V. Putino žodžiai nepraslydo pro savų ausis: ragina nubausti už pažeistą savo paties įstatymą

Rusijos lyderis Vladimiras Putinas ketvirtadienį pavartojo žodį „karas“ kalbėdamas apie konfliktą Ukrainoje. Invazijai tęsiantis jau 10 mėnesių – tai pirmas kartas, kai jis viešai nukrypo nuo savo kruopščiai parengto propagandinio termino „specialioji karinė operacija“. Rusijoje vartotį šį žodį kalbant apie karą Ukrainoje – neteisėta, todėl iš rusų opozicijos pasigirdo raginimai patraukti V.Putiną baudžiamojon atsakomybėn.

V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2022, 12:25 PM, atnaujinta Dec 23, 2022, 5:40 PM

„Mūsų tikslas – ne sukti karinio konflikto smagratį, bet, priešingai, užbaigti šį karą“, – sakė V.Putinas žurnalistams Maskvoje, kur dalyvavo Valstybės tarybos posėdyje dėl jaunimo politikos. – Mes to siekėme ir toliau sieksime.“

Žodžio „karas“ vartojimas konfliktui Ukrainoje apibūdinti Rusijoje faktiškai yra neteisėtas nuo kovo mėnesio, kai Rusijos vadovas pasirašė cenzūros įstatymą, pagal kurį „melagingos“ informacijos apie Rusijos ginkluotasias pajėgas ir jų vykdomą invaziją skleidimas laikomas nusikaltimu, už kurį nuteistiesiems gresia iki 15 metų kalėjimo.

Taigi V.Putino pavartotas žodis neliko nepastebėtas.

Sankt Peterburgo savivaldybės įstatymų leidėjas Nikita Juferevas, kuris dėl savo antikarinės pozicijos pabėgo iš Rusijos, ketvirtadienį pareiškė, kad paprašė Rusijos valdžios institucijų patraukti V.Putiną baudžiamojon atsakomybėn už „melagingos informacijos apie kariuomenę skleidimą“.

„Nebuvo jokio dekreto nutraukti specialiąją karinę operaciją, nebuvo paskelbtas joks karas, – N.Juferevas rašė socialiniame tinkle „Twitter“. – Už tokius žodžius apie karą jau nuteisti keli tūkstančiai žmonių.“

Vienas JAV pareigūnas CNN sakė, kad jų pirminiu vertinimu, V.Putino pastaba nebuvo tyčinė ir greičiausiai tai buvo kalbos klaida. Tačiau pareigūnai atidžiai stebės, ką apie tai artimiausiomis dienomis pasakys Kremliuje esantys veikėjai.

Nuo vasario 24 d., kai prasidėjo V.Putino invazija į Ukrainą, žuvo tūkstančiai žmonių, ištisi miestai ir kaimai buvo sunaikinti, infrastruktūra sugriauta.

Tą dieną V.Putinas savo puolimui apibūdinti pavartojo terminą „specialioji karinė operacija“. Besitęsiantį žiaurumą jis įvardijo kaip „denacifikacijos“ kampaniją – šį apibūdinimą atmetė istorikai ir politikos apžvalgininkai – ir vis dažniau apibūdino Rusijos neišprovokuotą invaziją kaip patriotinį ir beveik egzistencinį reikalą.

V. Putinas apie raketas „Patriot“ ir taiką

V. Putino komentarai ketvirtadienį nuskambėjo po istorinės Volodymyro Zelenskio kelionės į Vašingtoną, kur Ukrainos prezidentas pasakė aistringą kalbą Kongrese, prašydamas didesnės JAV paramos karo veiksmams.

Vizito metu JAV prezidentas Joe Bidenas pristatė 1,8 mlrd. dolerių paramos Ukrainai paketą, į kurį įtraukta priešraketinės gynybos sistema „Patriot“ – seniai Kijevo prašoma priemonė, skirta atremti Rusijos oro atakas.

