Staigus Kinijos COVID-19 valdymo politikos posūkis sukėlė nerimą visame pasaulyje: bijo naujų atmainų atsiradimo

Staigus Pekino nusigręžimas nuo apribojimų politikos kovoje su COVID-19 sukėlė nerimą visame pasaulyje, o JAV pareiškė, kad gali apriboti keliones iš Kinijos po šios sprendimo panaikinti privalomą karantiną iš atvykėliams iš užsienio.

Koronavirusas Kinijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Kinijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 28, 2022, 10:20 AM, atnaujinta Dec 28, 2022, 10:23 AM

Kinija pirmadienį vakare paskelbė nuo sausio 8 dienos panaikinanti karantiną atvykstantiems keliautojams, taip atsisakydama paskutinės „nulinio COVID“ politikos dalies ir nutraukdama vienus griežčiausių pasaulyje pasienio apribojimų.

Kinijos piliečiai džiaugsmingai sutiko šį žingsnį ir suskubo rezervuoti tarptautinius skrydžius, taip smarkiai sukeldami bilietų kainas.

Tačiau kitos šalys išreiškė susirūpinimą dėl galimų naujų viruso atmainų, Kinijai susidūrus su didžiausiu pasaulyje infekcijų šuoliu.

JAV pareigūnai antradienį vakare pareiškė, kad svarsto galimybę įvesti apribojimus atvykstantiems keliautojams iš Kinijos. Kiek anksčiau kai kurios kitos šalys, įskaitant Japoniją ir Indiją, įvedė PGR testus atvykėliams iš Kinijos.

„Tarptautinė bendruomenė vis labiau nerimauja dėl kylančios COVID-19 bangos Kinijoje ir skaidrių duomenų trūkumo – įskaitant viruso genomo sekos duomenis, kuriuos pateikia KLR“, – sakė JAV pareigūnai, turėdami omenyje Kinijos Liaudies Respubliką.

JAV „svarsto galimybę imtis panašių veiksmų“ kaip Japonijoje ir Malaizijoje, pridūrė pareigūnai.

Taivanas trečiadienį pranešė, kad taip pat tikrins keliautojus iš žemyninės Kinijos dėl viruso.

Kinija sušvelnino ribojimus ir taip iš esmės užbaigė masinių testavimų, uždarymų bei ilgų karantinų „nulinio COVID“ režimą, kuris sujaukė tiekimo grandines ir sutrikdė verslo ryšius su antrąja pagal dydį pasaulio ekonomika.

Dabar ligoninės ir krematoriumai visoje Kinijoje perpildyti nepakankamai paskiepytų pagyvenusių pacientų, o gyventojai praneša, kad labai trūksta vaistų nuo karščiavimo, nes virusas beveik nekontroliuojamas plinta 1,4 mlrd. gyventojų turinčioje šalyje.

„Neįmanoma susekti“

Žieminė infekcijų banga prasideda prieš kitą mėnesį vyksiančias didžiąsias valstybines šventes, per kurias šimtai milijonų žmonių turėtų vykti į savo gimtuosius miestus susitikti su artimaisiais.

Kinijos valdžios institucijos pripažino, kad dabar „neįmanoma“ susekti protrūkio masto, ir susiaurino mirties nuo COVID-19 mirties atvejų nustatymo kriterijus.

Kinijos ligų prevencijos ir kontrolės centras trečiadienį pranešė apie 5 231 naują COVID atvejį ir tris mirties atvejus visoje šalyje – tikėtina, kad šis skaičius yra gerokai sumažintas, nes žmonės nebeprivalo pranešti apie užsikrėtimo atvejus valdžios institucijoms.

Institucijos naudoja internetinių apklausų, apsilankymų ligoninėse, vaistų nuo karščiavimo paklausos ir pagalbos skambučių duomenis, kad „kompensuotų (oficialiai) pateiktų duomenų trūkumus“, antradienį spaudos konferencijoje sakė ligų kontrolės pareigūnas Jinas Venvu.

Kadangi šalyje trūksta svarbiausių vaistų, Pekino miesto valdžia planuoja vietinėse ligoninėse ir bendruomenės klinikose platinti geriamąjį vaistą „Paxlovid“, tačiau paprastiems žmonėms jį įsigyti vis dar labai sunku.

Šis JAV sukurtas vaistas pastarąsias kelias dienas trumpą laiką buvo prieinamas e. prekybos platformoje JD.com ir pristatymo platformoje „Meituan“, kol abiejose baigėsi atsargos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.