Japonija planuoja rekordinį biudžetą

Sparčiai senėjanti Japonija rekordiniu biudžetu ketina finansuoti augančias socialines išlaidas bei labai ženklią gynybos pajėgumų plėtrą. Premjero Fumio Kishidos vyriausybė penktadienį priėmė biudžeto projektą balandžio 1 dieną prasidėsiantiems 2023 fiskaliniams metams. Jo apimtis – 114,4 trln. jenų (815 mlrd. eurų).

Japonijos vėliavos.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Japonijos vėliavos.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2022, 5:45 PM

Remiantis projektu, karinės išlaidos augs drastiškai – iki 6,8 mln. jenų. Šiais fiskaliniais metais gynybos biudžetas, kuris iki šiol sudarė 1 proc. BVP, siekė 5,4 trln. jenų. F. Kishida neseniai paskelbė, kad ateityje jis didės iki 2 proc. BVP.

Smarkiai didindama išlaidas gynybai, Japonija reaguoja į Kinijos galios siekį ir Šiaurės Korėjos keliamą grėsmę. Per ateinančius penkerius metus Japonija gynybai ketina skirti 43 trln. jenų. Nepaisant rekordinių mokestinių pajamų, vyriausybė turės išleisti daugiau valstybės obligacijų, kad galėtų finansuoti biudžetą.

Tačiau karinėms išlaidoms finansuoti F. Kishida nori ne išleisti obligacijas, o vietoj to didinti mokesčius. Dėl to jis sulaukė kritikos. Jo ir taip prasti apklausų rodikliai dar labiau sumažėjo.

Daugiau kaip trečdalis kitų metų valstybės biudžeto numatyta socialinėms išlaidoms. To priežastis – sparčiai senėjanti visuomenė. Čia senėjimas vyksta greičiau nei bet kurioje kitoje pramoninėje šalyje, ir tai didina sveikatos išlaidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.