Rusams modifikavus iranietiškus dronus – svarbūs veiksmai Briuselyje: sieks pažaboti okupantų pajėgumus

Pirmą kartą per tris savaites Rusijos pajėgos smogė Ukrainos miestams Irano gamybos bepiločiais lėktuvais.

 U. von der Leyen.<br> AP/Scanpix nuotr.
 U. von der Leyen.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Irano dronai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Irano dronai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos karys.<br>AP / Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos karys.<br>AP / Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje: prokuratūros ekspertas tiria surinktus sviedinių ir raketų likučius, kuriuos Rusijos kareiviai panaudojo atakuojant antrą pagal dydį Ukrainos miestą Charkovą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje: prokuratūros ekspertas tiria surinktus sviedinių ir raketų likučius, kuriuos Rusijos kareiviai panaudojo atakuojant antrą pagal dydį Ukrainos miestą Charkovą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Konstantino Liberovo / war.ukraine.ua nuotr.
Konstantino Liberovo / war.ukraine.ua nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 10, 2022, 11:24 AM, atnaujinta Dec 10, 2022, 11:30 AM

Karo studijų institutas (ISW) nurodo, kad Rusijos pajėgos vėl galėjo smogti infrastruktūros objektams, kadangi orlaivius modifikavo ir pritaikė šaltesniems orams.

Gruodžio 7 d. Ukrainos karinių oro pajėgų vadavietės atstovas spaudai Jurijus Ihnatas pareiškė, kad Rusijos pajėgos po trijų savaičių pertraukos atnaujino Irano gamybos bepiločių šaudmenų naudojimą, ir užsiminė, kad Rusijos pajėgos susidūrė su komplikacijomis naudojant bepiločius orlaivius dėl apledėjimo problemų esant šaltesniam orui.

Ukrainos pietinės vadavietės atstovė spaudai Natalija Humeniuk gruodžio 7 d. pareiškė, kad Rusijos pajėgos atnaujino Irano gamybos bepiločių lėktuvų naudojimą, ketindamos eikvoti Ukrainos priešlėktuvinę gynybą įvairiose veiklos zonose ir atvirose Ukrainos fronto vietose.

Rusijos ir Ukrainos šaltiniai pranešė, kad Rusijos pajėgos panaudojo bepiločius orlaivius „Shahed-136“ atakoms Kijevo, Dniepropetrovsko, Poltavos, Žytomyro ir Zaporožės srityse.

Tikėtina, kad Rusijos pajėgos modifikavo bepiločius orlaivius, kad jie galėtų veikti šaltesnėmis oro sąlygomis, ir artimiausiomis savaitėmis tikriausiai dažniau juos naudos Ukrainoje, kad paremtų savo kampaniją prieš Ukrainos ypatingos svarbos infrastruktūrą.

ISW jau anksčiau yra pranešusi, kad Rusijos pajėgos vis labiau pasikliauja Irane pagamintomis ginklų sistemomis, nes Rusijos kariuomenės didelio tikslumo ginklų arsenalas sparčiai senka.

Nori smogti Rusijos ginkluotosioms pajėgoms ir dronų tiekimui

Europos Sąjungos sankcijų Rusijos fiziniams ir juridiniams asmenims sąrašas gali padidėti maždaug 200 asmenų, o pagal Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen pasiūlytas naujas sankcijas bus uždraustas dronų ir svarbių jų komponentų eksportas į Rusiją ir Iraną.

Rusijos ginkluotosios pajėgos, kariškiai, įstatymų leidėjai, ministrai, gubernatoriai, politinės partijos ir teisėjai yra įtraukti į Komisijos siūlomą devintąjį sankcijų Rusijai dėl jos karo Ukrainoje paketą.

Iki šiol blokas į juodąjį sąrašą įtraukė 1 241 asmenį ir 118 subjektų.

„Šiame sąraše yra pagrindiniai asmenys, dalyvavę žiauriuose ir sąmoninguose Rusijos raketų smūgiuose prieš civilius gyventojus, grobiant ukrainiečių vaikus į Rusiją ir grobiant ukrainietiškus žemės ūkio produktus“, – sakoma von der Leyen pareiškime.

ES vykdomoji valdžia taip pat nori apriboti Maskvos prieigą prie visų rūšių dronų ir bepiločių orlaivių uždrausdama tiesioginį dronų variklių eksportą į Rusiją ir eksportą į trečiąsias šalis, pavyzdžiui, Iraną, kurios galėtų juos tiekti Rusijai.

Iranas neigia, kad tiekia Rusijai tokio tipo ginklus, nors vis daugėja įrodymų, patvirtinančių šių dviejų šalių prekybos ryšius.

Prieš įsigaliojant sankcijoms, dėl jų dar turi derėtis valstybės narės. Užsienio reikalų ministrų susitikimas numatytas gruodžio 12 d.

Naujoje JK įsikūrusios organizacijos „Conflict Armament Research“ ataskaitoje atskleista, kad Irano dronai, kuriuos Rusija naudojo prieš Ukrainą, buvo pagaminti iš Amerikos, Europos ir Azijos bendrovių pagamintų dalių, todėl kilo klausimų dėl galimų spragų vieningame Vakarų fronte.

Siūlomu ES sankcijų paketu – devintuoju nuo karo pradžios vasario 24 d. – taip pat bus nustatyta nauja eksporto kontrolė ir apribojimai atrinktoms cheminėms medžiagoms, nervus paralyžiuojančioms medžiagoms, elektronikai ir IT komponentams, dėl kurių kyla pavojus palaikyti Rusijos karo mašiną Ukrainoje.

ES bankams ir finansų įstaigoms bus visiškai uždrausta vykdyti sandorius su Rusijos regioninės plėtros banku, o keturi Rusijos kanalai, kaltinami prokarinės propagandos skleidimu, bus pašalinti iš eterio visoje ES teritorijoje.

U. Von der Leyen šių keturių žiniasklaidos priemonių neįvardijo.

Blokas jau anksčiau sustabdė kelių Rusijos valstybinių kanalų, tokių kaip „Sputnik“, „Russia Today“ ir „RTR-Planeta“, transliavimo licencijas.

ES taip pat uždraus savo investuotojams pradėti naujas įmones ir projektus Rusijos kasybos sektoriuje.

U. Von der Leyen pasiūlymas pateiktas praėjus kelioms dienoms po to, kai ES, Didžiojo septyneto šalys ir Australija susitarė nustatyti precedento neturintį 60 JAV dolerių už barelį kainos apribojimą Rusijos naftai.

Derybos dėl kainų viršutinės ribos taip pat buvo susijusios su devintuoju sankcijų paketu.

Parengta pagal ISW ir „Euronews“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.