Po incidento virš Juodosios jūros – Maskvos ir Vašingtono lenktynės: aiškėja, kaip gali nukentėti Ukraina

Rusijos naikintuvų „Su-27“ ir JAV bepiločio orlaivio „MQ-9 Reaper“ susidūrimas, po kurio pastarasis sudužo Juodojoje jūroje, atrodo, yra svarbiausia viešai pripažinta Vašingtono ir Maskvos konfrontacija nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios daugiau nei prieš metus.

JAV bepilotis orlaivis „MQ-9 Reaper“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV bepilotis orlaivis „MQ-9 Reaper“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Naikintuvai Su-27.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Naikintuvai Su-27.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV bepilotis orlaivis „MQ-9 Reaper“.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
JAV bepilotis orlaivis „MQ-9 Reaper“.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-03-15 11:41, atnaujinta 2023-03-15 12:04

Dėl to kyla daug klausimų ir tai yra pavojingas momentas. Skelbiama, kad Rusijos lėktuvas ir JAV karinis dronas susidūrė virš Juodosios jūros vos už 120 km nuo okupuoto Krymo.

Jungtinių Valstijų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby teigia, kad „net pastarosiomis savaitėmis“ buvo ir kitų žvalgybinių orlaivių perėmimų, tačiau šis buvo ypatingas.

Ar tai galėjo būti atsitiktinumas?

„Remiantis rusų pilotų veiksmais, akivaizdu, kad tai buvo nesaugu ir neprofesionalu, – tokį verdiktą antradienio vakarą paskelbė Pentagono spaudos sekretorius, karinių oro pajėgų brigados generolas Patas Ryderis. – Manau, kad veiksmai kalba patys už save.“

Ar Rusijos pilotų elgesys – ant drono išpilti degalai ir vėliau orlaivio propelerio kliudymas, po kurio jis prasmego Juodojoje jūroje reiškia reikšmingą eskalaciją?

Pentagono duomenimis, visas incidentas truko apie 30–40 minučių. Tačiau, pasak generolo P.Ryderio, viso incidento metu tiesioginis ryšis tarp Rusijos ir JAV kariškių užmegztas nebuvo.

JAV pareigūnai teigia manantys, kad susidurime dalyvavę Rusijos naikintuvai „Su-27 greičiausiai ir patys patyrė tam tikrų pažeidimų, o tai rodo, kad perėmimas nebuvo tobulai atliktas arba nebuvo tyčinis.

„Tikrai žinau, kad Valstybės departamentas mūsų susirūpinimą dėl šio incidento kelia tiesiogiai Rusijos vyriausybei“, – patvirtino P.Ryderis.

JAV drono likimas

Ką šis epizodas reiškia JAV bepiločių orlaivių operacijų virš Juodosios jūros ateičiai ir gyvybiškai svarbiam Ukrainos stebėjimui?

„Jei norima pasakyti, kad jie nori mus atgrasyti nuo skrydžių ar operacijų tarptautinėje oro erdvėje virš Juodosios jūros, tuomet ši žinuntė bus nesėkminga, nes to nebus“, – antradienį patikino J.Kirby.

Nenuostabu, kad Rusija norėtų, jog Ukrainos sąjungininkams būtų kuo sunkiau atlikti tokį (žvalgybinį) darbą.

Visgi Vašingtonas griežtai nutyli, kas atsitiko su dronu.

Po susidūrimo JAV pilotai nuotoliniu būdu buvo priversti jį nuleisti Juodojoje jūroje, kurioje jis, kaip teigiama, sudužo.

Tačiau Pentagono spaudos sekretorius P.Ryderis nenorėjo atskleisti, kur konkrečiai jis nusileido ir ar Rusijos karinis jūrų laivynas bandė jį susigrąžinti.

Socialinėje žiniasklaidoje platinami garso įrašai rodo, kad Rusija vykdė kažkokią paieškos operaciją, tačiau tai nebuvo patvirtinta.

Gyvybiškai svarbu Ukrainai

Akivaizdu, kad Vašingtonas nebūtų patenkintas, jei tokia jautri stebėjimo technologija patektų į Rusijos rankas, todėl greičiausiai stengsis surasti ir susigrąžinti visas Juodojoje jūroje išsibarsčiusias karinio drono detales pirmas.

JAV prezidentui Joe Bidenui, pasiryžusiam remti Ukrainą „tiek, kiek reikės“, tai yra keblus momentas.

Ukrainai atlaikyti Rusijos invaziją padeda ne tik Vakarų ginkluotė, bet ir didžiulis kiekis realiuoju laiku gaunamos žvalgybinės informacijos apie kiekvieną Rusijos karinių operacijų aspektą, įskaitant laivų judėjimą Juodojoje jūroje ir raketų, nukreiptų į taikinius visoje Ukrainoje, paleidimą.

Kijevas labai priklauso nuo nuolatinio informacijos srauto – nuo svarbiausios Ukrainos nacionalinės infrastruktūros gynimo iki savo puolamųjų operacijų planavimo.

Dėl akivaizdžių priežasčių JAV pareigūnai nesileidžia į kalbas apie tai, kokias papildomas atsargumo priemones dabar taikys savo stebėjimo operacijoms.

Vašingtonas siekia jas tęsti, bet tuo pačiu nori išvengti jėgos panaudojimo ir rizikos įsitraukti į tiesioginę konfrontaciją su Maskva.

Teigiama, kad žemiau pateiktas įrašas yra vieno iš Rusijos naikintuvų „Su-27“, kuris vakar virš Juodosios jūros susidūrė su JAV bepiločiu orlaiviu „MQ-9 Reaper“, filmuota medžiaga. Tačiau kol kas tai nėra patvirtinta.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.