200 tūkst. žmonių Madride susirinko į protestus už visuomenės sveikatos priežiūrą

Šimtai tūkstančių Ispanijos visuomenės sveikatos priežiūros darbuotojų ir jų rėmėjų sekmadienį surengė demonstraciją, reikalaudami daugiau pirminės sveikatos priežiūros darbuotojų įstaigose ir protestuodami prieš tai, kad, jų teigimu, konservatyvioji Madrido regioninė vyriausybė palaipsniui naikina valstybinę sveikatos sistemą privačių paslaugų teikėjų naudai.

Protestas Madride.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Protestas Madride.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-13 16:24

Protesto akcija Ispanijos sostinėje, dėl baltų medikų chalatų, kuriuos dėvėjo daugelis protestuotojų, pavadinta „baltuoju potvyniu“, vyko su šūkiu „Madridas kyla už visuomenės sveikatą“.

Madrido regionas yra protestų centre. Praėjusį pirmadienį regione prasidėjo daliniai streikai, o lapkričio 12 dieną beveik 5 000 Madrido gydytojų paskelbė visuotinį streiką.

Regiono vyriausybės atstovas spaudai teigė, kad susirinko 200 000 žmonių.

Protesto akciją sušaukė vietos asociacijos, profesinės sąjungos ir kairiosios politinės partijos.

Madrido regioninė vyriausybė, vadovaujama Liaudies partijos atstovės Isabel Ayuso, pastaraisiais metais, o ypač nuo 2020 metų, kai prasidėjo COVID-19 pandemija, sulaukė kritikos dėl žemo darbuotojų skaičiaus ligoninėse ir pirminės sveikatos priežiūros centruose.

Organizatoriai teigia, kad nors Madridas yra Ispanijos regionas, kuriame vienam gyventojui tenka didžiausios pajamos, jis taip pat išleidžia mažiausiai lėšų pirminės sveikatos priežiūros paslaugoms vienam gyventojui. Jų teigimu, Madride iš 2 eurų, išleistų sveikatos priežiūrai, 1 euras atitenka privačiam sektoriui.

„Madrido gyventojai nusipelno kokybiškos pirminės sveikatos priežiūros, o ne vėluoti pas šeimos gydytojus ar pediatrus ilgiau nei savaitę“, – teigia AMYTS gydytojų sąjunga.

I. Ayuso neigia, kad trūksta darbuotojų, ir tvirtina, kad protestus ir streikus organizuoja kairiosios partijos prieš kitais metais vyksiančius savivaldybių ir regionų rinkimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.