantis „The Washington Pot“ ir ABC apklausa, 80 proc. respublikonams artimų rinkėjų ketina atiduoti savo balsą arba tai jau padarė. Tarp demokratų rėmėjų šis rodiklis buvo 74 proc.

„US Elections Project“ duomenimis, iki sekmadienio popietės savo balsą atidavė apie 40 mln. žmonių. Tai šiek tiek daugiau nei per rinkimus 2018-aisiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.