Kaltinimų korupcijos byloje sulaukusi E. Kaili tvirtina esanti nekalta

Graikijos europarlamentarė Eva Kaili, kuri atsidūrė tyrimo dėl įtariamo Kataro bandymo papirkti Europos Parlamentą centre, ketvirtadienį pareiškė esanti nekalta ir paprašė paleisti ją iš kardomojo kalinimo, pranešė jos advokatas.

Įsiplieskęs milžiniškas korupcijos skandalas, kurio epicentre atsidūrė politikė iš Graikijos E.Kaili, pakirto ne tik jos, bet ir viso Europos Parlamento reputaciją.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Įsiplieskęs milžiniškas korupcijos skandalas, kurio epicentre atsidūrė politikė iš Graikijos E.Kaili, pakirto ne tik jos, bet ir viso Europos Parlamento reputaciją.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2022, 1:14 PM, atnaujinta Dec 22, 2022, 3:39 PM

E. Kaili advokatas Andrė Risopulas Teisingumo rūmuose Briuselyje žurnalistams sakė, kad jo klientė „aktyviai bendradarbiauja“ su Belgijos federalino prokuroro tyrimu.

Jis taip pat sakė paprašęs, kad ji būtų paleista ir kad jai būtų taikomas elektroninis stebėjimas.

Sprendimas dėl kardomojo kalinimo turi būti priimtas vėliau ketvirtadienį.

44 metų buvusi televizijos laidų vedėja E. Kaili buvo suimta anksčiau šį mėnesį, kai Belgijos policija surengė keletą reidų su Europos Parlamentu susijusių veikėjų namuose ir biuruose ir konfiskavo mažiausiai 1,5 mln. eurų grynaisiais pinigais.

Pasaulio futbolo čempionato šeimininkas Kataras neigia bet kokius nusižengimus, tačiau Belgijos tyrėjai jį kaltina davus kyšių siekiant pagerinti savo tarptautinį įvaizdį ir daryti įtaką Europos Sąjungos politikai.

E. Kaili po policijos reidų šį mėnesį buvo pašalinta iš parlamento pirmininkės pavaduotojos pareigų bei tapo pagrindiniu korupcijos bylos veidu.

Kitas jos advokatas Michalis Dimitrakopulas trečiadienį žurnalistams teigė, kad ji jaučiasi apgailėtinai, „labai prislėgta“ ir išduota savo partnerio Francesco Giorgi, kuris taip pat buvo suimtas ir apkaltintas.

„Situacija sudėtinga, tačiau turime labai svarių teisinių argumentų ją paleisti į laisvę“, – sakė jis, pridurdamas, kad E. Kaili „nekelia pabėgimo pavojaus ir negali sunaikinti įrodymų“.

Europarlamentarė buvo suimta gruodžio 9 dieną kai, Belgijos policija, atlikusi kratas keliais adresais, rado 1,5 mln. eurų grynųjų. Netrukus jai buvo pareikšti kaltinimai ir nuo to laiko ji buvo suimta.

Taip pat buvo suimti dar trys įtariamieji – E. Kaili partneris F. Giorgi, nevyriausybinės organizacijos, per kurią, kaip įtariama buvo pervedami pinigai, vadovas ir buvęs Europos Parlamento narys, tapęs lobistu.

Visiems keturiems asmenims pateikti kaltinimai dėl „nusikalstamos organizacijos, korupcijos ir pinigų plovimo“.

Belgijos teisėjas leido suimti E. Kaili, nes, kaip įtariama, ji buvo pagauta su grynaisiais pinigais, o tai reiškia, kad jai negalėjo būti taikomas įprastas europarlamentaro imunitetas.

Ji neigia gavusi pinigus iš Kataro mainais už tai, kad EP padarytų įtakos sprendimams, turintiems reikšmės Katarui.

Kataras neigia bet kokius nusižengimus, o taip pat įspėjo, kad tolesnis jo tapatinimas su šiuo skandalu gali „neigiamai“ atsiliepti ryšiams ir jo gamtinių dujų tiekimui Europos Sąjungai.

Svarstymas už uždarų durų

Pranešama, kad ketvirtadienio svarstymas vyko už uždarų durų.

Tuo metu Graikija pradėjo preliminarų tyrimą dėl korupcijos ir pinigų plovimo.

E. Kaili posėdis vyko atskirai nuo trijų kitų įtariamųjų, kurie gruodžio 14-ąją stojo prieš Belgijos teismą.

Tą dieną teismas nurodė F. Giorgi ir Pierą-Antonio Panzeri palikti kalėjime.

NVO vadovui Niccolui Figai-Talamancai buvo nurodyta nešioti elektroninę apykoję, kuria būtų galima sekti jo judėjimą, tačiau po pateiktos apeliacijos šis reikalavimas buvo atšauktas.

Gruodžio 14-osios teismo posėdžio išvakarėse E. Kaili advokatas M. Dimitrakopulas pareiškė, kad ji nežinojo apie jos namuose rastus grynuosius pinigus, kurie, pasak Belgijos teisėsaugos šaltinio, sudarė 150 tūkst. eurų.

Kitas jos advokatas A. Risopulas Belgijos laikraščiui „Le Soir“ griežtai neigė pasirodžiusią informaciją, kad jo klientė „iš dalies prisipažino“.

Jis paneigė teiginius, esą ji prisipažino paprašiusi tėvo paimti pinigus, kurie buvo rasti jos namuose.

Po policijos atliktų kratų E. Kaili tėvas dvi dienas buvo uždarytas areštinėje, bet buvo paleistas.

Italijoje pagal Europos arešto orderį buvo suimta P.-A. Panzeri žmona ir dukra, ir sausį jos gali būti perduotos Belgijai, kad galėtų atsakyti į kaltinimus.

Be pinigų, rastų E. Kaili bute Belgijoje, policija taip pat aptiko 750 tūkst. eurų jos tėvo lagamine bei 600 tūkst. eurų pas P.-A. Panzeri.

Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos (ITUC) generalinis sekretorius Luca Visentini antradienį pareiškė, kad iš P.-A. Panzeri nevyriausybinės organizacijos „Fight Impunity“ gavo 50 tūkst. eurų.

Jis teigė, kad pinigai buvo skirti padengti jo kampanijos, skirtos perimti ITUC generalinio sekretoriaus pareigas, išlaidas.

ITUC trečiadienį suspendavo L. Visentini, kuris buvo sulaikytas apklausai per Belgijos policijos reidą, bet po jos paleistas, nors ir toliau išlieka įtariamasis, kol bus atliktas vidaus tyrimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.