Kolumbijos prezidentas: su ELN sukilėliais pasiektas susitarimas dėl iškeldintų čiabuvių

Kolumbijos prezidentas Gustavo Petro šeštadienį pranešė, kad Nacionalinės išsivadavimo armijos (ELN) partizanų grupuotė sutiko leisti iškeldintai čiabuvių bendruomenei sugrįžti į savo žemes šalies vakaruose.

Kolumbija.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Kolumbija.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2022, 3:41 PM, atnaujinta Dec 4, 2022, 4:02 PM

Tai pirmas svarbus pasiekimas per 12 dienų trukusias taikos derybas.

ELN yra paskutinė pripažinta Kolumbijoje veikianti kairiųjų pažiūrų sukilėlių grupuotė.

„Pirmasis susitarimo su ELN punktas, kurį pasiekėme vos per savaitę šių dialogų, yra čiabuvių emberų sugrįžimas... į jų rezervatus“, – sakė G. Petro, viešai pasirodęs Dabeibos mieste Kolumbijos šiaurės vakaruose.

Prezidentas nenurodė, kada emberai sugrįš į savo žemes Čoko ir Risaraldos departamentuose. Jie pabėgo nuo smurto, kurį kelia narkotikų gaujos, uždraustos dešiniosios grupuotės ir ELN.

Daugelis namų netekusių emberų dabar gyvena Kolumbijos sostinėje ir parkuose rengia nemažai dėmesio pritraukiančius protestus, dažnai susiremia su policija.

Šeštadienį derybose dalyvavę ELN delegatai nepateikė jokių pareiškimų, tiesiogiai susijusių su humanitariniu susitarimu dėl emberų.

Vyriausybės ir ELN derybos nutrūko 2019 metais po išpuolio, per kurį žuvo 22 žmonės.

Tačiau rugpjūtį pirmuoju Kolumbijos kairiųjų prezidentu tapęs G. Petro pažadėjo ne tokią karingą poziciją siekiant nutraukti ginkluotų grupių, įskaitant kairiųjų partizanus ir narkotikų kontrabandininkus, smurtą.

Į Venesuelą jis išsiuntė delegaciją, lapkričio 21 dieną atnaujinusią derybas.

Paliaubų dar nėra

Derybos tęsiasi, nors saugumo pajėgos ir ELN disidentai nėra oficialiai paskelbę paliaubų. Pasak nevyriausybinės organizacijos „Indepaz“, 1964 metais įkurta grupuotė turi apie 2,5 tūkst. narių.

Vis dėlto ELN pažadėjo leisti „humanitarinės pagalbos procesus“ pagal taikos derybų programą, kurią jos lyderiai 2016 metais pasirašė su tuometinio prezidento Juano Manuelio Santoso vyriausybe.

Tais metais J. M. Santosas pasirašė istorinį taikos susitarimą su didžiausia ir seniausia Kolumbijos ginkluotųjų revoliucinių pajėgų (FARC) marksistinių partizanų grupe, nutraukdamas daugiau nei penkis dešimtmečius trukusį konfliktą. FARC ir ELN veikė skirtingose šalies dalyse.

Nors oficialūs Kolumbijos sukilėliai pradėjo taikos derybas, nusikalstamos gaujos, užsiimančios prekyba narkotikais ir nelegalia kasyba, vis dar siaubia kai kurias Kolumbijos, pagrindinio pasaulyje kokaino šaltinio, teritorijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.