Atsistatydino Vietnamo prezidentas Nguyen Xuan Phucas: „Išėjo iš darbo ir išėjo į pensiją“

Atsistatydino 68 metų Vietnamo prezidentas Nguyen Xuan Phucas, antradienį paskelbė valstybinė žiniasklaida.

68 metų Vietnamo prezidentas Nguyen Xuan Phucas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
68 metų Vietnamo prezidentas Nguyen Xuan Phucas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2023, 11:35 AM, atnaujinta Jan 17, 2023, 2:24 PM

Nguyen Xuan Phucas „atsistatydino iš užimamų pareigų, išėjo iš darbo ir išėjo į pensiją“, pranešė valstybinė naujienų agentūra VNA.

Staigus Nguyen Xuan Phuco pasitraukimas yra itin neįprastas žingsnis komunistiniame Vietname, kur politinės permainos paprastai kruopščiai surežisuojamos akcentuojant atsargų stabilumą.

Anksčiau šį mėnesį per kovos su korupcija vajų, nulėmusį dešimčių pareigūnų areštą, buvo atleisti du vicepremjerai.

Nguyen Xuan Phucas 2016–2021 metais ėjo šalies premjero pareigas, o tada tapo prezidentu.

Nguyen Xuan Phucas „kaip lyderis ėmėsi politinės atsakomybės, kai keli pareigūnai, įskaitant du vicepremjerus ir tris ministrus, padarė pažeidimų ir nusižengimų, sukeldami labai rimtas pasekmes“, sakoma VNA pranešime.

Šį mėnesį šalies marionetinė Nacionalinė Asamblėja iš vicepremjerų postų pašalino Pham Binh Minhį ir Vu Duc Damą.

Pham Binh Minhis buvo užsienio reikalų ministras, o Vu Duc Damas vadovavo šalies atsakui į COVID-19 pandemiją.

Mažiausiai 100 pareigūnų ir verslininkų, įskaitant vieną Vu Duc Damo padėjėją, buvo areštuoti kilus skandalui dėl COVID-19 testų rinkinių platinimo.

Atliekant tyrimą dėl vietnamiečių repatriacijos pandemijos metu taip pat buvo areštuoti 37 žmonės, įskaitant daug aukšto rango diplomatų ir policininkų.

Korupcija, vidaus kovos

Siekdamas stabdyti viruso plitimą ir uždaręs savo sienas Vietnamas organizavo beveik 800 užsakomųjų skrydžių savo piliečiams iš 60 šalių ir teritorijų parskraidinti.

Tačiau žmonės norėdami sugrįžti į Vietnamą susidūrė su sudėtingomis procedūromis ir turėjo mokėti lupikišką kelionės lėktuvu kainą bei karantino mokesčius.

68 metų Nguyen Xuan Phucas didele dalimi reprezentacinį prezidento postą užėmė 2021 metų balandį, pelnęs pagyrų už gan sėkmingą šalies darbą valdant pandemiją.

Vietnamą autoritariškai valdo Komunistų partija, oficialiai – jos generalinis sekretorius, prezidentas ir premjeras, o svarbius sprendimus priima politinis biuras, kuriame šiuo metu yra 16 narių.

Le Hong Hiepas iš ISEAS-Yusofo Ishako instituto Singapūre sakė, kad Nguyen Xuan Phuco atsistatydinimas taip pat gali būti susijęs su politinėmis vidaus kovomis.

„Tai daugiausia susiję su korupcijos tyrimais, bet negalime atmesti galimybės, kad jo politiniai priešininkai taip pat norėjo pašalinti jį iš posto dėl politinių priežasčių“, – naujienų agentūrai AFP sakė Le Hong Hiepas.

Komunistų partijos lyderis Nguyen Phu Trongas, Vietnamo didžiausio visų laikų antikorupcinio vajaus architektas, turi atsistatydinti 2026 metais.

„Kai kurie politikai bandys gauti [pagrindinį] prizą ir dėl varžovų – šiuo atveju p. Phucas yra vienas jų – konkurencijos gali norėti nušalinti jį, kad atsivertų kelias kitam kandidatui gauti šį aukščiausią postą“, – pridūrė Le Hong Hiepas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.