Vokietijoje užpuolikas bandė pabėgti iš kalėjimo: paėmė įkaitais prižiūrėtojus

Kraštutinių dešinųjų pažiūrų užpuolikas, 2019 metais įvykdęs gyvybių pareikalavusį išpuolį Vokietijoje, trumpam paėmė įkaitais du kalėjimo, kuriame atlieka laisvės atėmimo bausmę ir iš kurio bandė pabėgti, pareigūnus, antradienį pranešė Teisingumo ministerijos atstovas.

Vokietijoje kraštutinių dešiniųjų pažiūrų užpuolikas bandė pabėgti iš kalėjimo: paėmė įkaitais prižiūrėtojus.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Vokietijoje kraštutinių dešiniųjų pažiūrų užpuolikas bandė pabėgti iš kalėjimo: paėmė įkaitais prižiūrėtojus.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2022, 6:31 PM

30-metis Stephanas Ballietas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už tai, kad per didžiausią žydų religinę metų šventę Jom Kipurą bandė įsibrauti į sinagogą rytiniame Halės mieste ir nužudė du žmones.

Saksonijos-Anhalto žemės teisingumo ministerija socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad pirmadienį Burgo kalėjime, esančiame netoli Magdeburgo miesto, trumpam įkaitais buvo paimti du šios kalinimo įstaigos pareigūnai.

Ministerija pranešė, kad situacija buvo išspręsta, kai kiti kalėjimo pareigūnai sutramdė užpuoliką.

Ministerijos atstovas spaudai naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad už šį incidentą atsakingas S. Ballietas.

Saksonijos-Anhalto teisingumo ministrė Franziska Weidinger teigė, kad nuteistasis trumpam įkaitais buvo paėmęs du kalėjimo darbuotojus, bandydamas pabėgti ir grasindamas panaudoti kokį nors ginklą.

„Jam nepavyko“, – pridūrė ji.

Vokietijos bulvarinis laikraštis „Bild“, remdamasis neįvardytais šaltiniais, pranešė, kad S. Ballietas vienam iš įkaitų grasino šauti į kelį, tačiau ar kalinys turėjo šaunamąjį ginklą, dar tiriama.

Kalėjimo viršininkas Wolfgangas Reichelis teigė, kad incidentas prasidėjo apie 21 val. vietos (22 val. Lietuvos) laiku per reguliarų vakarinį patikrinimą kalėjime.

W. Reichelis taip pat pridūrė, kad S. Ballietas kalėjimo prižiūrėtojui liepė jį išvesti iš kameros į kalėjimo kiemą, grasindamas panaudoti „instrumentą“.

Būdamas lauke jis ir toliau laikė įrankį ir nurodė kitam darbuotojui atidaryti duris, kad galėtų pateikti į kitą kalėjimo dalį.

iki 21 val. 30 min vietos (22 val. 30 min Lietuvos) laiku jį sutramdė kiti kalėjimo prižiūrėtojai ir nuo to laiko jis buvo patalpintas į specialiai saugomą sulaikymo patalpą.

Išpuolis Halėje vos netapo didžiausia antisemitine ataka Vokietijoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų – tik užrakintos sinagogos durys sutrukdė S. Ballietui pasiekti 52 maldos namuose buvusius tikinčiuosius.

Nepavykus patekti į vidų, jis nušovė praeivę ir kebabinėje buvusį vyrą, naudodamasis ginklu, pagamintu iš 3D spausdintuvu atspausdintų dalių.

Tądien užpuolikas vilkėjo karinę aprangą, be to, jis filmavo išpuolį ir transliavo jį internetu, o prieš tai parašė manifestą, kuriame išreiškė savo mizoginišką ir neofašistinę ideologiją.

Per penkis mėnesius trukusį teismo procesą S. Ballietas viešame teismo posėdyje neigė Holokaustą – Vokietijoje tai yra nusikaltimas – ir neišreiškė jokio gailesčio asmenims, prieš kuriuos buvo nukreiptas smurtas.

Teismo proceso metu S. Ballietas tvirtino, kad „sinagogos užpuolimas nebuvo klaida, jie yra mano priešai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.