R. T. Erdoganas užsiminė apie visuotinius rinkimus gegužės 14-ąją

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį užsiminė ketinantis gegužės 14-ąją sušaukti visuotinius rinkimus.

R. T. Erdoganas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
R. T. Erdoganas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2023, 1:04 PM

Oficialiai kiti Turkijos rinkimai turėtų vykti birželio 18-ąją, bet pareigūnai jau ištisas savaites užsimena, kad dėl religinių švenčių ir mokyklinių egzaminų jie gali būti paankstinti.

R. T. Erdoganas pasakė kalbą savo valdančiajai partijai ir joje prisiminė dieną, kai šiuolaikinė Turkija 1950-aisiais surengė savo pirmuosius laisvus rinkimus.

Tų metų gegužės 14-ąją vykusį balsavimą laimėjo ir premjeru tapo Adnanas Menderesas. 1960-aisiais jį nuvertė karinė chunta, o dar po metų jam buvo įvykdyta mirties bausmė.

Du dešimtmečius valdantis – iš pradžių kaip premjeras, vėliau kaip prezidentas – R. T. Erdoganas dažnai lygina save su A. Menderesu.

„Velionis Menderesas 1950-ųjų gegužės 14-ąją pasakė: „Gana, žmonės tars savo žodį.“ Ir laimėjo prie balsadėžių, – kalbėjo R. T. Erdoganas. – Mūsų žmonės pateiks savo atsakymą [opozicijai] tą pačią dieną po 73 metų.“

Jo kalbą transliavo televizija.

R. T. Erdogano populiarumas šiuo metu yra smukęs dėl metus trunkančios ekonominės krizės ir 85 proc. pasiekusios infliacijos.

Tačiau opozicija vis tiek nėra susivienijusi aplink kokį nors vieną savo kandidatą.

Rinkimai taip pat bus iššūkis R. T. Erdogano kontrolei parlamente.

Valdančioji partija šiuo metu yra sudariusi aljansą su viena kraštutinių dešiniųjų partija, kurios populiarumas pastaruosius kelerius metus mažėjo.

Tačiau iškart po prezidento kalbos besiformuojančių rinkų ekonomistas ir Turkijos stebėtojas Timothy Ashas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Atrodo, kad Erdoganas vėl įsibėgėja.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.