Rusija išlaisvino 9 mėnesius laikytą JAV karinio jūrų laivyno veteraną

Rusija ketvirtadienį paleido Jungtinių Valstijų karinio jūrų laivyno veteraną, kuris devynis mėnesius buvo laikomas šalies Kaliningrado teritorijoje, pranešė diplomatas ir buvęs JAV politikas Billas Richardsonas.

JAV vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2023, 7:50 PM

Tayloras Dudley buvo laikomas nuo 2022 metų balandžio mėnesio ir buvo vienas iš kelių sulaikytų amerikiečių, kuriuos B. Richardsonas ir amerikiečių valdžia siekė išlaisvinti.

Pasak televizijos CNN, 35 metų T. Dudley į Kaliningradą, eksklavą tarp Lenkijos ir Lietuvos, atvyko iš Lenkijos, kur dalyvavo muzikos festivalyje.

„Svarbu, kad, nepaisant dabartinių santykių tarp mūsų šalių, Rusijos valdžia pasielgė teisingai ir šiandien paleido Taylorą“, – teigiama B. Richardsono pareiškime.

Šis paleidimas įvyko praėjus mėnesiui po to, kai Vašingtonas įkalintą Rusijos ginklų prekeivį Viktorą Butą iškeitė į amerikiečių krepšinio žvaigždę Brittney Griner, kuri, JAV teigimu, buvo nepagrįstai sulaikyta ir įkalinta už tai, kad turėjo kapsulių elektroninėms cigaretėms su kanapių aliejumi.

T. Dudley atveju JAV ir Rusijos vyriausybės neskelbė apie jo sulaikymą, o Vašingtonas nesakė, kad jis sulaikytas neteisėtai.

B. Richardsonas neužsiminė apie jokius mainus, susijusius su jo paleidimu.

Jis teigė, kad B. Richardsono centro, kuris yra padėjęs išlaisvinti sulaikytus amerikiečius iš įvairių šalių, komanda per pastaruosius metus dėl T. Dudley kelis kartus lankėsi Maskvoje.

„Derybos ir darbas siekiant užtikrinti saugų Tayloro sugrįžimą vyko diskretiškai, dalyvaujant Maskvos ir Kaliningrado srities atstovams ir visapusiškai remiant Tayloro šeimai Jungtinėse Valstijose“, – sakoma pareiškime.

„Kol džiaugiamės saugiu Tayloro sugrįžimu, tebesame labai susirūpinę dėl Paulo Whelano ir pasiryžę toliau stengtis, kad jis saugiai sugrįžtų“, – teigė B. Richardsonas.

P. Whelanas yra buvęs JAV jūrų pėstininkas, kuris 2018 metais buvo suimtas Maskvoje ir vėliau nuteistas už šnipinėjimą.

JAV sako, kad jis buvo privatus pilietis, atvykęs į Maskvą asmeniniais reikalais, ir reikalauja jį paleisti.

2020 metais jis buvo nuteistas 16 metų kalėti Rusijos kalėjime.

JAV pastangos išsiderėti jo išlaisvinimą kaip susitarimo dėl B. Griner dalį žlugo po to, kai Maskva mainais pareikalavo paleisti buvusį Rusijos žvalgybos pareigūną, įkalintą Vokietijoje už tai, kad 2019 metais Berlyne nužudė prieš Maskvą nusistačiusį čečėną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.