P. Korėjos žvalgyba surengė reidą prieš profsąjungų grupę dėl įtariamų ryšių su Pchenjanu

Pietų Korėjos žvalgybos agentūra trečiadienį surengė reidą pagrindinės šalies profsąjungų grupės patalpose, teigdama, kad tai buvo dalis jau kelis metus trunkančio tyrimo, kuriuo siekiama išsiaiškinti, ar kai kurie jos nariai neturi neteisėtų ryšių su Šiaurės Korėja.

 Pietų Korėjos policija.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Pietų Korėjos policija.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2023, 10:45 PM

Pietų Korėja oficialiai tebekariauja su branduolinį ginklą turinčia kaimyne, o pagal prieštaringai vertinamą šalies Nacionalinio saugumo įstatymą jos piliečiams draudžiama laikyti Šiaurės Korėjos leidinius ar kitą ten parengtą medžiagą. Tai gali būti laikoma baudžiamuoju nusikaltimu.

Nacionalinė žvalgybos tarnyba pranešė kartu su policijos pareigūnais surengusi reidą Korėjos profesinių sąjungų konfederacijos (KCTU) biure Seulo centre, teigdama, kad kai kurie grupės nariai įtariami „ryšiais su Šiaurės Korėja“.

„Mes ir nacionalinė policijos agentūra jau kelerius metus atliekame savo tyrimą dėl galimų įtariamųjų ryšių su Šiaurės Korėja“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas jos pareigūnas.

„Remdamiesi proceso metu surinktais įrodymais nusprendėme, kad būtina atlikti privalomą tyrimą, ir, teismui išdavus kratos ir konfiskavimo orderį, surengėme reidą“, – pridūrė jis.

KCTU pavadino šį reidą barbarišku ir apkaltino Seulo konservatyviąją administraciją susimokius prieš organizaciją.

Vienas didžiausių šalyje profesinių susivienijimų buvo susijęs su neseniai įvykusiais kai kurių sunkvežimių vairuotojų, kurių profsąjunga priklauso KCTU, streikais.

Praėjusį mėnesį Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas (Jun Sukjolas), grasindamas kalėjimu arba baudomis, įsakė streikuojantiems kuro ir plieno sektorių vairuotojams grįžti į darbą, ir taip paskatino juos nutraukti kelias savaites trukusią protesto akciją.

1948 metais priimtas Nacionalinio saugumo įstatymas neleidžia paprastiems piliečiams pasiekti didžiosios dalies Šiaurės Korėjoje sukurto turinio, įskaitant jos oficialų laikraštį „Rodong Sinmun“.

Toks draudimas yra plačiai kritikuojamas tarptautinėje arenoje, o Jungtinės Tautos pareiškė, kad tai itin problemiška saviraiškos laisvei Pietuose Korėjoje.

Tūkstančiai žmonių, įskaitant darbuotojų teisių aktyvistus, pagal šį įstatymą buvo įkalinti karinių vyriausybių, dešimtmečius valdžiusių pietinę Korėjos pusiasalio šalį. Dažnu atveju jie buvo kaltinami dalyvavimu Pchenjaną remiančioje veikloje arba šnipinėjimu Šiaurės Korėjos naudai.

Tačiau įstatymas tebegalioja, o pernai buvo suimti du Pietų Korėjos piliečiai, įskaitant tarnaujantį kariuomenės kapitoną. Jie apkaltinti karinių paslapčių perdavimu įtariamam Šiaurės Korėjos agentui, kuris, kaip manoma, sumokėjo jiems kriptovaliuta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.