30 Irano žurnalistų vis dar sulaikyti dėl protestų

Teherano žurnalistų asociacija trečiadienį pranešė, kad dėl protestų, susijusių su Mahsos Amini mirtimi, vis dar įkalinta mažiausiai 30 Irano žurnalistų.

 Protestai Irane.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
 Protestai Irane.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2023, 6:37 PM

Irane jau beveik keturis mėnesius vyksta demonstracijos, kurias sukėlė 22 metų Irano kurdės M. Amini mirtis areštinėje rugsėjo 16 dieną, po to, kai ją suėmė moralės policija už tai, kad ji tariamai pažeidė Irano moterų aprangos taisykles.

Asociacijos pareiškime teigiama, kad nuo rugsėjo vidurio buvo sulaikyta apie 70 žurnalistų.

Kai kurie iš jų buvo paleisti už užstatą, o „30 žurnalistų, kurie buvo sulaikyti apklausai, tebėra kalinami“, – pridūrė asociacija savo „Telegram“ susirašinėjimo programėlės kanale, kuriame paskelbė šiuo metu įkalintų asmenų sąrašą.

Į sąrašą įtrauktos dvi Irano žurnalistės, Niloufar Hamedi ir Elahe Mohammadi, kurios padėjo atskleisti M. Amini bylą.

„Nuo protestų pradžios pareigūnai taip pat iškvietė daugybę žurnalistų“, – pridūrė organizacija, tačiau nepateikė išsamesnės informacijos.

Paskutinis buvo nuteistas sporto žurnalistas Ehsanas Pirbornashas, trečiadienį pranešė reformistų laikraštis „Hammihan“.

Teismas nenurodė, kokie kaltinimais jam pateikti, tačiau pasakė, kad jis turi atlikti 10 metų iš 18 metų laisvės atėmimo bausmės.

Spalio pabaigoje daugiau kaip 300 Irano žurnalistų ir fotožurnalistų pasirašė pareiškimą, kuriame kritikavo valdžios institucijas dėl „kolegų suėmimo ir pilietinių teisių atėmimo po sulaikymo“, tuo metu skelbė vietos žiniasklaida.

Irano valdžios institucijos teigia, kad per protestus, kuriuos dažniausiai vadina riaušėmis, žuvo šimtai žmonių, įskaitant saugumo pajėgų narius, o tūkstančiai buvo suimti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.