Turkija oficialiai patvirtino ankstinanti visuotinius rinkimus

Turkija oficialiai patvirtino mėnesiu ankstinanti visuotinius rinkimus – dabar balsavimą numatyta rengti ne birželio 18 d., o gegužės 14-ąją.

​Turkija oficialiai patvirtino mėnesiu ankstinanti visuotinius rinkimus – dabar balsavimą numatyta rengti ne birželio 18 d., o gegužės 14-ąją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Turkija oficialiai patvirtino mėnesiu ankstinanti visuotinius rinkimus – dabar balsavimą numatyta rengti ne birželio 18 d., o gegužės 14-ąją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2023, 10:38 AM

Apie galimą rinkimų datos perkėlimą praėjusią savaitę prabilo prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, tačiau sekmadienį jis tai pranešė oficialiai. Anot valstybinės naujienų agentūros „Anadolu“, šia žinia valstybės vadovas pasidalino Bursoje vykusiame susitikime su jaunaisiais rinkėjais.

Per šį balsavimą šalies gyventojai rinks naują prezidentą ir parlamento narius. Tai laikoma išbandymu R. T. Erdoganui, kuris Turkijai vadovauja jau 20 metų – 2003 m. jis tapo šalies premjeru, o nuo 2014 m. eina prezidento pareigas.

Kaip rodo apklausos, perrinkimas R. T. Erdoganui kol kas dar nežadamas. Manoma, kad perkėlus rinkimų datą jis galėtų sulaukti daugiau musulmonų elektorato balsų, nes daugelis šių žmonių birželį dėl religinių švenčių galimai nedalyvautų balsavime.

Dabartinis Turkijos vadovas siekia jau trečios kadencijos, o tai, anot opozicijos, prieštarauja šalies Konstitucijai. Turkijoje prezidentas gali būti renkamas trečiai kadencijai, jei dėl parlamento valios tenka sušaukti pirmalaikius rinkimus.

R. T. Erdogano rėmėjai savo ruožtu tvirtina, kad prieš jo perrinkimą 2018 m. buvo įgyvendinta Konstitucijos reforma, pagal kurią buvo įtvirtinta nauja prezidentinė sistema, tad jo pirmoji kadencija esą „nesiskaito“. Teisininkai šiuo klausimu laikosi skirtingų nuomonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.