Ketvirtadienį kalbėdamas su žurnalistais Maskvoje V.Putinas nurašė „Patriot“ sistemas kaip „senas“ ir sakė, kad Rusija „visada ras priešnuodį“.

„Kalbant apie „Patriot“, tai gana sena sistema ir ji neveikia taip gerai kaip mūsų S-300 (raketų sistema -red.)“, – sakė V.Putinas.

„Tie, kurie mums prieštarauja, mano, kad tai yra gynybinis ginklas, taip jie sako. Bet tai yra jų pačių galvoje, o mes visada rasime priešnuodį. Taigi tie, kurie tai daro (siunčia gynybos pagalbą Ukrainai -red.), tik gaišta laiką ir vilkina konfliktą“, – pridūrė V.Putinas.

Kreipdamasis į JAV Kongresą Zelenskis trumpai aptarė 10 punktų taikos formulę ir aukščiausiojo lygio susitikimą, apie kuriuos jis papasakojo J.Bidenui per ankstesnį susitikimą Baltuosiuose rūmuose. Ukrainos lyderis teigė, kad J.Bidenas pritarė taikos iniciatyvoms.

Ketvirtadienį paklaustas, ar yra reali diplomatijos galimybė Ukrainoje, V.Putinas atsakė, kad derybos visada eina prieš konflikto pabaigą.

„Visi konfliktai, taip pat ir ginkluoti, vienaip ar kitaip baigiasi tam tikromis derybomis“, – sakė V. Putinas, kaltindamas V. Zelenskį atsisakymu derėtis.

„Mes niekada to neatsisakėme, tai Ukrainos vadovybė pati atsisakė vesti derybas... Anksčiau ar vėliau bet kuri konflikto šalis sės prie derybų stalo ir pradės derėtis, ir kuo greičiau tai supras priešiškai nusiteikę asmenys, tuo geriau“, – sakė jis.

V. Putinas ir Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu trečiadienį taip pat pareiškė, kad Kremlius ateinančiais metais daug investuos į daugelį kariuomenės sričių. Šios iniciatyvos apima ginkluotųjų pajėgų didinimą, ginkluotės programų spartinimą ir naujos kartos hipergarsinių raketų dislokavimą, siekiant parengti Rusiją tam, ką V.Putinas pavadino „neišvengiamais susidūrimais su priešininkais“.

Paprasti žmonės lengvai nepraslysta

Tuo tarpu Rusijos teismas to paties įstatymo pagrindu ketvirtadienį trejiems metams įkalino vyrą už „melagingos informacijos“ apie Rusijos puolimą Ukrainoje platinimą per piratinę radijo stotį.

Teismas pripažino 61 metų Vladimirą Rumiancevą, dirbantį Vologdos mieste Rusijos šiaurės vakaruose, kaltu transliavus „melagingą informaciją“, „kupiną neapykantos“ Rusijos kariuomenei, „Telegram“ kanale pranešė regiono teismas.

Tūkstančiai žmonių Rusijoje įkalinti arba nubausti piniginėmis baudomis už tai, kad pasmerkė vasarį Ukrainoje prasidėjusį Rusijos puolimą. Nepriklausoma stebėjimo grupė „OVD-Info“ pranešė, kad dar daugiau nei 380 teisiami dėl panašių kaltinimų, jiems gresia didelės bausmės. Dauguma opozicijos atstovų pabėgo iš Rusijos arba yra kalėjime.

Anksčiau šį mėnesį Maskvos teismas nuteisė Kremliaus kritiką Ilją Jašiną už „melagingos informacijos“ apie Rusijos kariuomenę skleidimą po to, kai jis pasmerkė Maskvos puolimą Ukrainoje.

Kitas Maskvos tarybos narys Aleksejus Gorinovas liepą buvo nuteistas septynerius metus kalėti už tai, kad pasisakė prieš puolimą Ukrainoje.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.