„Reporteriai be sienų“: 2022 metais įkalintų žurnalistų skaičius – rekordinis

Trečiadienį paskelbtoje organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF) kasmetinėje spaudos laisvės apžvalgoje teigiama, kad dar niekada pasaulyje tiek daug žurnalistų nebuvo įkalinti už savo darbą, kaip šiemet.

„Reporteriai be sienų“ skelbia, kad 2022 metais įkalintų žurnalistų skaičius – rekordinis.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
„Reporteriai be sienų“ skelbia, kad 2022 metais įkalintų žurnalistų skaičius – rekordinis.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2022, 8:42 AM

Gruodžio 1 dieną žmogaus teisių gynimo organizacija suskaičiavo 533 žiniasklaidos darbuotojus visame pasaulyje, kurie atsidūrė už grotų vien už tai, kad rengė reportažus, o per šiuos metus „jų buvo įkalinta daugiau nei ketvirtadalis“. Praėjusiais metais šis skaičius siekė 488.

Ataskaitoje teigiama, kad daugiausia įkalintų žiniasklaidos darbuotojų yra trijose šalyse: Kinijoje, Mianmare (buvusioje Birmoje) ir Irane. Tačiau Rusijoje valstybė taip pat susidoroja su žurnalistais.

Tik kiek daugiau nei trečdalis įkalintų žiniasklaidos darbuotojų buvo nuteisti. Likusieji du trečdaliai kalinami be teismo. „Kai kurie iš jų teismo proceso laukia jau daugiau nei 20 metų“, – teigia RSF.

„Kinijoje cenzūra ir sekimas pasiekė kraštutinį lygį. Šalyje tebėra didžiausias pasaulyje žiniasklaidos darbuotojų kalėjimas“, – tvirtina RSF, pridurdama, kad šalyje, įskaitant Honkongą, yra sulaikyti 110 žiniasklaidos darbuotojų.

Mianmare nuo 2021 metų karinio perversmo žurnalistika „faktiškai laikoma kriminaliniu nusikaltimu“, ten šiuo metu sulaikyti 62 žurnalistai. Irane, praėjus vos dviem mėnesiams nuo masinių protestų pradžios, šiuo metu kalėjime yra 47 žurnalistai, Vietname – 39, Baltarusijoje – 31.

Rusijoje uždrausta beveik visa nepriklausoma žiniasklaida, šiuo metu įkalinta 18 žiniasklaidos darbuotojų, įskaitant 8 iš Ukrainos.

Be to, per metus žuvo 57 žurnalistai, iš dalies dėl karo Ukrainoje, o per praėjusius dvejus metus šis skaičius buvo „istoriškai žemiausias“ – 48 ir 50.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.