Airijos lietuvis atsidūrė už grotų: sulaikytas su kokainu, kurio vertė – beveik 280 000 eurų

Airijos lietuvis buvo nuteistas kalėti kiek daugiau nei penkerius metus po to, kai dviejuose automobiliuose įrengtose slėptuvėse buvo rasta kokaino, kurio vertė siekia 280 000 eurų, pranešė „Breakingnews.ie“.

Specialusis baudžiamųjų bylų teismas Dubline.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Specialusis baudžiamųjų bylų teismas Dubline.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 26, 2022, 2:39 PM, atnaujinta Nov 26, 2022, 2:49 PM

Dubline gyvenantis 31-erių lietuvis Laimonas Baltrušis prisipažino, kad 2020 m. rugsėjo 19–20 d. neteisėtai laikė kokainą dviejose gyvenamosiose vietose Dubline. Jis taip pat prisipažino dėl neteisėtai laikomo pusiau automatinio pistoleto „Grand Power“ viename iš nurodytų adresų.

Teismo posėdžio metu policijos pareigūnas Ianas Sheedy prokurorui Johnui Moheriui nurodė, kad kaltinamasis buvo lovoje, kai pareigūnai atvyko į jo nuomojamą namą. L.Baltrušis atvykusiems pareigūnams nurodė virtuvės lentyną, kurioje buvo laikoma 22 g kokaino, kurio vertė – daugiau kaip 1500 eurų.

Jis taip pat atskleidė apie namuose laikomas grynųjų pinigų sumas, kurių bendra suma siekė 3250 eurų, tačiau kurios, jo teigimu, buvo asmeninės santaupos.

Kaltinamasis pareigūnams atidavė lauke stovėjusio „Mercedes“ automobilio raktelius ir nurodė, kad automobilyje yra dar dviejų „Volkswagon Passat“ automobilių rakteliai.

Policijos pareigūnai nustatė, kad pirmojo „Volkswagon“ automobilio akumuliatorius buvo išsikrovęs. Jį įkrovus, policijos pareigūnai tarp galinės sėdynės ir bagažinės aptiko skyrių, kuriame buvo beveik trys kilogramai kokaino, kurio vertė viršija 209 000 eurų.

Vėliau pareigūnai apieškojo antrąjį „Passat“ ir panašioje slėptuvėje konfiskavo dar vieną kilogramą kokaino bei pusiau automatinį pistoletą „Grand Power“ su dešimčia šovinių.

Pareigūnai taip pat aptiko kelis užšifruotus mobiliuosius telefonus su saugiomis programėlėmis, dažnai naudojamas organizuotų nusikaltėlių gaujų, kurių policijos pareigūnai negali pasiekti.

Teismas posėdžio metu buvo nurodyta, kad bendra konfiskuotų narkotikų vertė – maždaug 280 000 eurų.

Ankstesni nuosprendžiai kaltinamajam

Airijos lietuvis L.Baltrušis anksčiau yra penkis kartus teistas už nesunkius nusikaltimus, visus kartus už kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Dublino policijos pareigūnas Ianas Sheedy sutiko su advokato Michaelo Bowmano teiginiu, kad ginklas nebuvo užtaisytas ir jame nebuvo kulkų.

M.Bowmanas nurodė, kad jo klientas atvyko į Airiją iš Lietuvos su savo vaikystės meile ir jų sūnumi, kuriam dabar aštuoneri.

Jis sakė, kad L.Baltrušis įsitraukė į „YouthReach“ organizaciją viename Dublino priemiesčių Blančardstaune. Anot advokato, ten užmegzti ryšiai supažindino jį su narkotikais. Lietuvio narkotikų vartojimas greitai tapo nekontroliuojamas. Jis greitai „Xanax“ vartojimą pakeitė kokainu.

Bandydamas pradėti viską iš naujo, jis su šeima persikėlė gyventi į pietvakarių Airijoje esantį Malovo miestą, tačiau ten dar labiau įsitraukė į narkotikų vartojimą ir įgijo skolų.

M.Bowmanas teigė, kad ginamojo partnerė, vyrui intensyviai vartojant narkotikus, ėmė nerimauti dėl sūnaus gerovės ir galiausiai su sūnumi pabėgo į Dubliną, o paskui į Lietuvą.

Teismas išgirdo, kad Baltrusis šifruotu telefonu gaudavo nurodymus palengvinti šaunamųjų ginklų ar narkotikų perdavimą tretiesiems asmenims, tačiau jis pats iš šios operacijos pelno neturėjo.

Pasyvus disponavimas

„Jis neabejotinai buvo žemiausio lygio sraigtelis. Nėra jokių prielaidų manyti, kad jis kada nors lietė šaunamąjį ginklą ar narkotikus, kuriuos laikė“, – nurodė jo advokatas M.Bowmanas, kuris teigė, kad tai buvo „pasyvaus laikymo“ atvejis.

Pareigūnas I.Sheedy sutiko, kad L.Baltrušis negyveno aukštuomenės gyvenimo ir neturėjo jokių turtų atributų. Teismas išgirdo, kad lietuvis sėkmingai baigė stacionarią programą „Coolmine“ reabilitacijos centre, nevartoja narkotikų ir lanko anoniminių narkomanų grupę, kur jis buvo apibūdintas kaip „sąžiningas ir rūpestingas“ grupės narių atžvilgiu.

Teismui buvo pateiktos jo sesers ir darbdavio „Synergy Services“, kurioje jis dirba nuo 2021 m. rugsėjo mėn. ir yra pakilęs iki komandos vadovo pareigų, rekomendacijos. L.Baltrušis taip pat veikia savo vietos futbolo klube ir buvo apibūdintas kaip mandagus ir pagarbus.

L.Baltrušis parašė teismui atsiprašymo laišką ir pareigūnams kalbėjo, kad pasiklydo gyvenime pridurdamas: „Jei galėčiau panaikinti savo klaidas, tai ir padaryčiau“.

Teisėjas Martinas Nolanas sakė, kad vyras neturėjo teistumo dėl sunkių nusikaltimų, turėjo gerą darbo istoriją, todėl galėjo pasitaisyti ir pradėti kitokį gyvenimą. Vis dėlto jis nuteisė lietuvį penkeriems metams ir trims mėnesiams kalėjimo, sakydamas, kad šias problemas jis susikūrė pats, įsitraukęs į prekybą narkotikais.

Parengta pagal „Breakingnews.ie“ inf. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.