Aiškėja, kuo Kremliui buvo ypatingi rinkimai JAV: iš Chersono traukėsi tik sulaukę svarbių rezultatų

JAV turi žvalgybinės informacijos, kad Rusija galėjo delsti paskelbti apie pasitraukimą iš Ukrainos Chersono miesto iš dalies norėdama nesuteikti J. Bideno administracijai politinės pergalės prieš kadencijos vidurio rinkimus, teigia keturi su žvalgybine informacija susipažinę asmenys, rašo CNN.

Joe Bidenas ir Vladimiras Putinas.<br>Lrytas.lt koliažas.
Joe Bidenas ir Vladimiras Putinas.<br>Lrytas.lt koliažas.
​Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-11-17 10:09

Vienas su žvalgybos informacija susipažinęs asmuo teigė, kad Kremliui svarstant pranešimo apie pajėgų pasitraukimą iš Chersono paskelbimą, vienas iš aukštų Rusijos pareigūnų nurodė JAV vidurio kadencijos rinkimus, kaip vieną iš veiksnių. Laukimas iki JAV rinkimų visada buvo „iš anksto suplanuota sąlyga“, kad Rusija pasitrauks iš Chersono, CNN sakė antrasis su žvalgyba susipažinęs asmuo.

Vis dėlto rinkimai buvo toli gražu ne vienintelis Rusijos atsitraukimo veiksnys, sakė pareigūnai. Karo analitikai teigia, kad Rusija turėjo mažai kitų operatyvinių galimybių ir jau kelias savaites ruošėsi atsitraukti, todėl JAV pareigūnams kilo klausimas, kada rusai oficialiai pripažins pasitraukimą.

Nors ši žvalgybinė informacija nėra oficialus Rusijos ketinimų įvertinimas, tai ženklas, kad Rusija ir toliau suinteresuota daryti įtaką JAV politinei situacijai. Šaltiniai teigė, kad Rusija tikriausiai neteisingai apskaičiavo, kokį poveikį toks pareiškimas iš tikrųjų turės rinkimams.

„Abejoju, ar amerikiečiai tikrai būtų pastebėję“, – sakė kitas Vakarų žvalgybai gerai pažįstamas šaltinis.

Praėjusią savaitę JAV prezidentas Joe Bidenas užsiminė, kad JAV mano, jog Rusijos pranešimo laikas buvo daugiau nei atsitiktinumas.

„Man įdomu tas, kad jie laukė iki rinkimų, jog priimtų šį sprendimą, o mes jau kurį laiką žinojome, kad jie ketina tai padaryti, ir tai įrodo, kad jie turi tikrų problemų“, – praėjusį trečiadienį spaudos konferencijoje sakė J. Bidenas.

J. Bidenas taip pat sakė tikintis, kad pasibaigus rinkimams rusai bus labiau pasirengę derėtis dėl Rusijoje sulaikytų JAV piliečių, įskaitant Brittney Griner ir Paulą Whelaną, paleidimo. Po vidurio kadencijos rinkimų B. Griner advokatas paskelbė, kad JAV krepšinio žvaigždė bus perkelta į Rusijos įkalinimo koloniją, kur ji turi atlikti likusią devynerių metų narkotikų kontrabandos bausmės dalį, patvirtintą spalio pabaigoje.

CŽV direktorius Billas Burnsas pirmadienį Ankaroje su savo kolega iš Rusijos aptarė amerikiečių kalinių klausimą, pranešė Nacionalinio saugumo taryba, nors daugiausia diskusijų vyko apie branduolinių ginklų keliamos rizikos valdymą. Nacionalinė saugumo taryba atsisakė komentuoti šį susitikimą.

Žvalgybos duomenys, rodantys, kad Rusija norėjo išvengti teigiamų naujienų demokratų administracijai ir Kongresui rinkimų išvakarėse, papildo vis daugiau įrodymų, kad Rusija manė, jog respublikonų vadovaujamos Jungtinės Valstijos teiks mažesnę paramą Ukrainai.

Atstovų Rūmų mažumos lyderis Kevinas McCarthy apie tai užsiminė neseniai duotuose interviu CNN, sakydamas, kad respublikonų Atstovų Rūmai atidžiau stebės ir kontroliuos į Kijevą plaukiančius pinigus ir ginklus. Kai kurie respublikonai sako, kad jo viešos pastabos buvo ištrauktos iš konteksto, o karinė parama Ukrainai išliks didelė nepriklausomai nuo to, kas kontroliuos Atstovų Rūmus. Vis dėlto tarp respublikonų išlieka garsių JAV paramos Ukrainai kritikų, įskaitant Džordžijos respublikonę Marjorie Taylor Greene ir būsimąjį respublikonų senatorių iš Ohajo J. Vance'ą.

„Nors vis dar yra tvirtas abiejų partijų susitarimas dėl Ukrainos, daug labiau ją remianti partija yra Demokratų partija, ypač J. Bideno administracija“, – sakė vienas iš su žvalgyba susipažinusių žmonių.

Su Kremliumi susijęs oligarchas Jevgenijus Prigožinas praėjusią savaitę, regis, patvirtino tai, ką JAV žvalgybos bendruomenė žinojo jau daugelį metų: Rusijos vyriausybė siekė paremti respublikono Donaldo Trumpo prezidentinę kampaniją 2016 ir 2020 m. rinkimuose, nes manė, kad jis yra draugiškesnis jos interesams.

„Mes kišomės, kišamės ir kišimės“ į JAV rinkimus, – „Telegram“ pareiškė D. Prigožinas, kuris vadovauja Interneto tyrimų agentūrai – trolių fermai, pasitelktam per ankstesnius JAV rinkimus dezinformacijai skleisti.

Privačių tyrėjų duomenimis, įtariami Rusijos agentai taip pat naudojosi kraštutinių dešiniųjų žiniasklaidos platformomis, kad per savaitę prieš šių metų kadencijos vidurio rinkimus apšmeižtų demokratų kandidatus keliose kovojančiose valstijose.

Vis dėlto keli JAV ir Kongreso pareigūnai, stebintys Rusijos operacijas įtakai plėsti, teigia, kad jei Rusija nusprendė oficialų pasitraukimą iš Chersono suderinti su JAV kadencijos vidurio rinkimais, ji greičiausiai pervertino, kiek amerikiečiams rūpi atskiri mūšiai Ukrainoje. Pasak šių šaltinių, tai rodo, kad Rusijos informacinės operacijos yra nepakankamai sudėtingos.

„Nepaisant viso mūsų triukšmo dėl jų informacinių operacijų ir politinio kišimosi, jie vis dar nėra tokie puikūs, vertinant iš esmės, – sakė Vakarų žvalgybą pažįstantis šaltinis. – Ten esama esminių kultūrinių nesusipratimų“.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.