JT: Iranas naudoja mirties bausmę kaip ginklą Nurodyta griežtai bausti hidžabo įstatymo pažeidėjas

Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovas antradienį pareiškė, kad Teheranas, siekdamas įvaryti baimę Irano gyventojams ir užgniaužti kitaminčius, ginklu verčia mirties bausmę, kad nubaustų protestuose dalyvaujančius asmenis.

​Irano valdžios institucijos naudoja mirties bausmę kaip ginklą, kad galėtų įbauginti gyventojus ir nutildyti joms oponuojančius balsus, teigia Jungtinių Tautų (JT) vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Volkeris Turkas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Irano valdžios institucijos naudoja mirties bausmę kaip ginklą, kad galėtų įbauginti gyventojus ir nutildyti joms oponuojančius balsus, teigia Jungtinių Tautų (JT) vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Volkeris Turkas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2023, 12:19 PM, atnaujinta Jan 10, 2023, 2:37 PM

Teheranas įvykdė mirties bausmę keturiems asmenims, susijusiems su beveik keturis mėnesius šalyje vykstančiais protestais, artimiausiu metu numatytos dar dvi egzekucijos ir, kaip pranešama, dar mažiausiai 17 žmonių yra nuteisti mirties bausme, pranešė Jungtinių Tautų žmogaus teisių biuras Ženevoje.

„Irano vyriausybė baudžiamąjį persekiojimą ir mirties bausmę naudoja kaip ginklą, kad nubaustų protestuose dalyvavusius asmenis ir įvarytų baimę gyventojams, siekdama užgniaužti kitokią nuomonę, taip pažeisdama tarptautinę žmogaus teisių teisę“, – sakė JT teisių vadovo Volkerio Turko biuras.

Islamo respubliką neramumai krečia nuo rugsėjo 16 dienos, kai 22 metų kurdų kilmės iranietė Mahsa Amini mirė po jos suėmimo už tai, kad, kaip įtariama, pažeidė griežtą Irano moterų aprangos kodą.

„Baudžiamųjų procedūrų vertimas ginklu siekiant nubausti žmones už tai, kad jie naudojasi savo pagrindinėmis teisėmis, pavyzdžiui, dalyvauja demonstracijose ar jas organizuoja, prilygsta valstybės sankcionuotam žudymui“, – sakė V. Turkas.

„Irano vyriausybė geriau pasitarnautų savo ir savo žmonių interesams, jei įsiklausytų į jų skundus ir imtųsi teisinių ir politinių reformų, būtinų siekiant užtikrinti pagarbą nuomonių įvairovei, saviraiškos ir susirinkimų laisvei, taip pat visapusišką pagarbą moterų teisėms ir jų apsaugą visose gyvenimo srityse“, – pridūrė jis.

JT žmogaus teisių biuras pranešė gavęs informacijos, kad artimiausiu metu bus įvykdytos dar dvi egzekucijos – 19 metų Mohammadui Boroughanui ir 22-ejų Mohammadui Ghobadiou.

„Dar kartą kartoju savo raginimą Irano valstybei gerbti žmonių gyvybes ir balsus, nedelsiant paskelbti mirties bausmės moratoriumą ir sustabdyti visas egzekucijas“, – teigė V. Turkas.

Iranas turi imtis nuoširdžių veiksmų ir pradėti reformas, kurių reikalauja jo žmonės, kad būtų gerbiamos ir saugomos jų žmogaus teisės“, – pridūrė jis.

Irane nurodyta griežtai bausti hidžabo įstatymo pažeidėjas

Irano teisminė valdžia nurodė policijai griežtai bausti žmones, kurie pažeidžia šalies hidžabo įstatymą, antradienį pranešė naujienų agentūra „Mehr“, praėjus beveik keturiems mėnesiams nuo kruvinų protestų prieš šias priemones pradžios.

Po to, kai Teherane suimta 22 metų etninė kurdė Mahsa Amini, kuri, kaip įtariama, nesilaikė įstatymų, rugsėjo 16 dieną areštinėje mirė, Iraną apėmė demonstracijos.

Nuo protestų pradžios moralės policijos padalinys, kuriam pavesta užtikrinti hidžabo taisyklių laikymąsi, tapo mažiau matomas, o moterys išėjo į gatves be privalomų galvos apdangalų.

Tačiau nuo šių metų pradžios valdžia rodo mažiau tolerancijos, o policija įspėjo, kad moterys privalo dėvėti galvos apdangalus net automobiliuose.

Antradienį naujienų agentūra „Mehr“ pranešė, kad generalinis prokuroras paskelbė direktyvą, kurioje „policijai nurodyta griežtai bausti už bet kokius pažeidimus dėl hidžabo“.

„Teismai pažeidėjams turi skirti ne tik baudas, bet ir papildomas bausmes, pavyzdžiui, tremtį, draudimą verstis tam tikromis profesijomis ir darbo vietų uždarymą“, – cituojami teismų atstovai.

Dėl protestų, kuriuos sukėlė M. Amini mirtis moralės policijos areštinėje, Iranas įvykdė mirties bausmę keturiems žmonėms. Dar 13 asmenų buvo nuteisti mirties bausme, o šešių bylas teismas nagrinėja iš naujo.

Valdžia teigia, kad šimtai žmonių, įskaitant saugumo darbuotojus, žuvo, o tūkstančiai buvo suimti dėl protestų, kuriuos ji paprastai vadina riaušėmis.

Pastarosiomis savaitėmis teismai uždarė kelias kavines ir restoranus už tai, kad jie aptarnavo moteris neuždengtomis galvomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.