Rusija bandė sabotuoti Nyderlandų energetikos sistemą

Prasidėjus karui Ukrainoje Rusija bandė šnipinėti ir sabotuoti Nyderlandų energetikos infrastruktūrą, pirmadienį pranešė Nyderlandų karinės informacijos tarnybos (MIVD) vadovas.

Nyderlandų vėjo jėgainė netoli Amsterdamo.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Nyderlandų vėjo jėgainė netoli Amsterdamo.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2023, 10:40 AM

Šiaurės jūroje buvo pastebėtas Rusijos laivas, rinkęs informaciją apie vėjo jėgainių parkus ir vykdęs „parengiamuosius veiksmus kišimuisi ir sabotažui“, Hagoje sakė MIVD direktorius Janas Swillensas.

Incidentas įvyko prieš keletą mėnesių, pridūrė J. Swillensas, nenurodydamas konkrečios datos. Pakrančių apsauga ir karinis jūrų laivynas laiku aptiko laivą ir privertė jį pasitraukti.

Pasak saugumo agentūros vadovo, rusai „labai domisi“ Šiaurės jūros infrastruktūra, įskaitant interneto kabelius ir dujotiekius. „Tai aiškiai rodo, kad grėsmė Nyderlandams yra žymiai arčiau, nei būtų galima pagalvoti“, – sakė J. Swillensas.

Santykiai tarp Rusijos ir Nyderlandų smarkiai pablogėjo 2014 metais, kai virš rytų Ukrainos priešlėktuvine raketa buvo numuštas keleivinis reisu MH17 skridęs lėktuvas. Žuvo visi 298 lėktuvo keleiviai, dauguma jų – Nyderlandų piliečiai.

Savaitgalį vyriausybė Hagoje paskelbė, kad išsiunčia iš šalies apie 10 Rusijos diplomatų, kai kuriais atvejais – įtariant šnipinėjimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.