Tūkstančiai žmonių Madride protestuoja prieš Ispanijos vyriausybę

Tūkstančiai žmonių šeštadienį Madride protestavo prieš ministro pirmininko Pedro Sanchezo kairiųjų vyriausybę per svarbiais rinkimų metais surengtą mitingą, kurį parėmė kraštutinių dešiniųjų partija „Vox“.

Protestas Madride.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Protestas Madride.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-21 16:52

Dalyviai mojavo Ispanijos raudonos ir geltonos spalvų vėliavomis ir ragino P. Sanchezą atsistatydinti. Kai kurie laikė plakatus su socialistų premjero nuotrauka ir vadino jį „išdaviku“.

Pasak centrinės vyriausybės delegacijos Ispanijos sostinėje, į mitingą Madrido Cibelės aikštėje susirinko apie 30 tūkst. žmonių. Organizatoriai teigė, kad mitinge dalyvavo apie 700 tūkst. žmonių.

Protestą sušaukė dešimtys dešiniosios pakraipos pilietinės visuomenės grupių, o jį parėmė konservatyviosios partijos, įskaitant pagrindinę opozicinę konservatyviąją Liaudies partiją (PP) ir „Vox“.

Dešiniuosius piktina vyriausybės sprendimas panaikinti kurstymo maištauti nusikaltimą, už kurį buvo nuteisti devyni separatistų lyderiai, dalyvavę 2017 metais žlugusiame bandyme atskirti Katalonijos regioną.

Jis buvo pakeistas nusikaltimu, už kurį numatyta trumpesnio laisvės atėmimo bausmė.

Konservatorius taip pat piktina pagrindinis kovos su seksualiniu smurtu įstatymas, kuriuo sugriežtintos bausmės už išžaginimą, tačiau sušvelnintos bausmės už kitus lytinius nusikaltimus.

Mitingo pradžioje su žurnalistais kalbėjęs „Vox“ lyderis Santiago Abascalis pasmerkė „blogiausią istorijoje vyriausybę“, kuri „suskaldė ispanus ir išlaisvino prievartautojus bei perversmininkus“.

PP lyderis Alberto Nunezas Feijoo, kuris nuo balandžio mėnesio, kai tapo partijos vadovu, stengėsi pastūmėti partiją į centrą, mitinge nedalyvavo, tačiau paragino frakcijos narius tai padaryti.

Dauguma apklausų rodo, kad PP laimėtų metų pabaigoje numatomus visuotinius rinkimus, tačiau, kad galėtų valdyti, jai reikėtų „Vox“ paramos.

Prieš tai gegužę Ispanijoje vyks regionų ir vietos valdžios rinkimai.

Neturėdama parlamentinės daugumos, P. Sanchezo vyriausybė nuo pat suformavimo buvo priversta derėtis su baskų ir katalonų separatistais, kad galėtų priimti įstatymų projektus, o tai papiktino daugelį dešiniųjų.

Konservatoriai priekaištauja P. Sanchezui už tai, kad jis panaikino kurstymo maištauti nusikaltimą, siekdamas užsitikrinti nuolatinę Katalonijos separatistų partijos ERC paramą įtemptuose parlamento rinkimuose.

Tačiau vyriausybė teigia, kad kurstymas maištauti yra pasenęs nusikaltimas, kurį reikia pakeisti Europos normas atitinkančiu nusikaltimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.