„Mes kovojame smegenimis, jie – skaičiumi“: Ukrainos kariai apibūdino Kreminą išlaikyti bandančius rusus

Ukrainos oro desantininkų brigados kariams yra tik vienas būdas apibūdinti rusų pėstininkų bangas, kurios nepaliaujamai spaudžia ukrainiečių linijas aršių kovų drebinamame Donbaso mieste Kreminoje ir jo apylinkėse: mėsa.

Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2022-12-29 20:47

„Pirmiausia jie išmeta mobilizuotus karius neabejotinai mirčiai, kaip mėsą, – sakė vienas karys, prašęs neviešinti jo tapatybės dėl karinių taisyklių. – Tada, jei jie prasiveržia, įžengia labiau patyrę kovotojai.“

Rusijos invazijai į Ukrainą tęsiantis jau 11-ą mėnesį, kovų Kreminoje žiaurumui prilygsta tik už 80 km į pietus, Bachmuto mieste, vykstančios kovos.

Visgi, kaip rodo interviu su Ukrainos kariais ir pasakojimai, paskelbti Rusijos karinių tinklaraštininkų „Telegram“ paskyrose ir kitose platformose, kraujo liejimas čia yra ne mažiau beprasmis ir negailestingas. Tačiau neaišku, kiek ilgai tai tęsis. Vienas ukrainiečių pareigūnas teigia, kad Kremina yra ties riba, kai Ukrainos pajėgos ją atgaus.

„Bachmutas, Kremina: padėtis ten sunki, kankinanti“, – sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis gruodžio 26 d. naktiniame vaizdo kreipimesi. Rusai „naudoja visus turimus išteklius – o tai yra dideli ištekliai – kad išspaustų kokią nors pažangą.“

Kremina yra Luhansko srityje, prie pat administracinės sienos su Donecko sritimi, prie pagrindinio šiaurės-pietų greitkelio, maždaug už 25 km į šiaurės vakarus nuo Severodonecko. Šį miestą Rusijos pajėgos užėmė birželio pabaigoje po žiaurios apgulties ir intensyvių gatvių mūšių.

Rugsėjį Ukrainos pajėgos surengė netikėtą kontrpuolimą Charkovo srityje į šiaurės vakarus ir privertė Rusijos karius plačiai atsitraukti. Ukrainos pajėgos taip pat atgavo Lymano miestą Donecko srityje ir pradėjo veržtis į rytus, į Kreminą ir į Svatovės miestą šiaurėje.

Nuo to laiko Ukrainos pažanga šiame mūšio ruože sustojo, ypač kai Rusija pradėjo nukreipti savo prastai apmokytas, naujai mobilizuotas pajėgas savo gynybai stiprinti.

Gruodžio 26 d. Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus „Twitter“ žinutėje pranešė, kad Rusijos civilinė valdžia ir vietos karinės vadovybės daliniai pabėgo iš Kreminos, pasitraukdami į saugesnę teritoriją toliau į rytus.

Šio pranešimo nepriklausomai patvirtinti nepavyko.

„Rusai supranta, kad jei jie praras Kreminą, žlugs visa jų gynybinė linija“, – atskirame pranešime S.Haidajus.

Po dviejų dienų paskelbtame pranešime jis užsiminė, kad jeigu Ukrainos pajėgos atgaus Kreminą, jos taip pat gali greitai susigrąžinti kelis kitus Luhansko srities miestus ar miestelius, sakydamas, kad „galų gale jie buvo sunaikinti tiek, kad jų neįmanoma apginti“.

Gruodžio 24 d. netoli fronto linijos Kreminoje „Current Time“ apklausti kariai teigė, kad yra optimistiškai nusiteikę dėl Ukrainos gebėjimo išlaikyti savo linijas, ir pasakojo apie nuolatinius Rusijos dalinių puolimus.

„Charkovo puolimo atveju jie buvo labiau išsklaidyti. Dabar jie labai susitelkę. Jų yra daug“, – interviu sakė kitas karys.

„Mes kovojame smegenimis, jie – skaičiumi. Nes jų ištekliai – čia neatskleidžiame kažkokios paslapties – yra daug didesni nei mūsų“, – kalbėjo jis.

Kai kuriose vietovėse, įskaitant Bachmutą, karinių tinklaraščių autorių ir net pačių karių skelbiamos nuotraukos ir vaizdo įrašai rodo pasenusią mūšio lauko taktiką, kuri primena Pirmojo pasaulinio karo tranšėjinį karą, kai pėstininkų bangos juda per atvirus laukus ir bando šturmuoti priešo tranšėjas, tačiau jas nušluoja apšaudymas.

Netoli Kreminos esantys Ukrainos kariai teigė matę panašią rusų taktiką.

„Jie tiesiog stumdosi ir veržiasi pro šalį. Ir daug jų žūsta. Nes jie neturi jokios taktikos, nieko panašaus, – sakė kitas karys. – Jie tiesiog eina kaip mėsa. Buvo atvejų, kai pėstininkai sakė, kad jie įžengė be jokių ginkluotų transporto priemonių arba be kulkosvaidžių.“

„Jie turi daug artilerijos, – sakė ketvirtas karys ir pridūrė, kad naujesni sviediniai, kuriuos Ukrainai tiekė Jungtinės Valstijos ir NATO sąjungininkės, yra veiksmingesni. – Mūsų [artilerija] pataiko 5–10 metrų tikslumu. Tačiau šie nauji, kuriuos mums davė, pataiko 4–5 metrų tikslumu.“

Kitas karys teigė, kad Ukrainos pajėgos sutelkė dėmesį į tai, kad būtų nutrauktos Rusijos tiekimo linijos Kreminos apylinkėse esančiose gyvenvietėse.

„Per šias gyvenvietes eina priešo logistikos keliai. O, kaip žinome, logistika yra prioritetas. Kovotojas, kuris nėra tinkamai aprūpintas, negali kovoti, – pabrėžė jis. – Čia yra geležinkelio mazgas. Jį užėmus bus labai sutrikdyta jų logistika. Tada, manau, jie pasitrauks iš Bachmuto.“

Vašingtone įsikūręs Karo tyrimų institutas (ISW) teigė, kad pranešimuose nurodoma, jog palei Svatovės-Kreminos fronto liniją kovojančiuose Rusijos daliniuose yra mobilizuotų karių iš Maskvos srities, taip pat 20-osios jungtinės kariuomenės 144-osios motorizuotosios šaulių divizijos ir 8-osios jungtinės kariuomenės.

„Toks sudėtinis pajėgų grupavimas leidžia manyti, kad Rusijos pajėgos telkia karius iš įvairių taškų, kad užpildytų skyles Svatovės-Kreminos linijoje ir kompensuotų besitęsiančią įprastinių dalinių degradaciją“, – teigiama instituto ataskaitoje.

Parengta pagal „Radio Free Europe/Radio Liberty“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.