Prancūzijoje kardinolo atžvilgiu pradėtas tyrimas dėl vaiko lytinio išnaudojimo

Prancūzijos prokurorai Marselyje antradienį pranešė pradėję vieno prancūzų kardinolo atžvilgiu tyrimą dėl vaiko lytinio išnaudojimo po to, kai jis viešai prisipažino dėl „smerktinų“ veiksmų prieš keturiolikmetę mergaitę devintajame XX amžiaus dešimtmetyje.

​Prancūzijos prokurorai Marselyje antradienį pranešė pradėję vieno prancūzų kardinolo atžvilgiu tyrimą dėl vaiko lytinio išnaudojimo po to, kai jis viešai prisipažino dėl „smerktinų“ veiksmų prieš keturiolikmetę mergaitę devintajame XX amžiaus dešimtmetyje.<br>Picture Alliance/Scanpix nuotr.
​Prancūzijos prokurorai Marselyje antradienį pranešė pradėję vieno prancūzų kardinolo atžvilgiu tyrimą dėl vaiko lytinio išnaudojimo po to, kai jis viešai prisipažino dėl „smerktinų“ veiksmų prieš keturiolikmetę mergaitę devintajame XX amžiaus dešimtmetyje.<br>Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2022, 3:58 PM

Jeanas-Pierre'as Ricard'as, į pensiją išėjęs vyskupas, kurį popiežius Pranciškus 2016 metais paskyrė kardinolu, pirmadienį paskelbtame Prancūzijos katalikų bažnyčios pranešime buvo įvardytas vienu iš 11 aukšto rango dvasininkų, kuriems pateikti kaltinimai seksualiniu išnaudojimu.

Vyskupų konferencijoje perskaitytame pranešime J.-P. Ricard'as prisipažino, kad „prieš 35 metus, kai buvau kunigas, smerktinai elgiausi su 14 metų mergaite. Neabejoju, kad mano elgesys sukėlė rimtų ir ilgalaikių pasekmių tam asmeniui“.

Prancūzijoje sunkiausiems seksualiniams nusikaltimams, tokiems kaip išžaginimas, paprastai taikomas 30 metų senaties terminas, tačiau kaltinimų pateikimo terminas gali būti pratęstas, jei nusikaltimo metu auka buvo nepilnametė.

Ilgiausias laikotarpis, per kurį galima pateikti kaltinimus dėl seksualinės prievartos prieš nepilnametį, paprastai yra 20 metų nuo tos dienos, kai aukai sukanka 18 metų.

„Pradėtas ikiteisminis tyrimas, kad būtų patikrinti šio atskleidimo faktai“, – naujienų agentūrai AFP sakė prokuroras Dominique'as Laurensas iš Marselio, kur, pasak J.-P. Ricard'o, mergaitė buvo išnaudota.

Prancūzų vyskupai susirinko Lurde Prancūzijos pietvakariuose į savo rudens konferenciją ir joje planuoja aptarti, kaip gerinti komunikaciją bei didinti skaidrumą dėl dvasininkams reiškiamų įtarimų lytiniais nusikaltimais.

Bažnyčią pernai supurtė tyrimo išvados, kuriomis buvo patvirtinta, kad nuo praėjusio amžiaus 6-ojo dešimtmečio daug kunigų, diakonų ir Bažnyčios narių pasauliečių išnaudodavo vaikus.

Tyrimo metu nustatyta, kad dvasininkai pastaruosius septynis dešimtmečius išnaudojo 216 tūkst. nepilnamečių. Įtraukus kaltinimus Bažnyčios nariams pasauliečiams, pavyzdžiui, katalikiškų mokyklų mokytojams, šis skaičius padidėja iki 330 tūkstančių.

Ataskaitą pateikusi komisija pasmerkė pastangų apsaugoti dvasininkus nuo baudžiamojo persekiojimo „sisteminį pobūdį“ ir paragino Bažnyčią sumokėti kompensacijas aukoms.

J.-P. Ricard'as 2019 metais pasitraukė iš Bordo vyskupo pareigų, bet tebėra kardinolas – šis rangas paprastai išsaugomas iki gyvos galvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio