Paskelbus apie kovinės parengties patikrinimą, Baltarusijos daliniai perkeliami arčiau Ukrainos sienos

Baltarusijoje autoritariško prezidento Aliaksandro Lukašenkos nurodymu antradienį paskelbus apie kovinės parengties patikrinimą, Baltarusijos daliniai perkeliami arčiau Ukrainos sienos.

​Baltarusija pradėjo iš anksto neskelbtą savo dalinių kovinės parengties tikrinimą. Tai pranešė šalies Gynybos ministerija, kuria remiasi agentūra „Reuters“.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Baltarusija pradėjo iš anksto neskelbtą savo dalinių kovinės parengties tikrinimą. Tai pranešė šalies Gynybos ministerija, kuria remiasi agentūra „Reuters“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2022, 10:41 AM, atnaujinta Dec 13, 2022, 5:10 PM

Pirmieji Baltarusijos kariniai daliniai, paskelbus apie staigų kovinės parengties patikrinimą, iš nuolatinės dislokacijos taškų Breste pajudėjo link sienos su Ukraina. Tai pranešė „Beloruskij Gajun“ stebėjimo grupė.

Teigiama, kad 38-oji atskira oro desanto brigada ir jos karinės technikos kolona juda į pietryčius nuo Bresto į Malarytos miestą. Kolonos, judančios link sienos su Ukraina, sudėtyje yra ne mažiau kaip 25 šarvuotos kovos mašinos, apie 30 MAZ sunkvežimių su personalu, 3 120 mm minosvaidžiai, 2 ryšio mašinos, 2 lauko virtuvės.

Be to, vėliau tapo žinoma, kad į Bresto sritį, arčiau sienos su Ukraina, perkeliamas specialiųjų operacijų pajėgų padalinys – 103-ioji Vitebsko atskiroji gvardijos desantininkų brigada, nurodo stebėjimo grupė.

Stebėjimo grupė neneigia, kad 103-ioji Vitebsko brigada taip pat dalyvauja staigiame kovinės parengties patikrinime.

„Yra ir kitų 103-iosios brigados perkėlimo į Bresto sritį variantų: tai gali būti, pavyzdžiui, jų dalinių rotacija į pasienio zonas su Ukraina arba kovinio koordinavimo su Rusijos ginkluotųjų pajėgų daliniais, kurie buvo vakar pastebėti Bresto srityje, operacijos dalis“, – rašo stebėtojai.

Baltarusijos Gynybos ministerijos spaudos tarnybos pranešime apie kovinės parengties patikrinimą, nurodoma, kad suplanuotas karinės technikos ir karių judėjimas, todėl kai kuriuose keliuose ir vietovėse bus įvesti laikini apribojimai transportui.

„Priemonės bus kompleksinio pobūdžio, kariuomenė turi per trumpiausią laiką dislokuotis paskirtuose rajonuose, aprūpinti juos inžinerine įranga, organizuoti apsaugą ir gynybą, taip pat pastatyti pontoninius tiltus per Nemuno ir Biarezinos upes“, – sakoma pranešime.

Karinę veiklą Baltarusijoje stebinti grupė „Belarusian Hajun“ pažymi, kad šios upės yra toli nuo Ukrainos teritorijos.

„Nemunas teka šiaurės vakarinėje šalies dalyje, Minsko ir Gardino srityse, o paskui įteka į Lietuvą; visa Biarezinos upė yra Baltarusijoje ir teka keturiose srityse: Vitebsko, Minsko, Magiliavo ir Gomelio. Arčiausiai sienos su Ukraina yra šios upės žiotys, esančios Berehavaja Slabada kaime (Rečicos rajonas, Gomelio sritis). O nuo šio taško iki sienos su Ukraina dar mažiausiai 80 km“, – platformoje „Telegram“ skelbia grupė.

Nuo vasario 24-osios, kai Rusija užpuolė Ukrainą, Baltarusija neigia dalyvaujanti invazijoje. Tačiau ilgametis Kremliaus sąjungininkas A. Lukašenka leidžia rusų kariuomenei naudotis savo šalies teritorija raketomis apšaudant Ukrainą.

Be to, pradėdama karą Rusija įsiveržė iš Baltarusijos teritorijos, o šiuo metu nuolat pasirodo pranešimų, kad Ukraina vėl gali būti puolama iš Baltarusijos, nors kol kas toks scenarijus vadinamas mažai tikėtinu.

JAV karo studijų instituto (ISW) analitikai lapkričio 11 d. karo Ukrainoje apžvalgoje teigė, kad mažai tikėtina, jog Baltarusijos kariuomenė įsiveržs į Ukrainą. Net jei taip atsitiks, Baltarusijos armijai nepavyks pasiekti reikšmingos veiklos sėkmės.

Analitikai teigė, kad Rusijos pareigūnai nuolat vykdo informacines operacijas, kurių metu užsimena, kad Baltarusijos sausumos pajėgos gali prisijungti prie Rusijos invazijos į Ukrainą.

Priduriama, kad Baltarusijos lyderiai, įskaitant neteisėtą Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, kartais žaidžia kartu su šiomis informacinėmis operacijomis. Šių pastangų tikslas – prispausti Ukrainos pajėgas prie Baltarusijos sienos, kad jos negalėtų sustiprinti Ukrainos operacijų kitose vietose.

ISW taip pat nurodė, kad Rusijos kariuomenės degradacija dėl triuškinančių nuostolių Ukrainoje taip pat trukdytų dislokuoti Baltarusijos mechanizuotąsias pajėgas, kurios kovotų kartu su Rusijos kariuomene. Teoriškai Baltarusijos pajėgos turėtų turėti galimybę veikti jungtiniuose vienetuose su Rusijos mechanizuotosiomis pajėgomis. Jeigu Baltarusijos pajėgos įsitrauktų į karą Ukrainoje, joms greičiausiai tektų veikti kartu su prastai apmokytais mobilizuotais Rusijos kariais.

JAV karo studijų institutas jau anksčiau vertino, kad A. Lukašenka neketina įsitraukti į karą Ukrainoje dėl galimų vidaus neramumų, jei jo saugumo aparatas susilpnėtų dėl dalyvavimo brangiai kainuojančiame kare Ukrainoje. A. Lukašenka rėmėsi Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų elementais ir Baltarusijos saugumo tarnybomis, kad numalšintų populiarius protestus prieš jo neteisėtą valdymą 2020 ir 2021 m.

Didelės dalies šio saugumo aparato panaudojimas karui Ukrainoje greičiausiai paliks A. Lukašenką atvirą naujiems neramumams ir pasipriešinimui. A. Lukašenka taip pat tikriausiai žino, kad įsiveržimas į Ukrainą pakenktų jo, kaip suverenios šalies vadovo, patikimumui, nes būtų akivaizdu, kad Rusijos pastangos užsitikrinti visišką Baltarusijos kontrolę buvo sėkmingos.

Analitikai vertina, kad Baltarusijos įsitraukimas į karą blogiausiu atveju priverstų Ukrainą laikinai atitraukti darbo jėgą ir įrangą nuo dabartinių fronto linijų.

ISW daro išvadą, kad Baltarusija ir toliau padės Rusijai kovoti kare Ukrainoje, nors A. Lukašenka greičiausiai nesiųs savo armijos prisijungti prie kovos.

Ukrainos atsakas į Baltarusijos karių perkėlimą

Ukrainos valstybės sienos tarnybos atstovas Andrijus Demčenka pranešė, kad situacija pasienyje su Baltarusija išlieka nepakitusi ir visiškai kontroliuojama. Pasak jo, šiuo metu stebima, kur ji nukeliaus.

„Neturėtumėte panikuoti. Mums tai nieko nekeičia. Anksčiau pranešėme, kad Baltarusija ir Rusija gali ruoštis pakurstyti situaciją“, – sakė jis. Pasieniečių atstovas pabrėžė, kad visi Ukrainos gynybos pajėgų padaliniai – pasieniečiai, karinės pajėgos, Nacionalinės gvardijos padaliniai, esantys pasienyje su Baltarusija, yra pasirengę bet kokios situacijos vystymuisi.

„Mes jau sustiprinome savo gynybines pozicijas ir toliau jas stipriname tiek ant sienos, tiek pasienyje. Taip pat Ukrainos kariškiai minuoja teritoriją grėsmingiausiomis kryptimis. Situacijai pasienyje kontroliuoti aktyviai naudojami dronai“, – sakė A.Demčenka.

Jis pabrėžė, kad situacija pasienyje su Baltarusija išlieka visiškai kontroliuojama.

„Tie Baltarusijos Respublikos ginkluotųjų pajėgų daliniai, kurie anksčiau buvo pasienyje su mūsų šalimi, tokie ir lieka – jų skaičius nesikeičia, jų veiksmų pobūdis nesikeičia“, – teigė A.Demčenka.

Anot jo, Baltarusijos grupuotės, kuri galėtų įvykdyti invaziją, sukūrimas šiuo metu nepastebimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.