Ar Ukraina gaus žadėtus milijardus iš R. Abramovičiaus: ekspertas įvardijo svarbų niuansą

Vakarų žiniasklaida teigia, kad po to, kai Rusijos oligarchas Romanas Abramovičius buvo priverstas parduoti „Chelsea“ futbolo klubą, Jungtinės Karalystės vyriausybė turėjo atiduoti Ukrainai visas iš sandorio gautas įplaukas, kurios siekė 2,3 mlrd. svarų sterlingų. Politikos technologo ir rašytojo Michailo Šeitelmano teigimu, šiuo atveju yra viena didelė kliūtis.

R. Abramovičius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
R. Abramovičius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2023, 11:11 AM, atnaujinta Feb 5, 2023, 11:16 AM

„Pirmieji pareiškimai apie šią istoriją, apie šią sumą buvo padaryti praėjusių metų gegužės mėn., kai R.Abramovičiui buvo pritaikytos sankcijos. Paaiškėjo, kad jam priklausanti „Chelsea“ techniškai negalėjo užbaigti Anglijos čempionato, nes nebuvo galima sumokėti už autobusą, kuris turėjo nuvežti žaidėjus į netoliese esantį stadioną. Ne visos sąskaitos įšaldytos, tačiau jie negali atlikti jokių sandorių, nes klubas priklauso R.Abramovičiui. Tiesą sakant, „Chelsea“ būtų tiesiog žlugusi, jei R.Abramovičius nebūtų skubiai jos pardavęs“, – M.Šeitelmanas sakė laidai „Argumentas“.

Tuomet, pasak eksperto, prasidėjo techniniai sunkumai, nes R.Abramovičiui pradėtos taikyti sankcijos.

„Jei jis ką nors bandytų parduoti, joks pirkėjas negalėtų jam nieko sumokėti. Lygiai taip pat, kaip jis negalėjo nusipirkti žaidėjo ar parduoti žaidėjo, nieko negalima padaryti. Tada jo finansininkai, teisininkai pasiūlė Didžiosios Britanijos vyriausybei tokį sandorį: skubiai parduoti „Chelsea“, tačiau R.Abramovičius asmeniškai pinigų negautų, jie būtų pervesti į kažkokią uždarą sąskaitą. Ir šie pinigai būtų panaudoti kokiam nors geram tikslui“, – kalbėjo jis.

„Tada, kaip ir dabar, laikraštis „The Telegraph“ teigė: pinigus gaus ne Ukraina, o karo Ukrainoje aukos. Ar suprantate niuansus? Kas yra karo Ukrainoje aukos. Ar Rusijos mobilizuoti žmonės yra karo Ukrainoje aukos, ar ne? Ar Belgorodo gyventojai, apie kuriuos V.Putinas nuolat kartoja, kad jiems turi būti išmokėtos kompensacijos, yra karo Ukrainoje aukos, ar ne? Tai taip pat panašu į karo Ukrainoje aukas, tiesa? Nė karto nebuvo aiškiai pasakyta, kad ji skirta būtent Ukrainai, būtent Ukrainos aukoms“, – sakė politikos technologas.

M.Šeitelmanas prisiminė, kad tuomet visi kalbėjo, jog R. Abramovičius „nusprendė išsisukti nuo sankcijų. Tačiau, anot jo, viskas yra sumaniau suplanuota.

„(Tada) pagalvojau: ne, jei jis būtų atvirai pasakęs, kad perduos sumą Ukrainai, V.Putinas jį už tai būtų patvarkęs dar praėjusių metų gegužę. Tačiau viskas yra daug gudriau suplanuota. Be to, „The Telegraph“, nebuvo užsiminta, kad jis perves (lėšas) būtent Ukrainai, karo Ukrainoje aukoms. Viską spręs britų priežiūros institucija, o ne R.Abramovičius. Labai tikiuosi, kad jie patikrins, kam jie bus skirti, ar tik ne rusams, kurie buvo mobilizuoti. Šį sandorį reikia labai atidžiai stebėti. Tai nėra taip saldu“, – apibendrino M.Šeitelmanas.

Viena didžiausių aukų istorijoje

Tai bus viena didžiausių labdaros paramų karo aukoms istorijoje. 2,3 mlrd. svarų sterlingų iš R.Abramovičiaus „Chelsea“ pardavimo aštuonis mėnesius buvo laikomi specialioje banko sąskaitoje, o dabar Didžiosios Britanijos vyriausybės pareigūnai atlieka paskutinius formalumus.

Britų vyriausybės informatoriai teigia, kad naujasis fondas yra arti to, kad gautų JK labdaros ir paramos komisijos patvirtinimą. Tačiau, kaip žinoma, jiems taip pat reikės gauti galutinį ES leidimą, nes R.Abramovičiui taikomos sankcijos.

Buvęs „Unicef“ Jungtinėje Karalystėje vadovas Mike'as Penrose'as vadovaus fondui pagal britų vyriausybės ir R.Abramovičiaus susitarimą, sudarytą praėjusių metų gegužę, kai Toddo Boehly vadovaujama „Chelsea“ buvo perimta.

Išsami informacija apie labdaros fondo valdybą ir projektus bus paskelbta per artimiausias dvi savaites. Manoma, kad M.Penrose'as nuolat palaikė ryšius su vyriausybe ir visą 2022 m. laiką praleido Ukrainoje.

Tikimasi, kad naujai sukurtoje nepriklausomoje valdyboje dirbs keletas „pasaulinio garso“ humanitarinių organizacijų ir verslo lyderių. Nedidelė dalis perimtų pinigų pernai buvo išleista tam, kad M.Penrose'as galėtų pasamdyti teisininkus ir labdaros specialistus, kurie padėtų jam parengti teisinę sistemą.

Praėjusiais metais M.Penrose'as „Telegraph Sport“ teigė, kad po to, kai buvo vietoje ir apžiūrėjo „visas nuo konflikto smarkiai nukentėjusias teritorijas“, fondas „gali patenkinti neatidėliotiną poreikį – teikti humanitarinę pagalbą, įskaitant medicinos įrangą. Taip pat išplėsti galimybes tenkinant nuo konflikto nukentėjusių gyventojų poreikius tokiose srityse kaip maisto, mitybos, švietimo ir medicininės pagalbos teikime.

„Reikia remti Ukrainos institucijas, kurios yra perpildytos, nes kai vyksta tokio lygio gyventojų perkėlimas, akivaizdu, kad mokyklose staiga atsiranda daug daugiau vaikų, nei jos gali priimti“, – sakė jis.

Teisiniai įsipareigojimai užtikrina, kad nei R.Abramovičius, nei „Chelsea“ niekada negalėtų pasinaudoti fondui skirtomis lėšomis. Susitarimas dėl fondo steigimo su britų vyriausybe buvo sudarytas praėjusį pavasarį, vykstant du mėnesius trukusiai pardavimo sagai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.