Egiptas dėl 2019-ųjų protestų 38 žmonėms skyrė įkalinimo iki gyvos galvos bausmes

Egipto teismas sekmadienį dėl 2019-ųjų protestų skyrė laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmes 38 asmenims, įskaitant dabar užsienyje gyvenantį verslininką, kurio įrašai socialinėje žiniasklaidoje prisidėjo prie antivyriausybinių protestų.

 Protestas Egipte.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
 Protestas Egipte.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2023, 10:17 AM

Vieši protestai Egipte, kur prezidentas Abdel Fattahas el Sissi prižiūri plataus masto susidorojimą su kitaminčiais, vyksta retai. Tačiau dėl Egipto verslininko Mohamedo Ali, šiuo metu gyvenančio Ispanijoje, vaizdo ir kitų įrašų socialinėje žiniasklaidoje serijos 2019 metų rugsėjo mėnesį kilo pavienės gatvių demonstracijos dėl įtarimų korupcija ir kitų problemų.

Egipto teismas, nagrinėjantis su terorizmu susijusias bylas, nurodė, kad dvidešimt trys iš sekmadienį nuteistų asmenų, įskaitant M. Ali, buvo teisiami už akių.

Teismas dėl tokių pačių kaltinimų taip pat nuteisė 44 kitus asmenis, įskaitant vaikus, kalėti nuo penkerių iki 15 metų. Pasak advokato Ossamos Badawi, dvidešimt vienas buvo išteisintas.

Tie, kas buvo nuteisti, buvo apkaltinti tokiais dalykais kaip smurto prieš saugumo pajėgas ir valstybės institucijas kurstymas. Byla buvo iškelta dėl 2019 metų protestų Sueco uostamiestyje, esančiame prie Sueco kanalo žiočių.

Tuo metu Kaire ir visoje šalyje valdžios institucijos suėmė šimtus žmonių. Daugelis jų buvo paleisti, tačiau kiti buvo perduoti teisti.

Teisių gynimo grupės ne kartą kritikavo tokius masinius nuteisimus Egipte ir ragino valdžios institucijas užtikrinti teisingus teismo procesus.

Pastaraisiais metais Egipto vyriausybė įkalino tūkstančius žmonių, daugiausia islamistų, bet taip pat ir pasaulietinių pažiūrų aktyvistų, dalyvavusių 2011 metų Arabų pavasario sukilime, kai buvo nuverstas ilgametis šalies valdovas Hosni Mubarakas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.