Vakarai dar kartą nusitaikė į V. Putino deimantus: bandys sutelkti visus pasaulio lyderius

Pasak derybose dalyvaujančių Europos valstybių pareigūnų, Vakarų šalys rengia planus, kaip sankcijomis smogti Rusijos deimantų eksportui, ir tikisi, kad susitarimą pavyks pasiekti jau gegužės mėnesį.

V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareiviai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareiviai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 13, 2023, 10:49 PM, atnaujinta Mar 14, 2023, 9:16 AM

Per pastaruosius metus Europos Sąjunga ne kartą svarstė galimybę uždrausti rusiškų deimantų importą, tačiau susilaikė. Pasak "Politico", Briuselis baiminasi, kad tai tik nukreiptų prekybą iš Belgijos miesto Antverpeno, kuris yra pasaulinis deimantų centras, bet iš tikrųjų nepakenktų Vladimiro Putino karo finansams.

Jau kelis mėnesius belgai aktyviai spaudė Europos Komisiją ir G7 dėl alternatyvos draudimui. Kaip atsakymą į problemą jie siūlė tarptautinę deimantų atsekimo sistemą.

Taip būtų galima sustabdyti prekybą Rusijos brangakmeniais kitose pasaulio šalyse, taip išvengiant žalos Belgijai ir atveriant kelią tarptautiniam pardavimų draudimui.

Po šio pasiūlymo vasario 24 d. G7 šalių vadovai įsipareigojo „kolektyviai dirbti dėl tolesnių priemonių, susijusių su Rusijos deimantais, įskaitant neapdorotus ir poliruotus deimantus“. Konkrečių pasiūlymų, kada bus imtasi tolesnių veiksmų, G7 vadovai nepateikė. Tačiau gegužės mėn. Japonijoje įvyksiantis G7 vadovų susitikimas laikomas galimu geru tikslu pasiekti susitarimą.

JAV misijos prie ES atstovas spaudai sakė, kad amerikiečiai dirbs „artimiausiais mėnesiais su G7 partneriais, kad būtų imtasi konkrečių veiksmų“.

Atstovas pridūrė, kad „pramonė jau dabar rengia ir įgyvendina daugybę metodų ir programų, kurios leis laikytis galimo apribojimo“.

Nuo karo pradžios rusiškų deimantų importas sumažėjo – išskyrus laikiną šuolį, kuris, atrodo, buvo susijęs su Valentino diena. Praėjusį mėnesį Belgija importavo rusiškų deimantų už 61 mln. eurų. Prieš karą rusiški deimantai sudarė apie 25 proc. į Antverpeną įvežamų deimantų.

Tvirtų Ukrainos rėmėjų, tokių kaip Lenkija, nuomone, apribojimai gali ateiti negreitai. Paklaustas, ar Lenkija būtų patenkinta gegužės mėnesį G7 lygiu priimtomis sankcijomis, Lenkijos ambasadorius prie ES Andrzejus Sadosas atsakė „visiškai“.

„Žinoma, mes norime daugiau ir greičiau, bet – visada – trečiasis elementas yra vienybė, – sakė A. Sadosas, pridurdamas, kad labai svarbu išlaikyti 27 ES valstybių narių susitarimą dėl to, kaip taikyti sankcijas Rusijai. – Tai yra vertybė, tai yra stiprybė.“

Pritaria ir belgai

Pagrindinis tikslas – užkirsti kelią sankcijų apėjimui, pavyzdžiui, importuojant rusiškus deimantus, kurie prieš tai buvo apdoroti ir perženklinti kitur pasaulyje. ES pareigūnas teigė, kad tai bus veiksminga tik laikantis „koordinuoto G7 požiūrio“.

Belgijos deimantų sektorius su tuo sutinka.

„Turėdamas kontroliuojamą prieigą prie 70 proc. rinkos, G7 gali sukurti visiškai atsekamą ir atsparią sistemą, kuri turėtų realų poveikį rinkai“, – sakė Antverpeno pasaulinio deimantų centro atstovas spaudai Tomas Neysas ir pridūrė, kad Antverpeno deimantų pramonė remia šias pastangas.

T. Neysas pridūrė, kad Indijos dalyvavimas bus labai svarbus užtikrinant sandarią sistemą, kaltindamas Naująjį Delį, kad šis JAV rinkoje parduoda rusiškus deimantus kaip savus.

G7 pareiškime teigiama, kad grupė „glaudžiai bendradarbiaus su pagrindiniais partneriais“ dėl priemonių deimantams.

Galimas kitas žingsnis – įgyvendinti visų deimantų – ne tik prekių iš Rusijos – patenkančių į G7 ir net kitas rinkas, atsekimo sistemą.

Tačiau tikėtina, kad tai bus mažesnis prioritetas, nes skubūs veiksmai, nukreipti prieš Maskvos eksportą, yra svarbesnė užduotis, teigė kitas Europos pareigūnas: „Niekas nenori leisti, kad tai užsitęstų dar metus.“

Kai tik bus pasiektas G7 susitarimas, ES paseks JAV ir uždraus rusiškų deimantų importą, sakė pareigūnas.

Antverpenas ištisas kartas buvo pagrindinis į Europą įvežamų deimantų centras. Nuo tada, kai prieš metus prasidėjo plataus masto Rusijos invazija į Ukrainą, miesto deimantų pramonė įspėjo, kad ES draudimas importuoti rusiškus deimantus būtų ekonominis smūgis Belgijai ir paprasčiausiai nukreiptų prekybą į Indiją ir Jungtinius Arabų Emyratus.

Neapdoroti rusiški deimantai sudaro apie 30 proc. pasaulinės deimantų prekybos.

Parengta pagal "Politico" inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.