Kas slepiasi už Ukrainą sukrėtusių 3 korupcijos skandalų širmos: dėmesio centre – dvi ministerijos ir valstybinė įmonė

Kelios garsiai nuskambėjusios istorijos apie galimus korupcinius piktnaudžiavimus aukščiausiuose Ukrainos valdžios ir valstybės finansų lygmenyse – Infrastruktūros ministerijoje, Gynybos ministerijoje ir didžiausioje Ukrainos nacionalinėje naftos bei dujų įmonėje „Naftogaz“ – beveik vienu metu tapo pagrindine tema Ukrainos inforamcinėje erdvėje.

Pinigai, kuriuos kaip kyšį tikriausiai turėjo gauti sulaikytas dabar jau buvęs Ukrainos bendruomenių plėtros, teritorijų ir infrastruktūros viceministras Vasylis Lozynskis.<br>Ukrainos nacionalinio antikorupcinio biuro (NABU) nuotr., lrytas.lt koliažas.
Pinigai, kuriuos kaip kyšį tikriausiai turėjo gauti sulaikytas dabar jau buvęs Ukrainos bendruomenių plėtros, teritorijų ir infrastruktūros viceministras Vasylis Lozynskis.<br>Ukrainos nacionalinio antikorupcinio biuro (NABU) nuotr., lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2023, 10:14 AM, atnaujinta Jan 24, 2023, 10:55 AM

Dviem iš trijų atvejų pareikšti oficialūs įtarimai, o Ukrainos gynybos ministerija aiškinasi situaciją viduje dėl žurnalistinio tyrimo rezultatų.

Ukrainos gynybos ministerija buvo priversta aiškintis dėl maisto kariams pirkimo praktikos po žurnalistų kaltinimų užsakant maistą tariamai išpūstomis kainomis. Omenyje turimas didelio atgarsio sulaukęs projekto „Mūsų pinigai“ įkūrėjo Jurijaus Nikolovo tyrimas, kurį paskelbė naujienų portalas „ZN.ua“.

Žurnalistas pateikė ištraukas iš metinės sutarties dėl karinių dalinių maitinimo paslaugų šešiose Ukrainos srityse (2023 m.), palygindamas atskirų maisto produktų kainas su jų kainomis Kijevo prekybos centre „Silpo“.

Dėl tokios metodikos nenuoseklumo ir kitų kontrargumentų Ukrainos gynybos ministerija pareiškė, kad publikacijoje pateikti duomenys „platinami su sąmoningo manipuliavimo požymiais ir yra klaidinantys“.

Gynybos ministerija žada paskelbti papildomus paaiškinimus, atlikti vidinį patikrinimą ir kartu parengti medžiagą Ukrainos saugumo tarnybai, kad ši atliktų tyrimą dėl, ministerijos teigimu, sąmoningai melagingos informacijos, kuri kenkia gynybos interesams ypatingu laikotarpiu.

Be to, Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas paprašė specializuoto parlamento komiteto skubiai surengti posėdį ir išklausyti „išsamią informaciją“ dėl maisto produktų kariuomenei pirkimo 2023 m. tvarkos, dalyvaujant Ukrainos nacionalinio antikorupcinio biuro (NABU) ir Valstybinio tyrimų biuro (SBI) atstovams.

Ukrainos prezidento administracija taip pat paskelbė apie situacijos peržiūrą. Atskirai keletą J.Nikolovo teiginių bandė paneigti tiekėjų įmonė „Aktiv Kompany“, su kuria sudaryta Gynybos ministerijos sutartis dėl kariuomenės maisto ir apie kurią J.Nikolovas savo medžiagoje teigė, kad ji greičiausiai, yra įmonė tarpininkė.

Bendrovė savo ruožtu pareiškė, kad tai – „sąmoningos manipuliacijos“.

„Naftogaz“ valdyba

Tuo tarpu buvęs Ukrainos valstybinės bendrovės „Naftogaz“ valdybos pirmininkas Andrijus Kobolevas, kurį NABU ir SAP įtaria 2018 m. pasisavinus daugiau kaip 229 mln. grivinų (apie 5,7 mln. eurų.

Kalbame apie apdovanojimą už teigiamą ir svarbų Ukrainai sprendimą – pergalę Stokholmo teisme prieš „Gazprom“ („Naftogaz“ iš Rusijos monopolininko gavo 4,6 mlrd. dolerių kompensaciją). Tuo metu „Naftogaz“ stebėtojų taryba oficialiai patvirtino, kad darbuotojams, kurie tiesiogiai ar netiesiogiai reikšmingai prisidėjo prie šio rezultato pasiekimo, bus išmokėtos 1 proc. laimėtos sumos dydžio premijos.

Pranešama, kad pinigus gavo 41 „Naftogaz“ darbuotojas, tarp jų A.Kobolevas ir buvęs bendrovės komercijos direktorius Jurijus Vitrenko.

Dabar NABU skelbia, kad premijos suma gerokai viršijo norminiais aktais nustatytus tokių išmokų dydžius. Pirmadienį, sausio 23 d. A.Kobolevui turėtų būti paskirta prevencinė priemonė. Prokuratūra prašo skirti jam kardomąją priemonę – suėmimą su alternatyva sumokėti 365 mln. grivinų (9 mln. eurų) paleidimo užstatą.

Infrastruktūros ministerija

Šeštadienį Ukrainos infrastruktūros ministerija pranešė, kad teisėsaugininkai dėl biudžeto lėšų grobstymo taip pat sulaikė bendruomenių ir teritorijų plėtros ministro pareigas einantį Vasylį Lozynskį. Vėliau paaiškėjo, kad jis sulaikytas paėmęs 400 tūkst. JAV dolerių (369 tūkst. eurų) kyšį.

Infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas sekmadienį sakė, kad V.Lozynskis buvo atleistas. Tos pačios dienos vakarą ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis griežtai pakomentavo V.Lozynskio atvejį ir pirkimus kariuomenei, taip pat paskelbė, kad nuo pirmadienio bus padaryta kadrų pakeitimų.

Parengta pagal „NV.ua“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.