Kremliui militarizuojant Krymo mokyklas – įspėjimas: „Jie vaikus ruošia tarnauti ir mirti už Rusiją“

Lapkričio viduryje Rusijos įvesta okupacinė valdžia Kryme patvirtino „parengiamojo karinio mokymo“ programą įvairaus amžiaus moksleiviams, kuri pradedama vykdyti nuo šių mokslo metų.

​Lapkričio viduryje Rusijos įvesta okupacinė valdžia Kryme patvirtino „parengiamojo karinio mokymo“ programą įvairaus amžiaus moksleiviams, kuri pradedama vykdyti nuo šių mokslo metų.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
​Lapkričio viduryje Rusijos įvesta okupacinė valdžia Kryme patvirtino „parengiamojo karinio mokymo“ programą įvairaus amžiaus moksleiviams, kuri pradedama vykdyti nuo šių mokslo metų.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Karas Ukrainoje. Krymo mokykla.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Krymo mokykla.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-12-05 11:19

Ši programa pradėta įgyvendinti po kelerius metus trukusio okupuoto pusiasalio mokyklų militarizavimo, atspindinčio panašų procesą Rusijoje. Rusija taip pat patvirtino savo karinio mokymo mokyklose programą, kuri bus pradėta kitų metų rudenį.

Tačiau Ukrainos Krymo ir Sevastopolio uostamiesčio prokuratūra kartu su Krymo žmogaus teisių grupe (CHRG) Tarptautiniam baudžiamajam teismui (TBT) Hagoje pateikė skundą, kuriame pasmerkė švietimo militarizavimą Kryme kaip karo nusikaltimą.

CHRG aktyvistė Iryna Sedova teigia, kad privalomas jaunesnių nei 15 metų vaikų karinis mokymas okupuotoje teritorijoje pažeidžia Romos statuto 8 straipsnio b skirsnio 34 punktą.

„Rusijos invazija į Ukrainą vasario 24 d. padidino tikimybę, kad šie vaikai bus išsiųsti į karą ir bus nužudyti, – kalbėjo ji. – Rusijos valstybinė mašina moko vaikus Kryme būti „ištikimais V.Putino kariais“. Ji moko vaikus neabejotinai vykdyti įsakymus ir būti pasirengusiems eiti į kariuomenę, tarnauti ir mirti už Rusiją.“

„Kitas tokio švietimo tikslas – auklėti Rusijos „patriotus“, įteigti Krymo vaikams mintį, esą jie yra Rusijos piliečiai, kad šie pamirštų, jog gimė ir gyveno Ukrainoje“, – pridūrė ji.

Nors Ukraina nėra TBT narė, Kijevas nuo 2013 m. rugsėjo mėn. pripažino jo jurisdikciją spręsti dėl įtariamų nusikaltimų, padarytų jo teritorijoje.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio atstovybės Kryme duomenimis, okupuotame regione mokyklas lanko apie 230 000 vaikų. Rugsėjį biuras rašė, kad karinė įtaka mokymo programoms yra „šiurkštus tarptautinės teisės pažeidimas“.

„Okupantai praskiedė mokyklų programą „kariniu-patriotiniu auklėjimu“ ir parengiamuoju kariniu mokymu“, – rašė biuras socialiniame tinkle „Facebook“ ir pridūrė, kad okupacinė valdžia planuoja pervadinti mokyklas Rusijos karių ar kolaborantų vardais.

Rusijos okupacinės administracijos Kryme vadovas Sergejus Aksionovas rugsėjį teigė: „Vaikai turi žinoti vardus tų, kurie sunkiais laikais nedvejodami atliko savo karinę pareigą.“

Karinis mokymas, kuris bus vykdomas ateinančiais mokslo metais, apima mokymus su lengvaisiais šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis, karines pratybas ir formuotes, paskaitas apie karinį medicininį parengimą ir apsaugą nuo masinio naikinimo ginklų, rašoma okupacinės administracijos interneto svetainėje.

Bent dalis mokymų bus vykdoma jau įtakingų regioninės milicijos ir Rusijos karinių dalinių bazėse. Į programą įtraukti valstybės organizuojami patriotiniai renginiai, mokomosios ekskursijos į karinius objektus ir karinės sporto varžybos. Joje taip pat numatomi mokytojų karinio švietimo mokymai.

Be naujų karinių mokymų mokyklose, Rusijos jaunimo armija ypač aktyviai veikia okupuotame Kryme, į ją įtraukta daugiau vaikų nei į bet kurį kitą Rusijos regioną, teigia pilietinio ugdymo centro „Almenda“ aktyvistas Oleh Okhredko. 2016 m. V.Putino sukurta Rusijos jaunimo armija įtraukė apie 200 000 8–18 metų amžiaus vaikų visoje Rusijoje ir Rusijos okupuotose Ukrainos, Moldovos ir Sakartvelo teritorijose.

„Okupuotame Kryme Rusijos valdžia kuria vaikų sukarintus dalinius, siekdama sustiprinti savo kontrolę šioje teritorijoje, – sakė O.Okhredko. – Vienas iš pagrindinių tikslų – išnaikinti ukrainiečių mentalitetą ir sukurti priešo iš Ukrainos įvaizdį.“

Kryme veikiančiai rusų jaunimo armijai vadovauja veikėjai, dalyvavę 2014 m. Rusijai prievarta užgrobiant ir okupuojant Krymą bei Rusijos išprovokuotuose separatistiniuose konfliktuose kai kuriose Rytų Ukrainos dalyse.

Be to, Rusijos valdžia įsteigė Krymo patriotų centrą, kurio deklaruojami tikslai – „formuoti jaunimo sąmonėje moralines ir etines patriotizmo savybes“, „skiepyti ištikimybę tėvynei ir pasirengimą ją ginti“ ir „rengti jaunuolius tarnybai Rusijos Federacijos ginkluotosiose pajėgose“.

Skelbimai, raginantys jaunus vietos gyventojus stoti į Rusijos kariuomenę, paplito po visą Krymą.

„Tai daroma tam, kad visi palaikytų Rusijos karą Ukrainoje, – sakė nevyriausybinės organizacijos „Laisvasis Krymas“ aktyvistė Emine Ibraimova. – Tai bus ne tik mokyklose, bet ir visose valstybinėse įstaigose. Repertuaras bus kontroliuojamas, o procesas intensyvės“.

Parengta pagal RFE/RL inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.